Zahradní robot a ̶k̶a̶p̶a̶c̶i̶t̶n̶í̶ ̶č̶i̶d̶l̶o̶ ̶v̶z̶d̶á̶l̶e̶n̶o̶s̶t̶i̶.

Postup stavby, dotazy, úspěchy, slepé uličky a zkušenosti
pgerla
Příspěvky: 369
Registrován: 11 dub 2013, 00:17

Re: Zahradní robot a kapacitní čidlo vzdálenosti.

Příspěvek od pgerla » 10 črc 2020, 16:20

Kapacitní snímač ... stačí kus drátu volně trčící na pinu ADC převodníku a porovnávat uložené vzorky (cca dlouhé 0,2 sekundy). Pokud jsou shodné jedu. Jak se liší "Bacha!" Něco mi do dráhy vlezlo. Ty kapacitní čidla jsou nejspíše dvě různě vysoko nad zemí. To nižší na plevel a vyšší na detekci kytky. Holmesová tak proto ty dva kroužky?

Krysot
Příspěvky: 24
Registrován: 05 led 2020, 15:31

Re: Zahradní robot a kapacitní čidlo vzdálenosti.

Příspěvek od Krysot » 10 črc 2020, 18:53

Tak jdu vyzkoušet nějaké to kapacitní snímání kytek. Stejně ale moc nevím, z čeho pak udělám tělo robota. Přemýšlím o použití zátky. :-)
https://www.dek.cz/produkty/detail/4410 ... b_id=popis

pgerla
Příspěvky: 369
Registrován: 11 dub 2013, 00:17

Re: Zahradní robot a kapacitní čidlo vzdálenosti.

Příspěvek od pgerla » 10 črc 2020, 19:54

Máš osciloskop? Kapacitní čidlo v tomto případě nedává hodnotu kytka Ano/Ne ale změní se křivka šumu na pinu ADC. Jak jsi nejsi jistý mrkni na videa s hudebním nástrojem Teremin.

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1674
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: Zahradní robot a kapacitní čidlo vzdálenosti.

Příspěvek od jrt » 10 črc 2020, 20:31

jrt
jederobot.cz, hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

Krysot
Příspěvky: 24
Registrován: 05 led 2020, 15:31

Re: Zahradní robot a kapacitní čidlo vzdálenosti.

Příspěvek od Krysot » 10 črc 2020, 20:47

pgerla píše:
10 črc 2020, 19:54
Máš osciloskop? Kapacitní čidlo v tomto případě nedává hodnotu kytka Ano/Ne ale změní se křivka šumu na pinu ADC. Jak jsi nejsi jistý mrkni na videa s hudebním nástrojem Teremin.
Já vím. :-) Našel jsem si (Jak jinak.:-)) v odkazu od Jrt arduino knihovnu, která by měla číst z kapacitního čidla (kusu kovu) hodnoty. Předpokládám, že kytka bude nějaká výrazná odchylka od průměrného normálu, který se asi bude muset měnit pomocí nějakého klouzavého průměru? (déšť, změna vlhkosti vzduchu) To ještě budu muset vymyslet. :-)

pgerla
Příspěvky: 369
Registrován: 11 dub 2013, 00:17

Re: Zahradní robot a kapacitní čidlo vzdálenosti.

Příspěvek od pgerla » 11 črc 2020, 07:16

Máš FB? Vlhkost vzduchu jako taková tě nezajímá. Čidlo (drát) reaguje změnou křivky. V hudebním nástroji Teremin se to projeví změnou vycházejícího tónu. Je to jak proutkař který hledá geopatogenní zóny. Běžný člověk vezme zahnuté drátky a necítí nic. Proutkař reaguje na drobné odchylky amplitudy a určí tak kde nemáš mít postel a kde kopat studnu. Mrkneš na osciloskop a vidíš periodicky se opakující tvar. Dáš před drát ruku tvar se změní, dáš místo ruky mobil a zase se to změní. Odděláš mobil a křivka se vrátí k předchozímu tvaru. Už jsou lidi dnes moc zblblí Čínou, místo dotykové fólie ti stačí kus alobalu. Neříkám, že není dobré vědět kde koupit, lepší je však vědět princip. Pak můžeš i prodávat, nejen stále dokola platit.

Krysot
Příspěvky: 24
Registrován: 05 led 2020, 15:31

Re: Zahradní robot a kapacitní čidlo vzdálenosti.

Příspěvek od Krysot » 27 črc 2020, 14:44

Tak jsem si teda chvilku hrál s kapacitním čidlem a zjistil, že to bude asi poslední věc, kterou budu muset řešit, neboť chování čidla se bude nejspíš odvíjet přímo od jeho konečné podoby na robotovi. :)
Takže bych se chtěl pro změnu zeptat, jak se dá nějak elegantně udělat to měření proudu motory?
Zatím si půjdu hrát se šroubováky, abych získal nějakou tu potřebnou motoriku a šikovnost na samotnou stavbu robota. :D

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1674
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: Zahradní robot a kapacitní čidlo vzdálenosti.

Příspěvek od jrt » 27 črc 2020, 16:44

Krysot píše:
27 črc 2020, 14:44
Takže bych se chtěl pro změnu zeptat, jak se dá nějak elegantně udělat to měření proudu motory?
https://arduino-shop.cz/arduino/1072-ar ... cs712.html
jrt
jederobot.cz, hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

Uživatelský avatar
fulda
Příspěvky: 979
Registrován: 04 led 2016, 17:18

Re: Zahradní robot a kapacitní čidlo vzdálenosti.

Příspěvek od fulda » 27 črc 2020, 20:24

Krysot píše:
27 črc 2020, 14:44
Takže bych se chtěl pro změnu zeptat, jak se dá nějak elegantně udělat to měření proudu motory?
Připojí se napětí ze sense rezistoru na motor shieldu na AD vstup?
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

Krysot
Příspěvky: 24
Registrován: 05 led 2020, 15:31

Re: Zahradní robot a ̶k̶a̶p̶a̶c̶i̶t̶n̶í̶ ̶č̶i̶d̶l̶o̶ ̶v̶z̶d̶á̶l̶e̶n̶o̶s̶t̶i̶.

Příspěvek od Krysot » 29 črc 2020, 15:23

Motor shield? Já si chtěl vyrobit jeden takový svůj pro Arduino Nano s klasickými ULN2003. Na nějaký takovýto motor by měl stačit: https://www.aliexpress.com/item/3266479 ... hweb201603_

Samozřejmě jsem ještě neprověřil, jestli bude mít Nano potřebné výstupy. :-D
A teď koukám, že L298N bude asi lepší.
Jestli melu blbosti, tak mě prosím rychle někdo zastavte. ;-)
To budu ještě muset dostudovat.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host