Spínání motoru

Postup stavby, dotazy, úspěchy, slepé uličky a zkušenosti
DanT
Příspěvky: 6
Registrován: 15 čer 2020, 00:53

Spínání motoru

Příspěvek od DanT » 15 čer 2020, 15:05

Dobrý den všem.
Potřeboval bych poradit s výběrem konkrétních součástek pro spínání 12V motoru Arduinem (5V).
Trochu "problém" je v tom, že motor má 2 vývody (otáčení jedním/druhým směrem a zem). Variantu s relátkem jsem neuvažoval, potřeboval bych minimalizovat velikost.

Přečetl jsem super příspěvek http://robodoupe.cz/2012/peckovy-tranzistor/, a chápu tedy, že budu potřebovat NPN+PNP zapojení, protože nemůžu spínat nulu. V tomto článku ale jsou v příkladu použité rezistory 10k, a naopak v článku http://robodoupe.cz/2012/tranzistor-jako-spinac/ je popsané, že rezistory je třeba počítat pro konkrétní tranzistor a spínanou součástku (ale je to pro zapojení se společným emitorem).

Potřeboval bych tedy trochu nakopnout, jak to propočítat pro kombinaci NPN+PNP (nebo + MOSFET či cokoli). Vím, že motorek potřebuje 12V napájení a při chodu spotřebovává nějakých 60-80mA.

Děkuji za pomoc,
DT

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1752
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: Spínání motoru

Příspěvek od jrt » 15 čer 2020, 19:58

Tak tohle budeš muset možná popsat nějak blíže. Není k tomu motoru nějaká dokumentace?
Zem - to je jasné (tedy doufám, že to není jen vyvedená kostra motoru kvůli stínění)
A jestli tomu dobře rozumím, tak přivedením +12V na jeden drát se motor točí jedním sněrem, přivedením +12V na druhý drát se točí opačným směrem.
Pokud je to tak, potom použij schéma (níže) beze změn hodnot, protože rozptyl zesílení uvedených tranzistorů je tak veliký, že bez přesného měření není co počítat. Pokud bude PNP tranzistor hřát, pak bude nejspíš nutno použít výkonnější typ, možná i chladit, ale jestli je opravdu odběr motorku 80 mA, tak to nepředpokládám.

Možné úpravy:
Rezistor do báze BC337: 4k7 - 15 k
Rezistor do báze BC327: 4k7 - 15 k
Rezistor mezi bází BC327 a +: 10 - 47 k

V každém případě tam nech tu diodu 1N4007, případně použij rychlou UF4007.
===
npn_pnp_rele.jpg
jrt
jederobot.cz, hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

DanT
Příspěvky: 6
Registrován: 15 čer 2020, 00:53

Re: Spínání motoru

Příspěvek od DanT » 15 čer 2020, 23:25

Díky moc za odpověď.

S odpory 10K jak je to na schématu jsem to zkoušel (i s tou diodou, samozřejmě), ale nefungovalo (tedy jsem předpokládal chybu v odporech). Ještě prověřím zapojení a dám vědět.

Ten motor je něco takového https://www.banggood.com/TMOK-12-34-1-1 ... rehouse=CN, dovnitř jsem ale nekoukal.

Ještě jednou díky.
DT

Pirx
Příspěvky: 160
Registrován: 24 úno 2013, 16:29
Kontaktovat uživatele:

Re: Spínání motoru

Příspěvek od Pirx » 16 čer 2020, 07:07

Na obrazku z odkazu je motor na 230V AC.
Opravdu je to ten co mas?
Navic, na krytu je schema, jak jej ovladat.
Solder fumes makes you stronger!

DanT
Příspěvky: 6
Registrován: 15 čer 2020, 00:53

Re: Spínání motoru

Příspěvek od DanT » 16 čer 2020, 10:38

Neposílal jsem přesný produkt, jen podobný (stejné ovládání). Samozřejmě jsem to na 12V zkoušel a funguje (takovou začátečnickou chybu bych snad neudělal ...).
Schema na obrázku samozřejmě je a přesně tak to chci ovládat - jeden drát na zem + druhý na +12 a točí se jedním směrem; zem + třetí na +12 a točí se opačně. Jen to potřebuji ovládat Arduinem.

