CNC frézka Shapeoko

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1228
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: CNC frézka Shapeoko

Příspěvek od jrt » 17 pro 2013, 15:22

nazdarek1980 píše:Mám ale dosti omezený rozpočet a s Ardurinem se do něj spíše vejdu.
Jen bych připomněl, že pokud půjdete cestou řízení stroje programem LinuxCNC, tak ušetříte i za to Arduino a zároveň získáte mnohem větší možnosti. Ale, protože nic není zadarmo, tak asi strávíte nějaký čas rozchozením toho programu.
jrt
hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

viki
Příspěvky: 42
Registrován: 14 pro 2013, 22:23

Re: CNC frézka Shapeoko

Příspěvek od viki » 17 pro 2013, 20:45

Řízení se neliší podle velikosti mašiny, s velikostí mašiny se zvětšují motory ( výkon, odběr ) a tím také drivery a zdroj.

Ardurino má pro robotika tu výhodu že ho může použít na robota když nefrézuje, k němu musíš připojit drivery pro motory a asi i PC přes které pouštíš programy ( to teď ale jen spekuluju ).

Když použiješ oddělovací desku, připojíš k ní ty samé drivery a to samé PC jako u verze s Ardurinem a ovládáš to z PC nejčaastěji přes program MACH 3 Mill. Drivery jdou připojit i přímo na základní desku PC na paralelní port ale u toho hrozí že můžeš PC odpálit a proto se používá ta oddělovací deska která ho "ochrání". Bez PC ale mašina nejede což Ardurino by jí určitě zvládlo ovládat samostatně.

Otázka ovládání je ale až to poslední, napřed je potřeba udělat pořádně tu mechaniku (ale fungujou i frézky z překližky tak se toho neboj :-) ).

DavidJK
Příspěvky: 55
Registrován: 24 úno 2013, 23:24

Re: CNC frézka Shapeoko

Příspěvek od DavidJK » 17 pro 2013, 23:56

Arduino s GRBL interpreterem má velkou výhodu v tom, že není nějak moc velká náročnost na
PC. Věci co jsem zkoušel jsou v části: viewtopic.php?f=46&t=146.
Jelikož nejsem moc velkej odborník na Arduino tak jsem to v pohodě rozběh.
Jen to má pár omezení: jen tři osy, možnost přidělání sondy bude trochu oříšek v článku http://robodoupe.cz/2013/cnc-jednoduse- ... #more-3705 je zmíněná možnost přenosu programu v G-kodu z PICAXE, docela by mě zajímalo jak na to?
Co se týká snadnosti a dostupnosti je to docela dobrá věc, když se člověk nechce moc dlouho trápit.
Snažím se naprogramovat PICAXE 20M2 jako ruční ovládání a zjišťuju spoustu problémů.
Jak třeba řešit pohyb několik os najednou a v Arduinu GRBL někdo už vyřešil a dokonce i s rozběhovými rampamy.
To mě přivádí k otázce: jak zjišťovat správné hodnoty rychlostí a zrychlení jednotlivých os?
Je to totiž dost závislé na hmotách a na zatížení jednotlivých os. Je docela důležité, aby nedocházelo ke ztrátě kroků při rozjezdu a doběhu, nebo záběru do materiálu.
V článku:
http://robodoupe.cz/2013/cnc-jednoduse- ... grbl-v0-8/
je něco nakousnuté, ale jak, to je ve hvězdách.
Napadají mě přidělat nějaká čidla a zjišťovat kdy dojde ke ztrátě kroků.(Resp. posice)

Jinak co se týká projektu Shapeoko a ovládání pomocí Arduino GRBL tak mi to příjde jako jedno z nejjednoduších řešení jak si postavit první CNC.

viki
Příspěvky: 42
Registrován: 14 pro 2013, 22:23

Re: CNC frézka Shapeoko

Příspěvek od viki » 18 pro 2013, 04:32

Právě tomu zkoušení, programování a laborování jsem se chťel vyhnout a tak jsem šáhl po oddělovací desce a Machu, je to vyzkoušené, používají to tisíce hobby obráběčů po celém světě. Rozběhnutí je otázka 20min pro lajka, jen vyplnit tabulku s koncákama a motorama. Ovládá se ručně přes klávesnici a nebo kolečko.

