tranzistor jako spínač

Postup stavby, dotazy, úspěchy, slepé uličky a zkušenosti
Odpovědět
Hugo
Příspěvky: 19
Registrován: 28 čer 2017, 11:17

Re: tranzistor jako spínač

Příspěvek od Hugo » 18 črc 2017, 09:46

Dobře, dobře. Když je to tedy osvědčené, nechám to tak do posledního puntíku. Aspoň to zapojení nebude tak složité... Ještě bych se ale chtěl vrátit k dotazu, který postrádá smysl. Co se stane, když dojde k přepětí nad 15V a zareaguje Zenerka? A co kdyby tam byl Transil?
A ještě, chtěl bych si postavit i tento přerušovač. http://www.elektronikacz.borec.cz/Data/ ... usovac.htm
Můžu ho použít přesně tak, jak je na schématu (i hodnoty)? I když změním MOSFET-P na AOI403? Děkuji.

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1343
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: tranzistor jako spínač

Příspěvek od jrt » 18 črc 2017, 12:45

Hugo píše:
18 črc 2017, 09:46
Ještě bych se ale chtěl vrátit k dotazu, který postrádá smysl. Co se stane, když dojde k přepětí nad 15V a zareaguje Zenerka? A co kdyby tam byl Transil?
Když dojde ke krátkodobému přepětí, tak v podstatě nic, zenerka i R2 se nepatrně ohřejí. Pokud tam to přepětí bude trvat delší dobu, tak budou hřát trochu víc, ale mezitím nejspíš odejdou další zařízení v autě. Pokud bude to přepětí masivní, tak se - pokud je správně dimenzovaná - přeruší pojistka. Pokud ne, tak se přeruší (roztaví) buď ta zenerka, nebo R2 nebo obojí a zničí se ten FET. Ovšem k něčemu takovému může dojít snad jen v případě, že bys nastartoval auto bez připojené baterie a v takovém případě by asi byla starost o jeden zničený polovodičový spínač až na úplně posledním místě.
Pro výpočet výkonové zatižitelnosti té zenerky a R2 prosím použij ohmův zákon.
Pokud použiješ místo zenerky transil, tak průběh při přepětí bude stejný, jen se ten transil nepřeruší, ale zkratuje, jak to zaručují výrobci.
Ovšem všechny tyhle starosti by ti odpadly, kdybys použil automotive spínač z TME za ca 70 Kč.
A ještě, chtěl bych si postavit i tento přerušovač. http://www.elektronikacz.borec.cz/Data/ ... usovac.htm
Můžu ho použít přesně tak, jak je na schématu (i hodnoty)? I když změním MOSFET-P na AOI403? Děkuji.
Ten AOI403 nejspíš použít můžeš (bez záruky), ale pokud se v palubní síti budou vyskytovat napěťové špičky, kterých se tak bojíš, tak tohle zapojení proti nim nemá žádnou ochranu... A obvody 7555 (CMOS verze 555) jsou na ně opravdu hodně citlivé.
jrt
hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

daton
Příspěvky: 450
Registrován: 16 bře 2013, 16:12

Re: tranzistor jako spínač

Příspěvek od daton » 18 črc 2017, 15:22

Tak se těch špiček tak neboj ono to zase není až tak zlé. Zkrátka před tu 555 dej stabilizátor 7810 nebo raději 7809 no a před něj na nějaký kus feritu naviň tak 50 závitů nejlépe na nějaký malý toŕoid no a za něj 47k kondenzátor a ten dej i před něj no a bude to trochu ošetřené. Ono pokud je dobrý akumulátor zase tak strašné není, pokud je akumulátor v háji tak jednak nenastartuješ a jednak to by mohl být problém.
Pro jrt viděl jsem Octavii co jela bez aku a kupodivu to přežili jak řídící jednotky tak i diody v alternatoru ale nebylo to na dlouho myslím že s tím jel kolem 6km ale v pohodě dal tam akumulátor nový a vše ok .... jeden se nestačí divit co taky je možné :D

Hugo
Příspěvky: 19
Registrován: 28 čer 2017, 11:17

Re: tranzistor jako spínač

Příspěvek od Hugo » 28 črc 2017, 16:57

Já se těch špiček nebojím, ale je vždy lepší to mít ošetřené. Dobře, dám na Tvé rady. Abych to správně pochopil, tak 47k = 47nF? Nechápu, proč se to nepíše rovnou a "správně"? :)
A snad poslední schéma. Má to být něco jako obrácené zpoždění po zapnutí. Pokud tomu správně rozumím, tak po přivedení napětí bude na výstupu +12V proti zemi po dobu t danou velikostmi C a R a otevře se tranzistor T3, který je budičem pro T2. Po uplynutí doby t bude na výstupu +12V proti vývodu 3, zavře se T3 společně s T2 a otevře se tranzistor T1. Je to tak a může to fungovat? Mám to pro potkávací žárovky, kdy po zapnutí budou zapojeny přes předřadník (klasika rezistor nebo termistor NTC), aby se ohřálo vlákno a po uplynutí doby t (cca. 5s) se připojilo přímo k +12V. Jinak, ty rezistory R3, R5 a R7 asi nebudou potřeba, že? Jak tu jrt psal, že 555 má dvojčinný výstupní obvod, tak předpětí není potřeba. Ale viděl jsem, že to někde v zapojeních jako PWM regulátor pro ss motory je, ale to je jen kvůli těm velkým frekvencím. Zde to jednou přepne a hotovo. Díky.
Přílohy
Schéma_6.png

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1343
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: tranzistor jako spínač

Příspěvek od jrt » 31 črc 2017, 12:09

Hugo píše:
28 črc 2017, 16:57
Abych to správně pochopil, tak 47k = 47nF? Nechápu, proč se to nepíše rovnou a "správně"? :)
Protože já i daton jsme staří psi, kteří se už těžko učí novým kouskům... :D

Rezistory R2, R3, R4 a R5 jsou zas špatně zapojené (tvoří děliče). Já nechápu, proč to pořád někdo takhle maluje a nemůže to namalovat rovnou správně. :D
A můžeš mi nějak vysvětlit tvou posedlost stále spínat FET FETem?
Hugo píše:
28 črc 2017, 16:57
... ty rezistory R3, R5 a R7 asi nebudou potřeba,
Já bych je tam nechal (ale viz pozn. výše!), aby byly zajištěny korektní podmínky při startu zapojení, ale pro tenhle konkrétní účel zcela nutné nejsou.

Pevně doufám, že to schéma je jen ideové, protože tady chybí všechny nezbytně nutné odrušovací a bezpečnostní prvky, kterými si tak hýřil v předchozích zapojeních.
jrt
hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

Hugo
Příspěvky: 19
Registrován: 28 čer 2017, 11:17

Re: tranzistor jako spínač

Příspěvek od Hugo » 31 črc 2017, 18:32

Ty rezistory R2 + R3 a R4 + R5 mám jako děliče, protože tady někdo psal, že je lepší, aby se kapacita přechodu G-S rovnou uzavírala. :D Ale ono je to oboustranně úplně jedno, protože rezistor před GATE bývá několika násobně menší než rezistor G-S, takže u děliče to nezpůsobí velký rozdíl a při vybití kapacity nějakých pár desítek Ohmů v sérii také nic nezpůsobí. Je to fuk, ale pro jistotu je tam nechám.

Posedlost to není, ale zdá se mi to být jako nejlepší volba. Samozřejmě lze rovnou použít MOSFET-N, ale jestliže všechny spotřebiče mají společnou zem, tak je není možné proti ní spínat. Je tady taky možnost toho bipoláru, který zase upřednostňuješ Ty. :) Já nevím, ale FETy nepotřebují žádný proud na otevření (byť i minimální) a mají malý přechodový odpor (nehřejí se). Problémem je maximálně citlivost vůči přepětí a přechodovým jevům. Toto už jsou věci, které se mohou zjistit jen z praxe, teoretické bláboly mají minimální váhu. Sám mám s tímto nulové zkušenosti, pracuji jen s informacemi z literatury, tak jsem rád, když někdo vysvětlí, proč použít něco místo něčeho.

Schéma je jen provizorní. Do schématu ještě přijde přepěťová ochrana (před 555) a stabilizace napětí, jak radil daton. Ale jaké věci mají přijít za vývod 3 obvodu 555, to už nevím. :D

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1343
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: tranzistor jako spínač

Příspěvek od jrt » 31 črc 2017, 19:26

Hugo píše:
31 črc 2017, 18:32
Já nevím, ale FETy nepotřebují žádný proud na otevření (byť i minimální) a mají malý přechodový odpor (nehřejí se). Problémem je maximálně citlivost vůči přepětí a přechodovým jevům. Toto už jsou věci, které se mohou zjistit jen z praxe, teoretické bláboly mají minimální váhu. Sám mám s tímto nulové zkušenosti, pracuji jen s informacemi z literatury, tak jsem rád, když někdo vysvětlí, proč použít něco místo něčeho.
No vidíš, kdybys věnoval trochu pozornosti teoretickým blábolům, zjistil bys, že FETy jsou výhodné jen pro použití při spínání velkých proudů, jinak už mají jen samé nevýhody.
Jednak je nesmysl, že na otevření nepotřebují žádný proud. Je to právě naopak, aby při spínání nehřály, potřebují co nejrychleji nabít přechodovou kapacitu G-S a budič tedy musí poskytnout dostatečně velký proud. Proto se rezistory v Gate dimenzují podle možností budiče a v případě, že je schopen poskytnout impulzně proud v řádu jednotek ampérů, nevkládají se vůbec.
Na Gate musí být trvale přítomno takové napětí, aby FET zůstal plně otevřený a to se pohybuje někde mezi 5 a 10V (zatímco bipolár se spokojí s 0,7V). Proto se také rezistory na Gate zapojují tak, jak jsem namaloval v některém z předchozích příspěvků, nikoli jako dělič, protože každá desetina voltu se počítá.
jrt píše:
31 črc 2017, 12:09
Ale jaké věci mají přijít za vývod 3 obvodu 555, to už nevím.
Za vývod 3 už není třeba zapojovat nic víc, než to, cos namaloval, zato na vývod 5 obvodu 555 musíš připojit keramický filtrační kondenzátor ca 10n proti zemi, jinak riskuješ, že se 555 zblázní.
Jen tak pro zajímavost, obvod 555 je na přepěťové pulzy velmi háklivý a dostává se do neurčitého stavu, ze které ho se dá vyvést jen vypnutím napájení; proto se také nedoporučuje jeho výstupem přímo spínat indukční zátěž. To sice v tomto případě neděláš, ale přepěťových pulzů na napájení si ta 555 v autě užije docela dost a předřazený stabilizátor ji před nimi neochrání.
A úplně poslední poznámka: kdybys použil ten zmíněný NTC rezistor, tak bys na tohle všechno mohl klidně zapomenout, protože by ti udělal stejnou službu ...
jrt
hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

Hugo
Příspěvky: 19
Registrován: 28 čer 2017, 11:17

Re: tranzistor jako spínač

Příspěvek od Hugo » 31 črc 2017, 19:53

Tak nevím, jestli se dá proud 5A považovat jako velký? Ale, jestliže se MOSFET použije pouze jako spínač, tedy stav 0 a 1, tak je celkem jeho použití výhodné, ne? Myšleno jako náhrada za mechanický, ne s frekvencí v řádech 100 kHz. Tedy aspoň jako hlavní spínač, který sepne proud, bipolár už by se asi pěkně zahřál. Ovšem, jak tedy píšeš, na budič bude lépe použít bipolár už jenom kvůli citlivosti a jeho pohotovosti.
Dobře, ty rezistory teda dám tak, aby žádný napěťový dělič netvořily. Už si to budu pamatovat a neplést si to se zapojením pro bipoláry.
Jo, ten keramický kondenzátor jsem viděl takřka všude, většinou tam bývá těch 10nF, ale setkal jsem se i se 100nF. Ještě bych mohl na vstup dát transil, navinout drát na toroid podle datona a ještě ty 2x 47nF. Pak už by to snad mohlo být OK. Nic jiného už totiž neznám... :)
Vím, že to tak řada lidí dělá, dá prostě před žárovku NTC termistor, ale kam jej umístit? Aby to bylo prachu těsné a byl zajištěný výborný odvod tepla. No nevím, ale nemám rád, když mi tam topí něco, co topit nemusí. Přitom stačí jen takové jednoduché zapojení. :)
A ještě bych se chtěl vrátit k jedné věci, kterou jsem až tak nepobral. Na 3. stránce nahoře tohoto tématu daton píše, že mám do zapojení použít Zenerku 3V3 1,3W. Otázka zní proč a kam jej přesně zapojit? Už to nepotřebuji pro své zapojení, použiji raději to Tvé osvědčené, ale prostě mě to vrtá hlavou. Daton to tam vysvětloval, ale nedává mi to hlavu a patu... Díky!

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1343
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: tranzistor jako spínač

Příspěvek od jrt » 01 srp 2017, 12:05

Hugo píše:
28 črc 2017, 16:57
Mám to pro potkávací žárovky, kdy po zapnutí budou zapojeny přes předřadník (klasika rezistor nebo termistor NTC), aby se ohřálo vlákno a po uplynutí doby t (cca. 5s)
No, a kam dáš ten silně hřející předřadník, aby byl prachotěsný a měl zajištěn výborný odvod tepla?
Jen pro info: NTC termistor se jmenovitým proudem 9A má v sepnutém stavu odpor 0,038 ohmu, což je zcela srovnatelné s odporem sepnutého FETu, takže teplo bude vyvíjet NTC termistor i to tvé zapojení úplně stejně. A ten termistor chladit nemusíš, naopak se musíš snažit, aby se ohřál co nejrychleji...
Hugo píše:
31 črc 2017, 19:53
Na 3. stránce nahoře tohoto tématu daton píše, že mám do zapojení použít Zenerku 3V3 1,3W. Otázka zní proč a kam jej přesně zapojit? Už to nepotřebuji pro své zapojení, použiji raději to Tvé osvědčené, ale prostě mě to vrtá hlavou.
K tomu by se asi měl spíš vyjádřit daton, ale myslím, že tu zenerku doporučoval proto, že ve schématu opět spínáš FET FETem a to je pomalé. Takže ta zenerka zrychlí sepnutí a rozpojení toho hlavního FETu tím, že se na jeho řídící elektrodě nebude napětí zvyšovat od nuly, ale objeví se tam skokem, až jeho velikost přesáhne zenerovo napětí té diody.

Ale prozraď mi jedno: jen si tak hraješ, nebo chceš někde na srazu tunerů ohromit kolegy tím, žes jednoduché funkce vyřešil tím nejsložitějším možným způsobem? :D
jrt
hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

Hugo
Příspěvky: 19
Registrován: 28 čer 2017, 11:17

Re: tranzistor jako spínač

Příspěvek od Hugo » 01 srp 2017, 20:08

No nevím, kde jsi takový NTC termistor našel? V TME mají na maximální proud okolo 11A a odpor je pořád okolo 1R. A navíc, i když by měl tedy odpor 0,038R, tak stejně musí hřát, ne? Je to součástka závislá hlavně na teplotě, ne na procházejícím proudu. A kdybych tam dal nějaký předřadník ve formě rezistoru, tak bude topit jen cca. 5s, dokud se neohřeje vlákno a pak se vlivem 555 "vypne" a všechen proud půjde jen přímo přes MOSFET-P s odporem cca. 10mR. Takže téměř žádné teplo, nebo spíše zanedbatelné, akorát menší složitost k tomu.
A jo, tak proto ta Zenerka. Díky za vysvětlení! U bipoláru to tedy bude okamžité, když už otevírá při 0,7V a zavírá daleko níž oproti MOSFETu.
No, mám to do veterána. :) Všechna konzultovaná zapojení se budou realizovat. Už jsem měl dost vyměňování různých spínačů, které nepřežily proudové zatížení a navíc už se nevyrábějí. Je to možná složité, ale vysoce účinné a já budu mít klid v duši. :D

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host