Programování Attniy2313 pomocí Arduina - problém

Mortyx

Programování Attniy2313 pomocí Arduina - problém

Příspěvek od Mortyx » 21 led 2015, 17:31

Dobrý den,
už zhruba půl roku programuji na Arduinu a chtěl bych přestoupit na AVR. První věc, kterou si samozřejmě potřebuji sehnat je programátor. Na internetu jsem jich viděl spousty, ale nevím si moc rady. Někde vidím prograjmátor za 1400 Kč a někde skoro ten samý za 60 Kč. Nakonec jsem na internetu našel návody (a ano, je jich opravdu spoustu) jak použít Arduino jako ISP programátor. Attiny chci samozřejmě programovat v tom klasickém C/C++ pro AVR, nikoliv syntaxí a funkcemi pro Arduino.

Mám Arduino Leonardo a koupil jsem si Attiny2313. Otevřel jsem ArduinoISP sketch a BEZ ŽÁDNÉ ÚPRAVY jsem své Leonardo naprogramoval. Poté jsem Attiny zapojil ÚPLNĚ PŘESNĚ podle tohoto návodu (3:40 – čas kde ukazuje obvod): https://www.youtube.com/watch?v=_ZL-YNOH_jA
Zde by mohla být nějaká chyba, protože je to na Arduino Uno – někde jsem četl že na Leonardu se musí něco málo změnit... Také nevím co je to makefile, žádný také nemám, ale myslím si, že se bez něj obejdu, mám pravdu?

Dále jsem si nainstaloval WinAvr, které doufám že je správně nainstalované – mám z něj trochu špatný pocit :D . Také jsem si nainstaloval Atmel Studio 6. Dále jsem ve videu (nahoře zmíněném) našel zdroják k blikání ledky, který jsem pomocí avr-gcc převedl podle tohoto návodu na .hex soubor: http://www.engineersgarage.com/forums/a ... c-commands
Od té doby jsem už jenom bojoval s Avrdudem. Zkoušel jsem napsat např.:
avrdude -c avrisp -P com3* -b 19200 -p t2313
nebo:
avrdude -c avrisp -P com3* -b 19200 -p t2313 -U flash:w:main.hex
A to vždy se stejnou odezvou:
avrdude: stk500_getsync(): not in sync: resp=0x00

avrdude done. Thank you.

Nemůže být problém s drivery?
Asi bych také měl říct, že úplně nevím co jsou a k čemu jsou fuse bits. Nějaké jsem tam ovšem posílat zkoušel, ale vždy mi to napíše tamtu zprávu. Dokonce jsem zkusil vyndat Attiny z desky a naprogramovat v podstatě “nic“. Zajímavé je, že mi to napsalo úplně to samé. Když jsem Attiny vyndaval z desky tak někdy ledka, která má po naprogramování blikat, tak nějak problikla. Vypadalo to, jako když je někde špatný kontakt a netuším jak je to možné. Dokážete si to vysvětlit? Je to vůbec možné? Není to právě problém, který když nějak vyřeším, tak vše bude fungovat jak má?
Další věc, kterou jsem vypozoroval byla, že RX ledka na Arduinu při “programování“ 4x blikne, tudíž něco musí přijmout. Ale tato informace je asi k ničemu.

Byl bych velice rád, kdyby mi tady někdo pomohl. Kdyby bylo potřeba, mohu použít Linux – Fedoru, na které jsem to zatím nezkoušel, protože nevím, jak tam napsat usb port (v linuxu se totiž nepíše COMx), vše co jsem popsal jsem dělal na Windowsu 8 (snad mě za to neukamenujete) :D . Tak doufám, že jsem sepsal informací dost, za kterých byste možná mohli nalézt můj problém. Pokud něco není jasné, zeptejte se.
Děkuji všem za rady.

AlesH
Příspěvky: 322
Registrován: 25 úno 2013, 09:18

Re: Programování Attniy2313 pomocí Arduina - problém

Příspěvek od AlesH » 21 led 2015, 20:36

Ahoj. Příčinu problému nedokážu spolehlivě určit, ale našel jsem stránku s popisem (anglicky), jak by se to mohlo rozchodit právě na Arduinu Leonardo - https://petervanhoyweghen.wordpress.com ... -leonardo/ .

Podle toho popisu by se mělo ATtiny připojit na ISCP header Leonarda (a ne na standardní piny). Tak třeba můžeš pro začátek zkusit zrovna to.

