Pomoc s HTML

Odpovědět
DavidO
Příspěvky: 551
Registrován: 01 kvě 2013, 21:27

Re: Pomoc s HTML

Příspěvek od DavidO » 04 pro 2017, 20:07

Aha, jenže v dotazu jsi to psal bez nich.
Ty \ jsou tam kvůli tomu, že to je v řetězci (uvozovkách).
V tomhle posledním příkazu co píšeš, ti chybí jméno tagu, např. span co jsem tam psal já, anebo něco jiného (td třeba). Ten styl musíš nastavovat nějakému elementu.

AlesH
Příspěvky: 322
Registrován: 25 úno 2013, 09:18

Re: Pomoc s HTML

Příspěvek od AlesH » 04 pro 2017, 20:27

Ten HTML kód jak ho napsal David by měl fungovat. Ale opravdu je tam důležitý ten "span". Bez něj to nepůjde.

Ohledně refreshe je podstatné, jak přesně je to realizováno. Pokud je to meta tagem zapsaným nějak takhle:

Kód: Vybrat vše

<meta http-equiv="refresh" content="2">
nebo:

Kód: Vybrat vše

<meta http-equiv="refresh" content="2;url=">
tak se to bude obnovovat i s parametrem.

Dá se to ošetřit tak, že do "url" se napíše název té stránky, která se původně volala bez parametrů. Např.:

Kód: Vybrat vše

<meta http-equiv="refresh" content="2;url=stranka.html">

daton
Příspěvky: 452
Registrován: 16 bře 2013, 16:12

Re: Pomoc s HTML

Příspěvek od daton » 04 pro 2017, 21:17

Aha no jo ja to tu zase napsal aniž bych to zkopíroval přímo z programu tak v programu to vypadá takto a...

Kód: Vybrat vše

client.println("</td><td colspan = \"2 \"><h1; style=\"font-size:70px\"><center> 12C </center></td></tr>");
takto už to funguje neměl jsem před tím stylem to h1 a bez toho to nefungovalo. Takto to začalo fungovat. Díky.
Hele jak se dá nastavit výška bunky. Je to opět stylem něco jako height: 50px a dát to do stylu?
Jo a prosím tě netušíš jak to odmáznout ten příznak z té adresy?

AlesH
Příspěvky: 322
Registrován: 25 úno 2013, 09:18

Re: Pomoc s HTML

Příspěvek od AlesH » 04 pro 2017, 21:49

Doufám, že za tím "h1" nemáš ten středník. Nepatří tam. Navíc "h1" by měl být "párový tag", takže by tam měla být i ukončovací část s lomítkem. Např. takto:

Kód: Vybrat vše

client.println("</td><td colspan = \"2\" align=\"center\"><h1 style=\"font-size:70px\"> 12C </h1></td></tr>");
K tagu "td" se dá do stylu dát i "height", ale projeví se to v celém řádku. Obvykle se spíš nějak nastavuje výška "toho co je uvnitř" buňky "td" (i když i to se samozřejmě projeví v celém řádku).

Postup odmáznutí toho "příznaku" (předpokládám, že "parametru") jsem se snažil ukázat na tom posledním příkladu meta tagu "refresh". Je to srozumitelné?

daton
Příspěvky: 452
Registrován: 16 bře 2013, 16:12

Re: Pomoc s HTML

Příspěvek od daton » 04 pro 2017, 22:23

Zdravím Aleši
jo tak středník jsem tam měl, ale fungovalo to kupodivu, ted to funguje lépe a jo máš pravdu h je párový tag, občas na to zapomínám. Díky.
Tu refreš měl jsem tam toto:

Kód: Vybrat vše

 client.println("<META HTTP-EQUIV=REFRESH CONTENT=5 URL=>");
Dal jsem tam ten tvůj třetí příklad a funguje díky.

Super zase vím víc ... :D

DavidO
Příspěvky: 551
Registrován: 01 kvě 2013, 21:27

Re: Pomoc s HTML

Příspěvek od DavidO » 05 pro 2017, 00:12

Pro zkoumání html a stylů se docela hodí https://www.w3schools.com/. Ke všemu jsou příklady a hlavně tlačítko "Try it yourself", kde tě to nechá upravovat kód a ukazuje, co to dělá.

Druhá věc je, jak to pak dát do svého programu; s odkazem na obrácené lomítko ještě upozorním, že hodnoty atributů nemusejí být uzavřené v uvozovkách, ale můžou být i apostrofy, např.:

Kód: Vybrat vše

client.println("</td><td colspan = '2' align='center'><h1 style='font-size:70px'> 12C </h1></td></tr>");
Někdy nemusejí být uzavřené v ničem, pak je ale ta hodnota omezená na písmena, číslice a -.:_ ale doporučuje se to i tak uzavírat do uvozovek nebo apostrofů.
V C/C++ a podobných jazycích nic moc jiného než ty apostrofy nezbude, protože uvozovky uvnitř řetězce se musejí (a teď nevím jak se to řekne správně česky, pokud vůbec) "eskejpovat" tím obráceným lomítkem, což snižuje čitelnost a znesnadňuje psaní. V PHP se ještě dá použít konstrukt zvaný heredoc.

daton
Příspěvky: 452
Registrován: 16 bře 2013, 16:12

Re: Pomoc s HTML

Příspěvek od daton » 06 pro 2017, 12:42

Jasně z toho webu taky čerpám ale někdy mě anglické obraty dostanou a vysvětlím si to jinak (možná by ruština byla lepší :lol: ).

Ještě se zeptám v tomto řádku se odesílá hodnota , tedy příznak že se tlačítko zapnulo nebo v podobě DG7 value 1

Kód: Vybrat vše

page +=                         "<div class='col-xs-6'><form action='/' method='POST'><button type='button submit' name='DG7' value='1' class='btn btn-success btn-lg'>ON</button></form></div>";
Odchycení toho příznaku provádím tímto kodem

Kód: Vybrat vše

if ( server.hasArg("DG7") ) {       nav2();      }
DG7 mám deklarované jako float ale nefunguje mi to. Je vůbec hodnota předané metodou post číselná a lze ji deklarovat jako číselnou jedničku nebo to je spíše příznak a bere se jako strig tedy písmeno? Lze použít konstrukci if (DG7 >= 1) .....

Dík za odpovědi.

DavidO
Příspěvky: 551
Registrován: 01 kvě 2013, 21:27

Re: Pomoc s HTML

Příspěvek od DavidO » 06 pro 2017, 14:30

To co se předává v požadavku webserveru jsou vždycky řetězce. Tím if ( server.hasArg("DG7") ) se zeptáš, jestli vůbec takhle pojmenovaná data přišla, pokud chceš hodnotu použít, na to je funkce arg, tj. server.arg("DG7"). Ta ti vrátí String, který, pokud chceš použít jako číslo, musíš převést, hádám asi takhle: float hodnota; hodnota=toFloat(server.arg("DG7"));.
Jinak přesně nerozumím, jak jsi myslel "DG7 mám deklarované jako float ale nefunguje mi to", v tom, co jsi poslal, DG7 deklarované nemáš a jak to chceš použít nevím, jen odhaduju. Mohl bys ten svůj celý projekt dát na github? Hned bychom to viděli v souvislostech a v celé kráse :)

daton
Příspěvky: 452
Registrován: 16 bře 2013, 16:12

Re: Pomoc s HTML

Příspěvek od daton » 06 pro 2017, 17:08

No na github to rozhodne jeste neni to by se v tom nikdo nevyznal :D . Ale to ze to vraci retezce tedy string to je ten problem co resim myslel jsem ze to jako hodnotu vraci i cislo (value 1) altern (0) a proto jsem psal ze mam DG7 deklarovane jako float. Tedy to budu muset deklarovat jako string a prevest. Super diky

DavidO
Příspěvky: 551
Registrován: 01 kvě 2013, 21:27

Re: Pomoc s HTML

Příspěvek od DavidO » 06 pro 2017, 17:46

Nemusíš to deklarovat jako String, zkus to jak jsem psal, propasíruješ to ze serveru přes funkci toFloat rovnou do float, mezitím to nemusí být nikde uložené.

A s tím githubem - no a co že to je nečitelné. Kdyby tam měly být jen projekty, ve kterých se dá vyznat, stačily by jim jako úložiště dvě diskety. Takže to tam fakt klidně dej, spousta lidí (resp. skoro všechno tam) to má jako svoje vývojové úložiště.
Nebo to přibal sem do fóra jako přílohu, nebo to pošli mailem ... Ale takhle, jak nám to dávkuješ, se v tom fakt špatně něco radí.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host