Omezovač proudu

Postup stavby, dotazy, úspěchy, slepé uličky a zkušenosti
Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1102
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: Omezovač proudu

Příspěvek od jrt » 01 bře 2017, 15:57

Lukáš33 píše:A není ještě nějaké lepší řešení ? Protože ty žárovky se mi na to esteticky zrovna moc nehodí. A ano, jedná se o driver L298.
Odpojit vstupy SENSE obvodu L298 od GND, vložit snímací rezistory a připojit obvod L6506.
Nebo použít některý z driverů pro stejnosměrné motory, které už proudové omezení mají vestavěné.
jrt
hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

Vladimir66
Příspěvky: 125
Registrován: 02 dub 2014, 15:30

Re: Omezovač proudu

Příspěvek od Vladimir66 » 01 bře 2017, 20:11

To by bylo docela zajimave tema na robosetkani, kde by robotici rekli jake pouzivaji drivery a rizeni motoru.
kazdy ma svoje osvedcene zapojeni ale takto by se mozna rozsiril obzor o jinych resenich.
---
to, ze Cinan prodava levne neznamena, ze je to vzdycky na houby. Ale meznim parametrum bych se radeji nepriblizoval.
Kdyby ty moduly nefungovaly, tak by je kupujici reklamovali a minusovali a toho se obchodnici boji.
Dostat se jako prodejce na Aliexpress neni vubec zadna sranda a proto Cinan nemuze prodavat uplne shity a velmi lpi na dobrem ohodnoceni
sveho eshopu.
Pouzivam cinske moduly v pohode. Ale neprodavam je dal. A pokud chci kvalitu/znacku/zaruku , musim si priplatit.
-V66

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1102
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: Omezovač proudu

Příspěvek od jrt » 02 bře 2017, 14:21

Vladimir66 píše:To by bylo docela zajimave tema na robosetkani, kde by robotici rekli jake pouzivaji drivery a rizeni motoru.
kazdy ma svoje osvedcene zapojeni ale takto by se mozna rozsiril obzor o jinych resenich.
Třeba gilhad by se o tom mohl rozpovídat :D
Ale vážně, obávám se, že L298 je takový standard a málo kdo používá něco jiného. Ale skoro každý si zároveň stěžuje, že mu ty L298 pořád odcházejí...
Ty čínské moduly s obvodem VNH2SP30 nejspíš zemřou na nedostatečné chlazení, Pololu používá čtyřvrstvý plošný spoj s vnitřními chladícími vrstvami, Číňani zjevně žádné chlazení nemají a je sporné, zda mají vůbec připájenou spodní chladící plochu.
Ledacos napovídá i název čínského modulu "... Stepper Motor Driver...", ačkoli specifikace výrobce obvodu zní "Automotive fully integrated H-bridge motor driver" a obvod sám je pro řízení krokových motorů zcela nevhodný.
jrt
hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

Lukáš33
Příspěvky: 7
Registrován: 06 lis 2016, 18:50

Re: Omezovač proudu

Příspěvek od Lukáš33 » 02 bře 2017, 18:09

No jak na to koukam, tak by nakonec bylo možná nejvhodnější jít a motory řídit přes FET tranzistory. Jinak mi nic jiného nenapadá. Chtěl bych se Vás ještě zeptat, jaké máte zkušenosti s bateriemi. Napadlo mi použít Pb akumulátory, ale někde jsem četl, že nejsou vhodné pro pohony motorů, kvůli odběru větších proudů.

Uživatelský avatar
Dex
Administrátor
Příspěvky: 621
Registrován: 16 úno 2013, 14:26

Re: Omezovač proudu

Příspěvek od Dex » 02 bře 2017, 19:06

Gelovky nejsou špatné, jen trochu těžké. Hodně ale záleží na tom, jaký odběr je vlastně potřeba. Já mám teď v řekněme středně velkém robotovi 3x 18650 a nemůžu si to vynachválit. V malém robotovi mám třeba také LiFe a taky mi to vyhovuje. Možností je hodně, ale je potřeba vědět, "co se vlastně chce" :)
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz | rxd.cz | codetory.cz

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1102
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: Omezovač proudu

Příspěvek od jrt » 02 bře 2017, 20:16

Lukáš33 píše:No jak na to koukam, tak by nakonec bylo možná nejvhodnější jít a motory řídit přes FET tranzistory.
To není špatný nápad, ale musíš si uvědomit, že řízení FETů má taky své záludnosti a při řízení můstků je potřeba počítat s tím, že každý tranzistor má nějaký čas sepnutí a čas rozepnutí. Pokud tohle zanedbáš, budeš (jako mnozí před tebou) plakat, že se ti ty tranzistory strašně hřejou a navíc budeš namáhat zdroj krátkými zkraty.
Zde je už hotové řešení. Doporučuji nepřehlédnout ty ostatní součástky okolo výkonových tranzistorů...
Dex píše:Napadlo mi použít Pb akumulátory, ale někde jsem četl, že nejsou vhodné pro pohony motorů, kvůli odběru větších proudů
Myslím, že konstruktéři všemožných elektrických koloběžek a kol by s tebou moc nesouhlasili :D
Ale pravdou je, že gelové Pb akumulátory nemají velkou zátěž rády, ovšem pokud vybíjecí proud nepřesáhne pětinásobek kapacity, není se čeho bát.
Pb akumulátory mají proti všem výše zmíněným obrovskou výhodu v jednoduchém nabíjení - stačí jim prostý zdroj proudu s omezením maximálního napětí.
jrt
hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

Uživatelský avatar
Dex
Administrátor
Příspěvky: 621
Registrován: 16 úno 2013, 14:26

Re: Omezovač proudu

Příspěvek od Dex » 02 bře 2017, 22:22

jrt píše:Myslím, že konstruktéři všemožných elektrických koloběžek a kol by s tebou moc nesouhlasili :D
Mno část by rozhodně souhlasila :D

Ne vážně záleží konkrétní situaci, univerzální rada neexistuje. Každá možnost má svá pro a proti ;)
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz | rxd.cz | codetory.cz

daton
Příspěvky: 301
Registrován: 16 bře 2013, 16:12

Re: Omezovač proudu

Příspěvek od daton » 03 bře 2017, 08:12

Ahoj
akumulátory jsou zajímavé téma ale fakt je že i Li-ion nebo liFe se nabíjejí v podstatě zdrojem proudu s omezením maximálního napětí jak píše Jirka
stačí jim prostý zdroj proudu s omezením maximálního napětí.
jen oporoti olovu je ta hranice maxima napětí článku přesnější a pokud v aku není balancer a nebo to není precizně udělaný aku z jedné šarže pak ta nabíječka musí mít balancer a aku vývody po článcích ale ani to není taková tragedie prostě se tam vyvede konektor a koupí se tato nabíječka
https://www.aliexpress.com/item/New-iMA ... f829&tpp=1
a je vystaráno pro různě velké aku :D

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1102
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: Omezovač proudu

Příspěvek od jrt » 03 bře 2017, 12:31

daton píše:... a koupí se tato nabíječka...
To je ovšem pro 99% zdejších robotiků kámen úrazu a zároveň vhodný důvod k výmluvám, proč svůj projekt nemohou dokončit :D :D :D

A nezapomínej, že Li-ion, Li-Pol i LiFe jsou velice citlivé nejen na přebití, ale i na vybití pod určité napětí.
jrt
hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

uhnila_malina
Příspěvky: 18
Registrován: 02 kvě 2014, 08:42

Re: Omezovač proudu

Příspěvek od uhnila_malina » 06 čer 2017, 13:35

Na to také existuje jednoduchý lék.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host