Rychlost motoru a rampa se nastavuje tak že se zvyšuje rychlost a zkouší rychloposuv do doby než motor ztratí kroky, pak se rychlost sníží na takovou hodnotu aby byla jistota že o ně už nepříjde. Mě fréza ztrácí kroky při 7000mm/min tak jsem rychloposuv omezil na 5000mm/min a mám jistotu že je neztratím. Jinak samozřejmě enkodéry na šrouby jsou parádní věc ale na ty už nebyly peníze.

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1228
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: CNC frézka Shapeoko

Příspěvek od jrt » 18 pro 2013, 12:49

Mach 3 z vlastní zkušenosti neznám, ale jak jsem si přečetl zkušenosti jeho uživatelů na fóru c-n-c.cz, tak než se s ním trápit, raději jsme začali rovnou používat LinuxCNC.
jrt
hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1228
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: CNC frézka Shapeoko

Příspěvek od jrt » 18 pro 2013, 13:04

DavidJK píše:... v článku http://robodoupe.cz/2013/cnc-jednoduse- ... #more-3705 je zmíněná možnost přenosu programu v G-kodu z PICAXE, docela by mě zajímalo jak na to?
Z PICAXE (nebo libovolného jiného zařízení, komunikujícího po sériové lince) do Arduina pošlete požadovaný G-kód v textovém režimu a Arduino ho provede. Zkusím k tomu napsat něco bližšího na Robodoupě.
Snažím se naprogramovat PICAXE 20M2 jako ruční ovládání a zjišťuju spoustu problémů. Jak třeba řešit pohyb několik os najednou a v Arduinu GRBL někdo už vyřešil a dokonce i s rozběhovými rampami.
Když to blíže rozvedete, tak to můžeme zkusit vyřešit. Ale uvědomte si, že PICAXE je výkonnostně o třídu níže, než Arduino.
To mě přivádí k otázce: jak zjišťovat správné hodnoty rychlostí a zrychlení jednotlivých os?
Je to totiž dost závislé na hmotách a na zatížení jednotlivých os. Je docela důležité, aby nedocházelo ke ztrátě kroků při rozjezdu a doběhu, nebo záběru do materiálu.
V článku: http://robodoupe.cz/2013/cnc-jednoduse- ... grbl-v0-8/ je něco nakousnuté, ale jak, to je ve hvězdách.
Napadají mě přidělat nějaká čidla a zjišťovat kdy dojde ke ztrátě kroků.(Resp. posice)
Jde to buď poměrně složitým výpočtem, nebo empiricky. Pokud budete přidělávat čidla, ztratíte největší výhodu pohonu krokovými motory - jednoduchost. Spojením libovolného motoru se snímačem polohy vzniká servo, které je na řízení mnohem složitější.
jrt
hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

DavidJK
Příspěvky: 55
Registrován: 24 úno 2013, 23:24

Re: CNC frézka Shapeoko

Příspěvek od DavidJK » 18 pro 2013, 14:52

jrt píše:Mach 3 z vlastní zkušenosti neznám, ale jak jsem si přečetl zkušenosti jeho uživatelů na fóru c-n-c.cz, tak než se s ním trápit, raději jsme začali rovnou používat LinuxCNC.
Také jsem měl problémy s Mach3, ale byl problém v PC. Nyní mám trochu výkonnější PC a chová se to vcelku normálně. Software je to vcelku už připomínající prostředí skutečných CNC strojů.
Používám ho s WinXP (přes LPT) nevím jak by se to chovalo s vyššíma verzema a jak to funguje třeba přes USB a oddělovací desku.

Arduino má výhodu, že se většina věcí děje na destičce a tudíž PC nemá takový vliv.

Nevím jak je LinuxCNC náročný na vybavení PC a přes jaké rozhraní se to provozuje?
jrt píše:Jde to buď poměrně složitým výpočtem, nebo empiricky. Pokud budete přidělávat čidla, ztratíte největší výhodu pohonu krokovými motory - jednoduchost. Spojením libovolného motoru se snímačem polohy vzniká servo, které je na řízení mnohem složitější.
Měl jsem spíš na mysli nějakou jednoduchou praktickou radu.(20x tam a zpět a ověřit polohu)
Třeba já mám trapézové šrouby a používám 2000mm/min a zrachlení 200mm/sec^2.
A už si myslím, že je to na hraně možnosti zařízení.
viki píše:Mě fréza ztrácí kroky při 7000mm/min tak jsem rychloposuv omezil na 5000mm/min a mám jistotu že je neztratím
To bych třeba typoval na kuličkové šrouby?

Shapeoko jak jsem si všiml jsou ozubené řemeny tak nevím v jakých hodnotách by se to pohybovalo?

viki
Příspěvky: 42
Registrován: 14 pro 2013, 22:23

Re: CNC frézka Shapeoko

Příspěvek od viki » 18 pro 2013, 20:49

Na dvou osách mám dost přesné japonské kuličkové šrouby ze staré drátovky, na jedné ty nejlevnější činské které jdou u nás sehnat (už bych ho nebral !!! ).
Postupně jsem přidával max. rychlost a přejížděl rychloposuvem po celé délce šroubu. Jakmile jsem ztratil krok ubral jsem a bylo hotovo. Tahle to je i v manuálu k Machu myslím.
Těch ozubených řemenů bych se bál, není to pevné, pruží to, natahují se. Ale lidi to aplikujou a šlape jim to, v určité přesnosti tak proč ne.

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1228
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: CNC frézka Shapeoko

Příspěvek od jrt » 18 pro 2013, 21:41

viki píše:Těch ozubených řemenů bych se bál, není to pevné, pruží to, natahují se.
No to snad ne? Ozubený řemen (anglicky timing belt) je vyvinut právě proto, aby bylo možno tvořit přesné, synchronně běžící převodovky. Myslíte, že kdyby ozubený řemen pružil nebo se natahoval, používal by se na pohon vačkového hřídele u spalovacích motorů?
jrt
hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

viki
Příspěvky: 42
Registrován: 14 pro 2013, 22:23

CNC frézka Shapeoko

Příspěvek od viki » 19 pro 2013, 00:00

jrt píše:
viki píše:Těch ozubených řemenů bych se bál, není to pevné, pruží to, natahují se.
No to snad ne? Ozubený řemen (anglicky timing belt) je vyvinut právě proto, aby bylo možno tvořit přesné, synchronně běžící převodovky. Myslíte, že kdyby ozubený řemen pružil nebo se natahoval, používal by se na pohon vačkového hřídele u spalovacích motorů?
To myslím smrtelně vážně. Bavíme-li se o pohonu CNC stroje je pohybový šroub klíčový prvek určující přesnost pohybu. Proto se na tyto šrouby používají ložiska s kosoúhlým stykem a to buď v provedení univerzálního párování a nebo s dostanční podložkou která se dobrušuje na určitou dvojci ložisek s přesností 0,004mm. Pak je dosaženo že je osa bezvůlová a tuhá. Použijeme-li ozubený řemen který je např. gumový s textilní, skleněnou či kevlarovou výztuhou nikdy nedosáhne takové podélné tuhosti jako s ocelovým šroubem. Řemen se bude vždy při rozběhu natahovat. Natahování je po čase znát a musíme řemen čas od času dopínat během čehož natahování řemene sami využíváme k tomu abychom zjistily správnou sílu napnutí řemene.

Ve spalovacím motoru se řemen využívá pro jeho nenáročnost, cennu, tichost. Přesného synchroního převodu je dosaženo díky zubům které nesmí nikdy "přeskočit" a né tím že by řemen byl tuhý a nenatáhl se. U tak krátkého řemenu jako ten co je ve spalovacím motoru je natažení tak malé že po přenosu na vačku vyvolá jen nepatrnou odchylku. Neustále pruží natahuje se a proto jej dopínáme a vyměňujem po zadaných ujetých koloetrech.

Ještě jedna ctace z časopisu Technika a trh od pana Ing. Brože:

Řemen je podélně pružný člen, jehož
tuhost je závislá na materiálu a průměru
lanek tažné vrstvy a na šířce řemenu.
Tuhost je jedním z parametrů, se kterým se
počítá při dimenzování řemenu. Najdeme
ji v manuálech řemenů. Pro představu
uvádím, že 3 m dlouhá větev řemenu
Polychain GT2 s roztečí 8 mm, s kevlarovou
tažnou vrstvou, širokého 21 mm,
se přípustným zatížením 2 400 N pružně
prodlouží o 7,2 mm. Řemeny s pevnější
tažnou vrstvou mají větší podélnou tuhost.
Tuhost zvýšíme i použitím širšího
řemenu. Těmito konstrukčními opatření
zmenšíme pružení řemenu při zadaném
podélném tahu. Řemen je pak pevnostně
předimenzován. Zatížíme-li pevnější řemen
jeho přípustnou silou, která je větší,
prodlouží se přibližně o hodnotu, která je
uvedena v příkladu.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host