tranzistor jako spínač

Postup stavby, dotazy, úspěchy, slepé uličky a zkušenosti
Odpovědět
Hugo
Příspěvky: 19
Registrován: 28 čer 2017, 11:17

Re: tranzistor jako spínač

Příspěvek od Hugo » 03 črc 2017, 17:11

To jsou alespoň odpovědi. Děkuji všem třem za vysvětlení. Paráda - rychlé, stručné a jasné!
Postupně sem budu přidávat schémata ke schválení popř. k radám k jejich funkčnosti. Zrovna tu jedno mám. Chci si udělat bezkontaktní spínač do auta místo mechanického pro spínání světel. Dvojice tranzistorů bude vždy spínat jednu žárovku o příkonu 60/55W při 12V. Nejraději bych použil MOSFET-N, ale nemůžu spínat proti kostře, protože je pro všechny společná (už v patici).
T1 - AOI403, T2 - BS170D27Z, D1 - SMAJ18A-E3/61, D2 - SM6T18A, D3 - podle proudu, C1 - 100 nF, C2 - 10 uF, R1 a R3 - 1K, R2 a R5 - 13K.
Schéma_1.png
A když teď mám ty rezistory zapojené v tomto pořadí, tak je v podstatě jedno, v jakém poměru mají hodnoty, že? Protože napětí G-S je na obou zároveň, že? Ovšem chci, aby se to samovolně nespínalo a bylo to spolehlivé. Zlepšil bych vlastnosti přehozením pořadí rezistorů a přidáním dalších prvků do obvodu? Děkuji.

pgerla
Příspěvky: 323
Registrován: 11 dub 2013, 00:17

Re: tranzistor jako spínač

Příspěvek od pgerla » 03 črc 2017, 19:06

Vidím jako vstup +12V To jaké čidlo má výstup +12V napadá mě nějaké PIR co rozsvěcuje 250V u vchodu.

daton
Příspěvky: 413
Registrován: 16 bře 2013, 16:12

Re: tranzistor jako spínač

Příspěvek od daton » 03 črc 2017, 20:38

Ahoj
no toto forum není určeno přímo k návrhům takovýchto zařízení na to je třeba elektrobastlírna tam jsou přímo elektrikáři. Ale dle mého je to špatně. Ten tranzistor AOI neznám sice jsem koukal do datasheetu a parametry jsou podobné jako IRFR3505 ale ten je na vyšší napětí a je to N-přechod. No v každém případě pro lepší a rychlejší spínání je nutné snížit R1 tak na 330R a R2 na tak na 4K7 . U budiče hodnoty ponechat pak by to mohlo chodit. Jinak doporučuji do serie s R1 zařadit ještě zenerku 3V3 1,2W .

Vladimir66
Příspěvky: 190
Registrován: 02 dub 2014, 15:30

Re: tranzistor jako spínač

Příspěvek od Vladimir66 » 03 črc 2017, 20:39

co zapojeni na tomto webu:
https://www.rcgroups.com/forums/showthr ... s-ESC-woes
pouzil bych P-FET a k nemu driver TC4426. (maji ho napr v TME za 1USD)
a jsou dva v jednom pouzdre.
-V66

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1271
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: tranzistor jako spínač

Příspěvek od jrt » 03 črc 2017, 21:14

Ono by možná bylo dobře se zamyslet nad tím, zda se už v automobilech bezkontaktní spínání nepoužívá.

A ejhle: Google toho našel spoustu a spoustu z toho prodává TME v malém za velmi příznivé ceny.

Nejen, že tyhle obvody dokážou spínat shora, ale jsou navíc vybaveny všemožnými diagnostikami a ochranami.
jrt
hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

Hugo
Příspěvky: 19
Registrován: 28 čer 2017, 11:17

Re: tranzistor jako spínač

Příspěvek od Hugo » 04 črc 2017, 02:00

To pgerla: Vstupem je +12V přes spínač světel, stejné napětí jako napájecí.
To daton: Na e-bastlírně jsem dotaz dával, ale bez odpovědi. Navíc, u Vás je přesně ten článek, co mi pomohl. :D A komunita, co umí poradit. Tranzistor je opravdu MOSFET-P. Děkuji za rady k zapojení. Mohu vědět význam té Zenerky?
To Vladimir66: Tento nápad se mi hodně líbí! :D Jen, když jsem se díval do Datasheetu, tak jsem nějak nepochopil Input Voltage, jestli má být kladné nebo záporné... Dobré také je, že se s ním dají ovládat rovnou dva MOSFETY.
To jrt: Pořád se sice dává přednost relé, ale polovodiče se rozšiřují. Děkuji za typy, ale mám problém v tom, že potřebuji spínat v plusu a k tomu plusem ovládat, což tyto se spínají nulou.

daton
Příspěvky: 413
Registrován: 16 bře 2013, 16:12

Re: tranzistor jako spínač

Příspěvek od daton » 04 črc 2017, 06:55

No správně naladit budič pro fet není sranda, na E-bastlírně bych čekal že se toho někdo ujme ale asi ne. Ta zenerka je tam proto. že některé tranzistory netolerují okamžitý pokles napětí až na hodnoty drainu tedy jsem na některých profi zapojení viděl zenerku která omezuje napětí ale pouze do hodnoty kdy je tranzistor plně otevřen. Jinak pro tento typ spínače bych asi taky volil jen tranzistor jako budič nikoliv celý budič ale to je asi na přístupu. Pokud neplánuješ rychlé zapínání a vypínání mělo by to stačit možná kdyby se tranzistor hřál tak ještě změnšit r1 na 220R a r2 na 2k7.
JInak JRT má pravdu pokud by jsi před ten udělaný spínač hodil bipolární tranzistor obrátíš polaritu spínání a je hotovo.

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1271
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: tranzistor jako spínač

Příspěvek od jrt » 04 črc 2017, 11:48

Hugo píše:
04 črc 2017, 02:00
Děkuji za typy, ale mám problém v tom, že potřebuji spínat v plusu a k tomu plusem ovládat, což tyto se spínají nulou.
A byl by takový problém tu spínací úroveň invertovat obyčejným NPN tranzistorem, který tam v případě použití P-FETu stejně budeš muset mít?
jrt
hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

Vladimir66
Příspěvky: 190
Registrován: 02 dub 2014, 15:30

Re: tranzistor jako spínač

Příspěvek od Vladimir66 » 04 črc 2017, 18:25

asi by mel neco k tomu rici nejaky praktik.
ale co jsem se docetl (a pochopil ?), tak k zapnuti P-channelu je potreba vyssi napeti nez napajeci.
proto byva v zapojenich nabojova pumpa, ktera tomu da "stouch".
proto jsem zastancem budice, ktery to ma v sobe.
https://www.re-innovation.co.uk/docs/op ... switching/
-V66

micer
Příspěvky: 123
Registrován: 12 čer 2014, 19:14

Re: tranzistor jako spínač

Příspěvek od micer » 04 črc 2017, 19:09

Vladimir66 píše:
04 črc 2017, 18:25
.... co jsem se docetl (a pochopil ?), tak k zapnuti P-channelu je potreba vyssi napeti nez napajeci. proto byva v zapojenich nabojova pumpa, ktera tomu da "stouch".
To je nesmysl, ale je jasné, jak ten názor vzniká. Když používám FETy při napájecím napětí 3 nebo 5V, tak je u N volba snadná, něco z kategorie LL (budicí napětí stačí 3V) nebo L (buzení 5V), standardní buzení třídy S je 9-12V pro plné otevření. No jo, ale teď chci P FET, a ouha, ve třídě LL není skoro nic, ve třídě L pomálu a ještě je to fixl, ve skutečnosti otevírají naplno až při vyšším napětí G asi tak -6 až -7 V. Co s tím? Takže se tam dávají nábojové pumpy, kterými si napětí zvýší nad napájecí asi tak o 5 až 9 V a použiju místo P FETu N FET, nebo taky nábojovou pumpu, ale dolů do záporných napětí, a pak můžu ten P FET opravdu otevřít napětím kolem U(GS) kolem -10 až -12V. U malých proudů ten problém s větším budicím napětím U(GS) u P FETů ještě není taková katastrofa, oni se částečně otevírají i při malém napětí, ale jak má jít o rychlé spínání nebo větší proud, tak to jinak zatím nejde. Tedy kromě obvodů, které tohle mají prostě v sobě a uživatel to nevidí a nemusí ho to zajímat.

Je-li napájecí napětí 12V, není důvod nepoužít P FET a neopřít ho o (+) napájení, příklad IRF4905. Jen velmi doporučuji ošetřit napětí na G, aby se tam nikdy nemohly dostat ani krátké (kladné i záporné) pulzy, které v autorozvodu běhají běžně, to FETy dokáže spolehlivě odrovnat. Ochrana diodami ve spojení s kapacitou Gate většinou zabere, ale někdy ani ty nejsou dost rychlé. Transil to jistí.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti