CNC stroje a automaty a GRBL

Odpovědět
DavidJK
Příspěvky: 55
Registrován: 24 úno 2013, 23:24

CNC stroje a automaty a GRBL

Příspěvek od DavidJK » 24 zář 2013, 12:13

Zdravím, chtěl bych si pořídit GRBL pro řízení tří osé CNC frézky (http://cnc.inshop.cz/stolni/cncb-3020-s ... ?ItemIdx=0).
Důvod je, že software Mach3 neběhá spolehlivě na každém PC a řízení je přes LPT port což už také nemá každé PC. (cena nějakého kvalitního řešení se šplhá do 10tis a cena GRBL je daleko nižší)
Tak by mě zajímalo, jestli lze k GRBL najít nějaké návody a třeba jednoduché příklady?
Např.: přímá dráha ve třech osách, kruhové oblouky a třeba pohyb po šroubovici.

Z článků vyplývá, že je asi potřeba znát programování Arduina nebo je to jinak?
Resp. je to stejný programovací jazyk?
http://robodoupe.cz/2013/cnc-jednoduse- ... o-je-grbl/
http://robodoupe.cz/2013/cnc-jednoduse- ... u-ke-grbl/
http://robodoupe.cz/2013/cnc-jednoduse- ... #more-3730

Pokud stím má někdo zkušenosti byl bych vděčný pokud by se svěřil. ;)

Odkaz spíš pro Lampárnu. :D
Celkem mi v dnešní době chybí nějaké recenze výrobků. Všude je slyšet a vidět jen chvála v reklamách, ale skutečné testy výrobků a spolehlivost si musí každý vyzkoušet sám. :(
Je to všeobecná poznámka. Není to určeno pro GRBL!

DavidJK
Příspěvky: 55
Registrován: 24 úno 2013, 23:24

Re: CNC stroje a automaty a GRBL

Příspěvek od DavidJK » 24 zář 2013, 14:39

Prohledával jsem internetové stránky a po shlédnutí pár videí jsem zjistil,
že je program v G-kódu. Tak jsem si odpověděl sám a teď už jen vyzkoušet. :D

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1271
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: CNC stroje a automaty a GRBL

Příspěvek od jrt » 24 zář 2013, 16:08

DavidJK píše:Celkem mi v dnešní době chybí nějaké recenze výrobků. Všude je slyšet a vidět jen chvála v reklamách, ale skutečné testy výrobků a spolehlivost si musí každý vyzkoušet sám.
Odpověď je jednoduchá - nejsou recenzenti. Můžeme vám zapůjčit k vyzkoušení libovolné výrobky ze Snailshopu, které držíme skladem a můžete začít.
jrt
hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

DavidJK
Příspěvky: 55
Registrován: 24 úno 2013, 23:24

Re: CNC stroje a automaty a GRBL

Příspěvek od DavidJK » 24 zář 2013, 16:33

Díky za nabídku, už jsem si objednal 2ks Arduino GRBL a budu mít na pár měsíců co dělat. :D
Jen bych měl dotaz:
Lze interpreter GRBL z Arduino UNO odebrat a pak ho zpět nahrát?
Popř.: lze ho používat jako Arduino UNO?

snail
Příspěvky: 35
Registrován: 24 úno 2013, 22:52

Re: CNC stroje a automaty a GRBL

Příspěvek od snail » 24 zář 2013, 16:54

DavidJK píše: Lze interpreter GRBL z Arduino UNO odebrat a pak ho zpět nahrát?
Popř.: lze ho používat jako Arduino UNO?
Jsem přesvědčen, že downloader v Arduinu zůstává, takže když spojíte Arduino GRBL s vývojovým prostředím Arduina, mělo by fungovat jako normální UNO. Ovšem program GRBL se přemaže, takže cesta zpět nebude už tak přímočará.

J. Hanzal
J. Hanzal

DavidJK
Příspěvky: 55
Registrován: 24 úno 2013, 23:24

Re: CNC stroje a automaty a GRBL

Příspěvek od DavidJK » 27 zář 2013, 12:32

Tak se mi podařilo nakomfigurovat GRBL Arduino UNO pro můj stroj. (Konfigurace viz članky na Robodoupě)
Trochu jsem nevěděl jak nahrávat G-kód do Arduina až jsem našel GRBL Controller
Popis:
http://zapmaker.org/projects/grbl-controller-3-0/
Download:
http://zapmaker.grblcontroller.s3-websi ... onaws.com/
Nevím do jaké míry je to Open Source

Vyzkoušel jsem stejnou úlohu, kterou jsem zkoušel s Mach3 a myslím, že rozdíl je znatelný.
Přikládám odkazy na videa:
Řízení pomoci Mach3 (není problém v software, ale v PC)
http://youtu.be/nG4E4KE6BC4

Řízení pomoci Arduino UNO GRBL
http://youtu.be/CmsGey7Ktbc

Jinak jsem ohledně tohoto stroje dělal diskusi na C-N-C foru
http://www.c-n-c.cz/viewforum.php?f=75 (CNCB-3020 - Stolní frézka 300x200x65mm)

Nyní opraveno dodavatelem 300x200x48 (zdvih v ose Z je menší)

Také existují možnosti řídit stroj pomocí LinuxCNC, ale to je pro mě trochu běh na delší trasu.

pgerla
Příspěvky: 324
Registrován: 11 dub 2013, 00:17

Re: CNC stroje a automaty a GRBL

Příspěvek od pgerla » 05 říj 2013, 03:05

Srovnání videii trochu nechápu, co způsobuje pomalost pohybu při řízení z PC. Všichni vychvalují MACHa do nebe. Ale asi je v něm něco nastaveno blbě, když posílá trhaně souřadnice do motorů (oblouk u písmene D). Naopak u Arduina není co ****** a rychlost interpolace, plynulost je závislá jen na rychlosti krystalu (hodin). Byť co sem se díval na zdrojový kód je G02/03 křivka vypočítávána ze sin/cos vzorce. Otázka na kolik je to "vada" když dnešní CAD/CAM stejně rozseká kružnice na N-úhelník a pošle to jako G01.

DavidJK
Příspěvky: 55
Registrován: 24 úno 2013, 23:24

Re: CNC stroje a automaty a GRBL

Příspěvek od DavidJK » 05 říj 2013, 16:07

pgerla píše:Srovnání videii trochu nechápu, co způsobuje pomalost pohybu při řízení z PC. Všichni vychvalují MACHa do nebe. Ale asi je v něm něco nastaveno blbě, když posílá trhaně souřadnice do motorů (oblouk u písmene D).
Srovnání videii je za stejných podmínek PC,stroj a ovladani KM.

Problém s Machem byl v PC viz komunikace z WWW.c-n-c.cz:
Sehnal jsem PC Pentium 4 3Ghz 512 RAM a nyní to jezdí tak jak má.
Funkce G61 Exact Stop způsobuje , že na konci každého prováděného segmentu se stroj zastaví.
Takže jsou ostré rohy. (G64 -Constant Velocity, způsobuje, že v rohu nezastaví a snaží se jet stejnou rychlostí, kulaté rohy)

Mě to, ale zastavovalo i během segmentu. Vykládám si to tím, že PC nestíhalo odesílat v reálném čase a posílalo to
po určitých časových úsecích. Takže komfigurace "AMD Sempron 2200 1,49GHz a 256 RAM" nefunguje. :!:

DavidJK
Příspěvky: 55
Registrován: 24 úno 2013, 23:24

Re: CNC stroje a automaty a GRBL

Příspěvek od DavidJK » 18 lis 2013, 23:17

Měl bych dotaz ohledně Arduino GRBL a to jestli je možné na nějáký vývod připojit sondu.
Tedy v mém případě mikrospínač umístěný na vřetenu.
V G-kódu je kód G31 - Snímání sondou (Digitalizace).
Umožňuje toto GRBL interpreter?
Jestli ano kam připojit spínač?
Jedná se mi o pojezd v ose Z až se dotkne zapíše hodnotu do nějakého souboru.
(nebo všechny tři souřadnice X,Y,Z)

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1271
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: CNC stroje a automaty a GRBL

Příspěvek od jrt » 19 lis 2013, 15:07

Tohle GRBL asi neumí, alespoň já jsem takovou funkci neobjevil. Ostatně G31 ani nepatří mezi kódy, které jsou v manuálu uvedeny jako podporované.
jrt
hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host