M5Stack a 5V úrovně

Odpovědět
Uživatelský avatar
Dex
Administrátor
Příspěvky: 1067
Registrován: 16 úno 2013, 14:26

M5Stack a 5V úrovně

Příspěvek od Dex » 05 lis 2019, 15:14

Zdravím,

zkoumám schéma M5Stack a narazil jsem na:
Annotation 2019-11-05 141143.png
Jestli to chápu správně, tak toto činí vstupy na ESP32 tolerantními vůči 5V úrovním a pokud tam pro jistotu předřadím ještě 470R, tak by to mělo být dlouhodobě bezpečné.

Mám to správně? ;)
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz | rxd.cz | codetory.cz

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1482
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: M5Stack a 5V úrovně

Příspěvek od jrt » 05 lis 2019, 21:35

Nóóó...
Sice to tak asi nebylo myšleno, ale nejspíš (zvláště při použití předřadných rezistorů) to fungovat bude.
Datasheet zde.
jrt
hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

Uživatelský avatar
Dex
Administrátor
Příspěvky: 1067
Registrován: 16 úno 2013, 14:26

Re: M5Stack a 5V úrovně

Příspěvek od Dex » 05 lis 2019, 22:21

Buď je to tam jako ochrana a nebo to tak opravdu bylo myšleno :)

Co jsem pátral, tak ten Grove port, co hodně propagují, má ve standardu 5 V napájení s tím, že si případně 3,3 V vyrábí senzor sám. Úrovně pro datové linky jsem nikde specifikované nenašel, ale úplně bežně kombinují jak 5 V tak 3,3 V obvody. Z toho zatím odvozuji, že to musí být "tolerantní" jinak by to špatně dopadlo :) Mno ale jistotu zatím nemám, proto to zkoumám a vyptávám se ;)
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz | rxd.cz | codetory.cz

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1482
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: M5Stack a 5V úrovně

Příspěvek od jrt » 06 lis 2019, 11:28

Otázkou je, jak se ten prvek chová.
Pokud jako zenerova dioda, tak napětí nad 3,3V "ořízne".
Pokud ne, tak se otevře a spojí vstup s GND.
V případě, že se ta "ochranná dioda" chová jako zenerova, tak když na vstup přivedeš napětí 5V, poteče přes ní ca 80 mA ((5-3,3)/22), což je nad možnosti výstupů běžných zařízení. Když použiješ ještě další předřadný rezistor 220 ohmů, pak tam poteče 7 mA ((5-3,3)/242) a to je tak na hraně...
Takže: vezmi rezistor 220 ohmů (nebo podobný...), připoj ho jedním koncem na 5V a druhým na vstup a měř napětí na tom vstupu. Pokud naměříš přibližně 3,3V, změř ješte proud, který obvodem teče. No, a podle toho se rozhodni...
jrt
hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

Uživatelský avatar
fulda
Příspěvky: 841
Registrován: 04 led 2016, 17:18

Re: M5Stack a 5V úrovně

Příspěvek od fulda » 06 lis 2019, 13:46

To je trochu o čem jsem v sobotu mluvil ve spojení USB logického analyzátoru Saleae logic.
jako 5V tolerantní se považují vstupy, kterým těch 5V nevadí a zároveň je nezmrší. Jinak dostaneš to samé, k čemu dojdeš clamp diodou a odporem.

Tady ten transil mají jen jako ochranu a signál dost zásadně zmrší. A připojují to na sebe proto, že v arduinu se to tak dělá, ono to chvíli chodí, o tom mluvil David.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

Uživatelský avatar
Dex
Administrátor
Příspěvky: 1067
Registrován: 16 úno 2013, 14:26

Re: M5Stack a 5V úrovně

Příspěvek od Dex » 06 lis 2019, 19:14

Jednou za rok musím odejít dřív a VY si zrovna tohle odpoledne povídáte o něčem zajímavém. Nedá se nic dělat, ale to prostě vypadá jako - slušně řečeno - schválnost! :evil:

Takže co radíš? Klasicky konvertovat úrovně pomocí FETů?
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz | rxd.cz | codetory.cz

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1482
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: M5Stack a 5V úrovně

Příspěvek od jrt » 06 lis 2019, 20:06

Dex píše:
06 lis 2019, 19:14
Takže co radíš? Klasicky konvertovat úrovně pomocí FETů?
Vzít M5stack v prosinci na RD a kouknout se na průběh signálu osciloskopem. A předtím ještě udělat ten test voltmetrem, zda to vůbec má cenu zkoušet...
jrt
hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

Uživatelský avatar
fulda
Příspěvky: 841
Registrován: 04 led 2016, 17:18

Re: M5Stack a 5V úrovně

Příspěvek od fulda » 06 lis 2019, 20:23

pokaždé si povídáme o něčem zajímavém, ale tentokrát jsem dorazil z východního Německa o něco později no. Navíc jsem někomu hledal kostičky.

po pravdě:
  • pokud máš senzor, o kterém výš, že daný pin je výstup a je tvořen totemovou dvojicí tranzistorů, pak použij odporový dělič, nebo odpor + clamp diodu.
  • pokud máš senzor, o kterém výš, že daný pin je výstup a že je s otevřeným kolektorem a pull-up rezistorem, pak znásilni ten pull-up na 3,3V a nech to tak
  • pokud máš senzor, o kterém výš, že daný pin je vstup, pak to prostě propoj, ale moc to neříkej Davidovi.
  • pokud máš senzor, o kterém výš, že daný pin je vstup i výstup, pak použij minimálně ty fet tranzistory, nebo nějaký opravdový převodník úrovní.


Ty transily tam nech, ty jsou tam proto aby ti to neuhořelo na rušení.

Pro zajímavost si prohlédni V/A charakteristiku toho transilu (v Jirkově datasheetu strana 1 vpravo dole s legendou na straně 2 nahoře). Při Vrwm=3,3V protéká Irwm jen cca 1uA, při Vbr = 5,6V protéká proud It=1mA.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

Uživatelský avatar
Dex
Administrátor
Příspěvky: 1067
Registrován: 16 úno 2013, 14:26

Re: M5Stack a 5V úrovně

Příspěvek od Dex » 06 lis 2019, 20:33

Test proběhne o víkendu a o výsledky se podělím, s tím počítám. Na příští RD ho přitáhnu, aby jste ho mohli zase nesměle okukovat :lol:
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz | rxd.cz | codetory.cz

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host