EGGBOT

Postup stavby, dotazy, úspěchy, slepé uličky a zkušenosti
Odpovědět
Uživatelský avatar
fulda
Příspěvky: 440
Registrován: 04 led 2016, 17:18

Re: EGGBOT

Příspěvek od fulda » 23 bře 2017, 17:06

OK, a jaký máš hardware? Jaké drivery?
Ten soft co jsem použil já je vhodný pro drivery A4988 a posílání gcode souborů.
Soft se tam pošle TENTO, s tím, že si ho musíš upravit podle svého hardware.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

Vacatko
Příspěvky: 17
Registrován: 21 bře 2017, 13:49

Re: EGGBOT

Příspěvek od Vacatko » 23 bře 2017, 22:45

Díky za odpověď.
Mám ARD UNO R3 klon, 2x motor driver A4988 (na fialovém tišťáku) a motory SX-17 1003L.
Takže konstelace z běžných součástí. :P
No a konstrukce pro ověření funkce zatím překližkoidní".
Jteště chybí rameno pisátka.

JAsně úprava podle HW bude nutná, ale snad to tam nalouduju správně.
V tom si nejsem jistý to mi není nějak zatím jasné. Jak ty části natáhnout do ARD.
Vím je to úloha z "První obecné arduinské"....:o((
Můžeš mi to trochu polopaticky vysvětlit, jak ty části dostat do toho černýho "mnohopacičníku" ? :o)
Lada
Přílohy
20170323_212820.jpg

AlesH
Příspěvky: 317
Registrován: 25 úno 2013, 09:18

Re: EGGBOT

Příspěvek od AlesH » 24 bře 2017, 09:55

Pro začátky s Arduinem je nejlepší použít jeden z mnoha návodů na internetu, například ten na stránce https://arduino.cz/zaciname-s-arduinem-ve-windows/ nebo na http://navody.arduino-shop.cz/zaciname- ... ogram.html .

První nahrání programu do Arduina opravdu není úplně jednoduché a intuitivní. Stručně řečeno je třeba si na počítači nainstalovat vývojové prostředí Arduina (IDE), propojit PC s Arduinem pomocí USB kabelu, nastavit v IDE správný typ Arduina a správný virtuální COM port vedoucí přes USB k Arduinu, nahrát do IDE zdrojový kód (třeba ten dříve odkazovaný z internetu) a nakonec v IDE kliknout na "Upload", což zajistí nejprve přeložení zdrojového kódu do "binárního kódu" vhodného pro Arduino a pak nahrání toho "binárního kódu" do Arduina. Detaily jsou popsány v těch výše uvedených návodech. Případné problémy se mohou diskutovat tady (na fóru).

Vacatko
Příspěvky: 17
Registrován: 21 bře 2017, 13:49

Re: EGGBOT

Příspěvek od Vacatko » 25 bře 2017, 00:34

Takže pánové. Díky za pomoc.
Už to funguje.

Jediné co jsem nedokázal , je jak nahrát ten FW do ARD.
Ale to se cestou pokus-omyl povedlo.
Kdybych jen tušil jak jednoduché to je, neptal bych se odborníků, kterým je tahle elementární věc jasná....

Pro případné - úplné prvňáčky.....stačí poklepat na filé označené symbolem ARDUINO (to modré kolečko s ležatou osmičkou)
a ono se to objeví v IDE.

A to byla vlastně moje jediná otázka JAK, CO a KAM.....
JUPIIII

No nebojte nejde to na první našlápnutí úplně všechno.

Motory krokují až po odstranění propojek na M1-3 jak tu někdo psal, a spojení RESET a SLEEP.
Nějak se na tu propojku zapomnělo :o))) ONO SÁMO.

No a teď ještě dořešit velikost krokování, rozměr obrázků a malou nepodstatnou záležitost, aby nehřál jeden motor....
Joo a najít, proč "necvaká" servo u G-KODU z Inkscapu, zatímco ten velikonoční zajíc jo....:o)))

A ještě jedna věc mne pozlobila, a to jsou práva k úpravě souborů XXX.h
No jasně, neměl jsem je odblokovaný plný přístup.....

Jak je složité si vzpomenout na všechny ty základy, když už je několik desítek let nepoužíváte ke každodennímu
šťourání se v programech a jste jen uživatelem toho železa....
No ale něco přece jen zůstalo v té šedé hmotě mezi ušima.

Díky ještě jednou a budu se těšit případně na viděnou...
Ale určitě se budu tady ptát ještě mnohokrát.

Uživatelský avatar
fulda
Příspěvky: 440
Registrován: 04 led 2016, 17:18

Re: EGGBOT

Příspěvek od fulda » 25 bře 2017, 09:55

Vacatko píše:Joo a najít, proč "necvaká" servo u G-KODU z Inkscapu, zatímco ten velikonoční zajíc jo....:o)))
To je jednoduché. TADY na druhém obrázku je konfigurace a v prvním a druhém okénku jsou úhly pro servo. Podívej se co tam máš a experimentuj s tím.

Víš to, že ten gcode je čitelný?
klidně se do zajíce podívej, jsou tam řádky jako M300 S[b]30.00[/b] (pen down) a M300 S[b]50.00[/b] (pen up) a to jsou ta čísla
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

Vacatko
Příspěvky: 17
Registrován: 21 bře 2017, 13:49

Re: EGGBOT

Příspěvek od Vacatko » 25 bře 2017, 10:15

JOJO - podívám se a zaexperimentuju....:o)
Teď mi spíš vadí že jsem přetížil jeden driver, nemá na potenciometru napětí a motor nejede.
Ale to je jen pár kaček tak ho vyměním.
Původně měly nastavených tak 2,5V a to dávalo asi velký proud, protože se i motor zahříval.
No tak díky a až se k tomu dostanu, rozeberu g-kody....
Díky za INFO....

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1195
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: EGGBOT

Příspěvek od jrt » 26 bře 2017, 16:50

Vacatko píše:Původně měly nastavených tak 2,5V...
Jestli dobře chápu, tak jsi nastavil trimrem referenční napětí 2,5V?
Protože vztah mezi refrenčním napětím (Vref) a výstupním proudem Iv) je u A4988: Iv = 2,5 × Vref, tak při nastavení reference na 2,5 V je jisté, že driver je už v pánu.
Pokud používáš levné drivery s obvodem A4988 z Číny, tak u nich je bezpečný provozní proud bez chlazení asi 600 mA (Vref = 0,25 V), s chlazením krátkodobě přežijí i 1 A (Vref = 0,4 V).
Reklamní tvrzení o výstupním proudu 2 A patří do říše pohádek, na které už jsi doufám přestal věřit :D
jrt
hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

Vacatko
Příspěvky: 17
Registrován: 21 bře 2017, 13:49

Re: EGGBOT

Příspěvek od Vacatko » 27 bře 2017, 12:41

Jasně, ten proud tam byl "neslučitelný se životními funkcemi" :o) použitého švába.
Divím se že vydrží vůbec už pod 1A proud.
Levné drivery - no to co se dostane od našich prodejců.
Tak si myslím že zdroj je patrně stejná fabrika. Jen v pondělí dělají pro "renomovanou firmu"
a pak celý týden na e-shopy po celém světě.... :lol:
Reklama je dneska fakt jen informace o zbožném přání výrobce - resp. naivního kupujícího.
Na to jsem už dost starej abych nevěřil, nevěřil jsem panu Vajíčkovi a dneska obzvláště to platí.
Vy zíráte, mi zíráme - jak hezky naletíte....
Takže vyměním za jiný tišťáček a pečlivě nastavím Uref.... ;)
Ještě že to pisátko nemá 2kg a motory nemusí tahat.

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1195
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: EGGBOT

Příspěvek od jrt » 27 bře 2017, 14:07

Vacatko píše:Tak si myslím že zdroj je patrně stejná fabrika. Jen v pondělí dělají pro "renomovanou firmu" a pak celý týden na e-shopy po celém světě...
Často to tak opravdu bývá, ale zrovna v případě firmy Pololu to tak není. Její výkonové moduly jsou většinou postaveny na pečlivě navržených vícevrstvých plošných spojích s vnitřními chladícími plochami, zatímco čínské kopie jsou jen neumělými padělky na dvouvrstvých spojích, které obvod neuchladí. Ovšem tím neříkám, že nejsou funkční, jen je třeba počítat s jistými omezeními.

Co se týká nastavení proudu motorem, tak bych nějaké měření referenčního napětí nechal plavat a proud bych nastavil zkusmo tak, aby měl motor dostatečný točivý moment a aby se driver moc nezahříval.

A taky pozor na napájecí napětí, ty drivery A4988 mají minimální napájecí napětí 8 V (o tom se nikde moc nepíše) a když dostanou menší, občas pak mají problémy s krokováním.
jrt
hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

DavidO
Příspěvky: 384
Registrován: 01 kvě 2013, 21:27

Re: EGGBOT

Příspěvek od DavidO » 27 bře 2017, 14:47

jrt píše:Co se týká nastavení proudu motorem, tak bych nějaké měření referenčního napětí nechal plavat a proud bych nastavil zkusmo tak, aby měl motor dostatečný točivý moment a aby se driver moc nezahříval.
Např zde: Stepper Driver Adjustment, tak to dělaj lidi běžně.
Ale víš, jrt, ono podívat se na to, jak to dělat pořádně, taky není marný: Pololu: Setting the Current Limit on Pololu Stepper Motor Driver Carriers (samozřejmě kvůli nastavení a né kvůli tý holce co to předvádí ;) )

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host