Osobně jsem přes ArduinoISP (na Duemilanove) zkoušel programovat ATtiny cca před třemi roky. Nakonec se mi to podařilo rozchodit, ale bylo to hodně nepřehledné, takže od té doby jsem se k tomu už nevracel (používám jen Arduino nebo PICAXE a ATtiny jsem opustil).

Uživatelský avatar
Dex
Administrátor
Příspěvky: 874
Registrován: 16 úno 2013, 14:26

Re: Programování Attniy2313 pomocí Arduina - problém

Příspěvek od Dex » 21 led 2015, 21:41

Přiznám se, že já už od AVRka utekl. Na to moje domácí hraní bohatě stačí PICAXE či Arduino a pro oba se píše tak snadno... :D

Čistě akademicky, proč "utíkáte" k AVRkům?
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz | rxd.cz | codetory.cz

pgerla
Příspěvky: 344
Registrován: 11 dub 2013, 00:17

Re: Programování Attniy2313 pomocí Arduina - problém

Příspěvek od pgerla » 22 led 2015, 10:56

avrdude: stk500_getsync(): not in sync: resp=0x00
Tahle chyba se mi objevovala při špatně zapojeném pinu RESET.
Pin by měl být přes 10k připojen na +5V, přes tlačítko na GND a přes kondenzátor na RESET (DTR) z programátoru (Arduina).

hubacekp
Příspěvky: 259
Registrován: 24 úno 2013, 13:40

Re: Programování Attniy2313 pomocí Arduina - problém

Příspěvek od hubacekp » 22 led 2015, 11:08

máte originál Attiny, a ne china fake?

Mortyx

Re: Programování Attniy2313 pomocí Arduina - problém

Příspěvek od Mortyx » 22 led 2015, 17:27

AlesH, děkuji za odkaz, vyzkoušel jsem obvod zapojit na ISPC header (podle zapojení v návodu), ale bez úspěchu – stejný výsledek. Pak jsem ale někde našel, že místo -c avrisp (nastavení typu programátoru) se také může použít -c arduino. Mělo by to mít stejný výsledek, ale mě se tím můj problém vyřešil, ale nastal nový. Nyní když napíšu toto:

avrdude -c arduino -P com3* -b 19200 -p t2313
místo původního:
avrdude -c avrisp -P com3* -b 19200 -p t2313

tak nyní se mi zobrazí toto:
avrdude: AVR device initialized and ready to accept instructions
Reading | ######################################## | 100% 0.02s
avrdude: Device signature = 0x000000
avrdude: Yikes! Invalid device signature.
Double check connections and try again, or use -F to override this check.

avrdude done. Thank you.

Dokonce blikne i programovcí ledka a TX ledka také bliká, takže nyní je programátor (asi) nastaven. Bohužel i když vyndám Attiny2313 tak mi to píše stále stejnou zprávu, což mi říká, že jsem hotov tak maximálně s programátorem. Teď ještě nějak nastavit to Attiny.

Hubacekp, nemyslím si, že to je nějaký čínský klon. Koupil jsem ho v kameném ochodě u nás v Českých Budějovicích. BTW kdyby tu byl někdo z Budějc a dokázal a byl by ochoten poradit, klidně bych se sešel ;)

Pgerla, ozkoušel jsem co jste mi radil, také bez úspěchu :(

No a proč “utíkám“ k AVR?
Já neutíkám :D . Jelikož jsem mladý tak hold zkoumám všechny možné kouty elektroniky. Také nechci být závislý na nějakých deskách, bootloaderech a BASICU, kde nejsou žádné knihovny, objekty a skoro žádné funkce. Nic proti těmhle třem nemám, sám jsem začal na PICAXE a časem přestoupil na Arduino a obě dvě “stavebnice“ mám moc rád :) . Avr chci pouze vyzkoušet a pokud by se mi zalíbilo, což si myslim že se stane, tak na něm budu nadále programovat. Myslím si, že je to už o něco vyšší třída, jenže jsem zatím nevyřešil ani programátor :(

Když už jsem u něj, myslíte že je to chyba Arduina, nebo Attiny (nebo tedy připojení Attiny k programátoru, takže kdybych si koupil nový programátor, tak by byl stejný problém)? Dokázali byste mi poradit nějaký levný programátor? Myslíte že tyto by fungovaly?:
http://www.dx.com/p/usb-avr-isp-avrisp- ... L1Pc0eG-G3
http://aukro.cz/show_item.php?item=4998 ... edium=nove
http://www.ebay.com/itm/USBASP-USBISP-A ... 4adb710d53

Jsou šíleně levné, což mě přitahuje, ale zároveň i odpuzuje...

Díky za další rady ;)

Uživatelský avatar
Dex
Administrátor
Příspěvky: 874
Registrován: 16 úno 2013, 14:26

Re: Programování Attniy2313 pomocí Arduina - problém

Příspěvek od Dex » 22 led 2015, 23:11

K tomu "utíkání": výhoda PICAXE a Arduina je v tom, že existuje hromada příkladů, k Arduinu i spousta knihoven s "objekty". Takový komfort u AVR nečekejte. Abych byl přesnější, tak Arduino je AVRko. Žádná vyšší liga se nekoná ;) Bootloader je volně k dispozici, takže si ho můžete nahrát do klasického AVRka (pochopitelně ne do každého). Já mám třeba rád Arduino Nano, které obsahuje nezbytné minimum a já si udělám jen desku s příslušenstvím dle konkrétního zařízení. Zacvaknu Arduino a hotovo :) Ovšem je to jen můj pohled, který vůbec nemusí být správný ;)
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz | rxd.cz | codetory.cz

Mortyx

Re: Programování Attniy2313 pomocí Arduina - problém

Příspěvek od Mortyx » 22 led 2015, 23:38

Máte dobrý pohled, to se nebojte :)
Je pravda, že na PICAXE a především na Arduino je spousta příkladů. Vím že Arduino je AVR, ale má nahraný bootloader a obsahuje základní obvody na desce. Já se chci pokusit všechno stavět od úplné nuly, protože jen tak člověk úplně porozumí elektronice. Až zjistím, jaká AVRka jsou, tak se možná vrátím k Arduinu, tak jako vy, ale já jsem se k těm AVRkům ještě ani nedostal, což mě mrzí :(

Dnes mi také přišlo Arduino Nano (klon) z dx.com, kde již delší dobu nakupuji a vše spolehlivě funguje. Celý obvod jsem tedy předělal na tuto krásnou malou destičku s obrovskou nadějí, ale výsledek mě opět srazil na kolena :D ... Znovu jsem selhal...

Každopádně nevím, co je s tím programováním Attiny2313 za problém. Na internetu jsem našel hromadu lidí, kteří mají stejný problém, ale málokdo jej vyřešil. Proto se tedy ještě jednou zeptám:
Nemůže to vyřešit jiný programátor? Posílal jsem v minulém postu nějaké odkazy. Je možné, aby byl progr. tak levný a zároveň aby fungoval? Na gme jsem totiž našel oficiální programátor od Atmelu za 1400 Kč, což je docela rozdíl oproti nějakým dvěma stovkám na dx.com nebo na Aukru.
Děkuji za další odpovědi :)

Uživatelský avatar
Dex
Administrátor
Příspěvky: 874
Registrován: 16 úno 2013, 14:26

Re: Programování Attniy2313 pomocí Arduina - problém

Příspěvek od Dex » 23 led 2015, 11:17

Kouknul jsem jen zlehka na eBay a programátorů pro ATtiny je tam spousta. Za ty peníze bych se toho fakt nebál a prostě to vyzkoušel ;)
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz | rxd.cz | codetory.cz

Uživatelský avatar
mara
Příspěvky: 17
Registrován: 15 čer 2013, 11:09

Re: Programování Attniy2313 pomocí Arduina - problém

Příspěvek od mara » 23 led 2015, 15:35

Zdravim, jestli jste zkoušel programátor s Arduino Nano, tak u některých klonů je potřeba dát mezi Reset Arduina a minus 10uF kondenzátor. Já mám takový doma a funguje spolehlivě, ikdyž attiny jsem nezkoušel.
avrdude: AVR device initialized and ready to accept instructions
Reading | ######################################## | 100% 0.02s
avrdude: Device signature = 0x000000
avrdude: Yikes! Invalid device signature.
Double check connections and try again, or use -F to override this check.
tohle vlastně znamená, že attiny nevysílá svůj ''podpis''. Buď je špatně zapojený obvod nebo spálená attiny. A k těm programátorům, mě se jako nejlepší jeví USBASP, stojí kolem 150,- i na českých obchodech a podporuje snad všechno :D .
“Oh gravity, thou art a heartless bitch.” Sheldon Cooper

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host