Krabice pro ruční ovládání nejen CNC

DavidJK
Příspěvky: 60
Registrován: 24 úno 2013, 23:24

Krabice pro ruční ovládání nejen CNC

Příspěvek od DavidJK » 06 bře 2014, 00:10

Už delší dobu cca 7.let :) mám doma krabice, které kdysi bývalý zaměstnavatel vyhazoval.
Protože koupil novější a lepší řídící jednotky.
Tak sem si říkal, že bych je jednou na něco mohl použít. Jelikož funkci některých součástek jsem nebyl schopen rozkódovat tak jsem nakonec použil jen tlačítka s podsvícením, které se mi strašně líbily, ale co se týká funkčnosti existují rozhodně lepší tlačítka. Také podsvícení tlačítek je na, žárovičku 12V což také není zrovna výhodné. Takže,další věc co jsem z původní krabice použil je převodník DC/DC 12V/05V. Co se týká procesoru tak nejlépe si rozumím s PICAXE a nejvýkonější mám 20M2 tak jsem pro něj vytvořil schéma. Abych to neměl tak jednoduché tak jsem si řek, že bych tam mohl mít displej.
Podařilo se mi to zprovoznit, ale narážím na limity procesoru jako jsou:
1.Málo proměných (b0-b27=W0-W13)
2.nízká frekvence pulzů i při největším taktu (při 32MHz pouze 2,5kHz step)
Generovani_pulzu.JPG
Generovani_pulzu.JPG (10.86 KiB) Zobrazeno 11144 x
3. málo paměti (nejsložitější program má 1965 bytu z 2048 a to je přitom jenom funce dotykové sondy).
Věřím tomu, že zkušenější programátor by jistě hodně paměti a proměných ušetřil.

Jelikož to používám na CNC mašinku tak to umisťuji do tohoto vlákna, ale spíš by se to hodilo do PICAXE.
Puvodni_Maska.jpg
NEW_podsviceni.jpg

DavidJK
Příspěvky: 60
Registrován: 24 úno 2013, 23:24

Re: Krabice pro ruční ovládání nejen CNC

Příspěvek od DavidJK » 06 bře 2014, 00:23

Třeba by se to někomu mohlo hodit. Tak přidávám zapojení.
Zapojeni_Rucni_Ovladani__HL.JPG
Zapojeni_Rucni_Ovladani__Podsviceni.JPG
Zapojeni_Rucni_Ovladani__Displej.JPG

DavidJK
Příspěvky: 60
Registrován: 24 úno 2013, 23:24

Re: Krabice pro ruční ovládání nejen CNC

Příspěvek od DavidJK » 17 bře 2014, 00:22

Přikládám odkazy na videa, pro porovnání funkci Homing.
Pomocí PICAXE s frekvencí 16MHz :
http://youtu.be/p8wYGyy2QsM
S frekvencí 32MHz:
http://youtu.be/ClP7sBh8uYU
Pomocí Arduina Grbl s rychlostí 2000 mm/min (ověřeno, že nedojde ke ztrátě kroku):
http://youtu.be/Nk_ZSfs_j6o
Pro zajímavost video Probe Z dotyk (kde už PICAXE s kapacitou a mým programováním je dost na hranici :) ):
http://youtu.be/4lLMvdWuKEs
Také přkládám obrázek jak to vypadá uvnitř. :roll:
Komplet_2.jpg
Docela by mě zajímalo jak podobnou věc realizovat pomocí Arduino, ale 29.3 se do Prahy nedostanu.
Do této krabice by se dala ještě narvat destička Arduino UNO, které mám, ale neumím programovat :(
Také by se dalo posílat příkazy do Arduino UNO s GRBL z PICAXE, ale nevím jak?
jrt sliboval článek? Šlo by to přes USB příkazem sertxd? Jakou rychlostí?

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1438
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: Krabice pro ruční ovládání nejen CNC

Příspěvek od jrt » 17 bře 2014, 20:35

Příkazy z PICAXE do GRBL:

Kód: Vybrat vše

'GRBL test

#picaxe 08m2

symbol txpin=c.2

setfreq 8m
serout txpin,T9600_8,("Gkod",13,10)
a místo fráze Gkod si do těch uvozovek napište přímo požadovaný G kód. A je to... :)
jrt
hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

DavidJK
Příspěvky: 60
Registrován: 24 úno 2013, 23:24

Re: Krabice pro ruční ovládání nejen CNC

Příspěvek od DavidJK » 17 bře 2014, 22:02

Měl bych ještě dotaz, kam zapojit výstup C.2 do Arduino?
Nebo máte nějakou redukci na USB, která se zapojí do Arduino?

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1438
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: Krabice pro ruční ovládání nejen CNC

Příspěvek od jrt » 17 bře 2014, 22:31

Na pin Tx (u UNA je to pin 1 na digitálních vstupech). Je to ten se šipkou dovnitř. S PICAXE stačí Arduino spojit drátkem, ale nezapomeňte propojit i zem (GND).
jrt
hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

DavidJK
Příspěvky: 60
Registrován: 24 úno 2013, 23:24

Re: Krabice pro ruční ovládání nejen CNC

Příspěvek od DavidJK » 17 bře 2014, 22:49

Díky moc za vysvětlení.
Jelikož neznám strukturu Arduino UNO tak jsem si bláhově myslel, že s programem lze komunikovat pouze z USB.
Tak jsem to řídil doposud z PC. Ještě jednou díky.
Příležitostně odzkouším a nastuduji něco více o Arduino.

DavidJK
Příspěvky: 60
Registrován: 24 úno 2013, 23:24

Re: Krabice pro ruční ovládání nejen CNC

Příspěvek od DavidJK » 15 dub 2019, 21:25

Zdravím,
už jsem tu dlouho nebyl, ale přesto jsem neztratil zájem o tuto problematiku.
Vyzkouším:
"'GRBL test

#picaxe 08m2

symbol txpin=c.2

setfreq 8m
serout txpin,T9600_8,("Gkod",13,10)
"
Nevím jak dlouhý kód lze tímto způsobem odeslat do GRBL ?
Chtěl bych jako to mají 3D tiskárny poslat kód do GRBL z SD karty přes čtečku karet a Arduino do GRBL.
Jestli to už někdo odzkoušel, můžete mi s tím pomoci ?

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1438
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: Krabice pro ruční ovládání nejen CNC

Příspěvek od jrt » 16 dub 2019, 08:59

Do GRBL jde poslat najednou tolik kódu, kolik se vejde do vstupního bufferu. GRBL potvrzuje vykonání každého kódu řetězcem "OK". Z PICAXE do GRBL jde kód posílat přesně tak, jak jsi napsal, ale odpověď "OK" přijde tak rychle, že ji PICAXE nestačí přijmout. Možná modely X2 by to stíhaly, ale to už jsem nezkoušel.
Zkusím někde najít vzorový příklad pro Arduino, protože řízení GRBL dalším Arduinem používáme při demonstracích našich stolních robotů.
jrt
hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

DavidJK
Příspěvky: 60
Registrován: 24 úno 2013, 23:24

Re: Krabice pro ruční ovládání nejen CNC

Příspěvek od DavidJK » 16 dub 2019, 23:03

Zdravím,
díky za odpověď. Nějak jsem tušil že by mělo jít o obousměrnou komunikaci. Díky za potvrzení.
Možná by to mělo být v jiném vláně, ale snad to nikomu nebude vadit.
Našel jsem jak jde číst z SD karty pomocí Arduina viz https://www.hwkitchen.cz/arduino-navody ... no-navody/
Teď ještě jak posílat G-kód do GRBL. Vůbec nejlepší by bylo připojit SD kartu do GRBL, ale to je zřejmě dost najivní.
Nyní používám GRBL (nahrané v Arduino UNO) spojené s PC přes USB kabel. Arduino vůbec nenapájím a přesto to funguje.
Když to chci nyní provozovat jako GRBL propojené s Arduinem spojeným s čtečkou tak to asi budu muset napájet. Můžu použít 12V ?
Ještě jednou díky a když mi pošlete nějaký odkaz na komunikaci Arduina s GRBL tak bych byl vděčný.
Mělo by to zřejmě jít protože 3D tiskárny Průša to tak nějak mají.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host