Díky,
DT

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1752
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: Spínání motoru

Příspěvek od jrt » 16 čer 2020, 11:48

DanT píše:
16 čer 2020, 10:38
Schema na obrázku samozřejmě je a přesně tak to chci ovládat - jeden drát na zem + druhý na +12 a točí se jedním směrem; zem + třetí na +12 a točí se opačně. Jen to potřebuji ovládat Arduinem.
Pokud je to tak jak píšeš, musí fungovat schéma podle obrázku. Zkontroluj, zda máš správně připojené nožičky tranzistorů, zda jsi omylem neprohodil tranzistory PNP a NPN a pro zkoušky si místo motorku zapoj LED s patřičným předřadným rezistorem.
Je ještě jedna spíše teoretická možnost, ale před mnoha lety jsem se setkal s tranzistory, které měly jinak rozmístěné piny, přesně řečeno měly bázi na kraji pouzdra, nikoli uprostřed. V předinternetových dobách byl trochu oříšek na to přijít... :(
jrt
jederobot.cz, hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

Uživatelský avatar
fulda
Příspěvky: 1033
Registrován: 04 led 2016, 17:18

Re: Spínání motoru

Příspěvek od fulda » 16 čer 2020, 14:44

DanT píše:
16 čer 2020, 10:38
Neposílal jsem přesný produkt, jen podobný (stejné ovládání). Samozřejmě jsem to na 12V zkoušel a funguje (takovou začátečnickou chybu bych snad neudělal ...).
Schema na obrázku samozřejmě je a přesně tak to chci ovládat - jeden drát na zem + druhý na +12 a točí se jedním směrem; zem + třetí na +12 a točí se opačně. Jen to potřebuji ovládat Arduinem.

Díky,
DT
Taková hloupá otázka - funguje ten motor v případě, že má na společném drátu "+" a na tom který přehazuješ máš "-" ? Tím by se ti to schema značně zhednodušilo.

Někomu také pomáhá používání SSR: https://www.gme.cz/kaqv214
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

DanT
Příspěvky: 6
Registrován: 15 čer 2020, 00:53

Re: Spínání motoru

Příspěvek od DanT » 17 čer 2020, 00:12

Zdravím všechny a díky za rady.

Aktuální zjištění - obvod jsem znovu zapojil (všechny odpory 10k) a začalo to něco dělat. Pokud je na výstupu MCU log.0, mezi kolektorem a zemí u PNP jsem měřil 12V, Pokud bylo na MCU log. 1 je ale mezi C a zemí stále 6V (měřil jsem jen napětí, C-GND, bez zátěže).

Možná je to v pořádku, ale nevím, jestli je dobré do motorku pouštět stále napětí, byť je to 6V (zapojené budou stále oba vstupy motorku). A taky jestli pak nebude mít celý obvod zbytečný odběr, vzhledem k stálé přítomnosti napětí, a tedy i proudu. Otevírat/zavírat se bude jen příležitostně (je to pojistka pro případ prasklé hadice).

Také jsem tam připojil LED diodu (přes cca 500 Ohm odpor), ta ale stále svítila, i když jsem na výstup posílal cokoli (to je možná OK, vzhledem k tomu, že stále mám 6V).

To že bych musel zařízení ovládat "opačně" (log.1 = klid, log 0 = akce) je asi OK, jenom si nejsem jistý tím napětím ... Je to toto v pořádku? Šlo by to nějak vylepšit?

Ad obrácená polarita - to vypadá že funguje, ale nevím jak by to zjednodušilo obvod. Pokud bych na původní GND přivedl +12V, sepnul bych na nulu pak jen jeden ze zbývajících vodičů? Na druhém by ale stejně muselo zůstat taky 0V, jen by nesměl protékat proud. Neublížilo by to nějak motorku?

Díky,
DT

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1752
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: Spínání motoru

Příspěvek od jrt » 17 čer 2020, 08:12

Vyzkoušej postupně...
tranzistory npn - pnp.GIF
... a pak spoj do celku, jak je uvedeno v mém předchozím příspěvku.
Pokud ti to ani pak nebude fungovat, je to nejspíš rozbitý a s tím si na dálku neporadíme. ;)

Pozn. pokud ty tranzistoru pochází z Aliexpressu, je možné, že nebyly určeny k zapojení do elektronických obvodů, ale jako střelivo do praku... :D
jrt
jederobot.cz, hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

DanT
Příspěvky: 6
Registrován: 15 čer 2020, 00:53

Re: Spínání motoru

Příspěvek od DanT » 18 čer 2020, 10:08

Díky všem a speciálně "jrt",
to schémátko strašně pomohlo!

Mohla za to "špatná (PNP)"elektronka E13 z našeho závodu Katoda Olomóc" (a ne, nebyl z AliExpresu :-))

Každopádně to teď vypadá, že to funguje jak by se dalo očekávat ...

Ještě jednou díky za pomoc a čas.
DT

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti