Hydroponický řídící systém

Postup stavby, dotazy, úspěchy, slepé uličky a zkušenosti
Odpovědět
Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1196
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: Hydroponický řídící systém

Příspěvek od jrt » 25 kvě 2015, 14:07

Do toho napájecího modulu nemůžeš poslat 5 V, protože potřebuje napájení v rozsahu 6,5-12 V (DC). Pokud je napájen z USB, tak je 5 V stabilizátor odpojen a přímo prochází napětí 5 V z USB.
V technické dokumentaci je sice napsáno, že maximální výstupní proud je <700 mA (to "menší než" je docela podstané), ale ve skutečnosti je možno z každé větve trvale odebírat maximálně 300 mA, jinak začnou ty maličké stabilizátory vypínat kvůli tepelnému přetížení. Tenhle zdroj je určen jen ke krátkodobému použití při vývoji, nikoli na trvalé nasazení.
jrt
hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

JuraS.
Příspěvky: 304
Registrován: 28 led 2015, 16:06

Re: Hydroponický řídící systém

Příspěvek od JuraS. » 25 kvě 2015, 14:46

Takže těch 12V bude lepší a můžu z něho vytáhnout 5V pro arduino ? Ne USB to potřebuji pro komunikaci s arduinem než to odladím do úplného výsledku.
Už jsem to doma rozebral, dneska nás pustili dřív domů kvůli závadné vodě..zajímavé, když nedávno celý den nefungovali záchody tak nás nepustili a taky když byl výpadek proudu na celý den tak jsem seděli potmě a koukali na sebe. Takže mám jen hromadu čidel, drátů a nic...hmmm. počkám na arduino a hned to pozapojuju. Mám na poště něco k převzetí. tak buď to budou ty dva lepší motory na robora tak se mu začnu věnovat a nebo to jsou konečně ty lcd panely a nebo propojky na nepájivé pole....

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1196
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: Hydroponický řídící systém

Příspěvek od jrt » 25 kvě 2015, 15:38

12 V je sice použitelné, ale stabilizátory budou tak hrozně hřát, že z nich nedostaneš žádný proud. Pokud si ještě vzpomeneš na fyziku ze základní školy, tak připomínám, že abys dodržel ztrátový výkon (oteplení) stabilizátoru 3,3 V, při vstupním napětí 12 V z něj můžeš odebírat maximálně 110 mA. U stabilizátoru 5 V to bude 140 mA...

I=P/U
kde P je maximální ztrátový výkon (1 W - velmi optimistické)
a U je rozdíl mezi vstupním a výstupním napětím stabilizátoru (12 V - 3,3 V (nebo 5 V)).

Ta zmiňovaná destička není prostě pro tvou konstrukci vhodná, použij některé z levných spínaných zdrojů, které nemají tak velké problémy s oteplením.
jrt
hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

JuraS.
Příspěvky: 304
Registrován: 28 led 2015, 16:06

Re: Hydroponický řídící systém

Příspěvek od JuraS. » 25 kvě 2015, 15:57

Teď ti nějak nerozumím jak to myslíš jak to mám použít.. ten forichtunkg mám taky...
Jestli to chápu tak bych měl těch 12V rozložit na 2 větve a z jedno "toho" vytáhnout 5V a z druhého 3,3V. Otázka je, zda je to stabilizované aby to neměnilo co z toho poleze.
našel jsem 3 různé typy.
http://www.ebay.com/itm/TOP-DC-DC-LM259 ... 4ada9a4a7e
http://www.ebay.com/itm/XL4015-DC-DC-St ... 2ecb93ad4e
http://www.ebay.com/itm/1PCS-Output-1-2 ... 3f3858510d

tak abych nemusel čekat, tak jsem vzal tyhle dva http://www.ebay.com/itm/XL4015-DC-DC-St ... 2ecb93ad4e
a až to nastavím tak šroubek fixnu uhu vteřinovým lepidlem. dnes jsem ěnco potřeboval zakápnout, vyteklo toho mnohem víc než jsem potřeboval a mám pořád ještě polepené prsty...

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1196
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: Hydroponický řídící systém

Příspěvek od jrt » 25 kvě 2015, 17:25

No, takhle nějak by to šlo, ale musíš zjistit, kolik ti celé zařízení bude odebírat proudu a podle toho dimenzovat 12 V napájecí zdroj.
jrt
hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

JuraS.
Příspěvky: 304
Registrován: 28 led 2015, 16:06

Re: Hydroponický řídící systém

Příspěvek od JuraS. » 25 kvě 2015, 18:47

nevíte někdo zda se dělá svorkovnice jen pro jeden drát ? http://www.gme.cz/ark-tl203v-2pgc-p821-235 tahle je pro dva ale potřebuji jen por jeden abych to dal na stranu IN do http://www.ebay.com/itm/200983948622
mám ji zkoušet hledat a nebo vzít tu por dva kabely a upravit ji na jeden kontakt ?

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1196
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: Hydroponický řídící systém

Příspěvek od jrt » 25 kvě 2015, 19:44

Ten zdroj je tak malý, že se tam žádná svorkovnice nevejde. Pokud nechceš přímo pájet kabel, naraž a připájej do dirky tenhle kolíček a na kabel připájej dutinku [1], [2].
jrt
hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

JuraS.
Příspěvky: 304
Registrován: 28 led 2015, 16:06

Re: Hydroponický řídící systém

Příspěvek od JuraS. » 26 kvě 2015, 07:24

Díky. Super řešení. Obyčejný kolík na IN mi příjde dost slabý. No vlastně i na výstup při těch ampérech.

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1196
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: Hydroponický řídící systém

Příspěvek od jrt » 18 čer 2015, 19:46

jrt
hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

JuraS.
Příspěvky: 304
Registrován: 28 led 2015, 16:06

Re: Hydroponický řídící systém

Příspěvek od JuraS. » 19 čer 2015, 07:20

Díky za info..o solárním napájení jsem zatím neuvažoval....

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti