Android aplikace RoboNav

DavidO
Příspěvky: 530
Registrován: 01 kvě 2013, 21:27

Re: Android aplikace RoboNav

Příspěvek od DavidO » 04 pro 2017, 23:59

No jo, nejlíp se vždycky kritizuje a radí těm, co o tom vědí kulový a nezkoušeli to. Škoda, že už nikdy nedojde na to, aby nám ukázali v praxi, jak to uměj na robota nasadit sami.
----
Aleši, je to paráda!

pgerla
Příspěvky: 346
Registrován: 11 dub 2013, 00:17

Re: Android aplikace RoboNav

Příspěvek od pgerla » 05 pro 2017, 08:59

DavidO píše:
04 pro 2017, 23:59
No jo, nejlíp se vždycky kritizuje a radí těm, co o tom vědí kulový a nezkoušeli to.
Tak se zdrž komentářů.

Uživatelský avatar
RipToNet
Příspěvky: 12
Registrován: 15 pro 2013, 18:17

Re: Android aplikace RoboNav

Příspěvek od RipToNet » 05 pro 2017, 13:01

Ahoj,

take se Alesi pripojuji k tomu ze je to pekne :-)

Pokud jde o OTG, tak si o tom klidne muzem pokecat na pristim robodoupeti. Jinak vse podstatne je pekne shrnute v oficialni dokumentaci na https://developer.android.com/guide/top ... /host.html. Koukal jsem do manifestu v githubu, kde mas cilenou verzi SDK 10, takze zde bude potreba targetSDK nastavit minimalne na 12, protoze OTG je podporovane od Androidu 3.1. a funci s OTG zpristupnit jen na podporovanych zarizeni, zde je pak na tvem zvazeni zda take nezvednout minSDK, aby ses nemusel pachtit s podminenyma blokama dle dostupne verze SDK zarizeni.

Na konec si jeste dovolim doporucit zkonvertovat projekt do projektu pro Android Studio, kde je krom pohodlnejsiho vyvoje take nasledne projekt drzen v Gradle.
"A developer is a machine that converts coffee into code"
rxd.cz | Robot Bluetooth Control | codetory.cz

AlesH
Příspěvky: 322
Registrován: 25 úno 2013, 09:18

Re: Android aplikace RoboNav

Příspěvek od AlesH » 05 pro 2017, 23:03

OK, o OTG podiskutujeme na Robodoupěti. Do té doby budu v RoboNavu experimentovat asi jen s dalšími možnostmi analýzy obrazu (lepší segmentace, detekce linií a tvarů) a s možnostmi obecnější definice bluetooth "povelů" a "telemetrie".

V Android Studiu už jsem jednou RoboNav měl, ale vrátil jsem se k Eclipse, protože na mém (starším) notebooku je Eclipse několikanásobně rychlejší než Android Studio (start SDK, rychlost překladu i doba nahrávání aplikace do mobilu). Navíc z Android Studia byla výsledná aplikace také několikanásobně objemnější než z Eclipse. Možná mám v Android Studiu něco špatně nastaveno, ale nechce se mi teď tím trávit čas. Také to můžeme probrat na Robodoupěti.

Máte někdo robota, který lze ovládat sériovým portem nebo přes OTG/USB? A opravdu ho tak ovládáte? Máte někdo robota ovladatelného přes bluetooth? A co přes wifi? Já mám většinu svých robotů ovladatelných přes bluetooth, tak mne zajímá, jak jste na tom vy ostatní.

Uživatelský avatar
Dex
Administrátor
Příspěvky: 881
Registrován: 16 úno 2013, 14:26

Re: Android aplikace RoboNav

Příspěvek od Dex » 06 pro 2017, 11:07

Moje stručná odpověď na všechny otázky zní ano :)

První podvozek co jsem kdysi měl za sebou tahal RS-232 kabel z PC. Jinak jsem měl (minulý čas, protože v podstatě pořád něco recykluju a upravuju a často zůstanou jen kola a motory ;)) robota ovládaného přes BT 2.1, BT 4 (BLE) a WiFi (ESP8266). Další roboti měli na sobě něco s USB, takže by v principu nebyl problém to po něm i ovládat. Dělal jsem i nějaké pokusy s OpenWRT, WinCE atp. - RPi tenkrát ještě nebylo a možná ani to Arduino, takže mám doma taky třeba desku s PIC od Bezstarosťáka nebo s ATmega128 tuším od PK-Design. A taky mám pár PICAXE ;)

Tolik stručný úvod, o každé z těch záležitostí mohu případně pohovořit více a určitě jsem i na něco zapomněl ;)

Kdybych se měl rozhodnout, jak to udělat do robota na ven, který by byl řízen nějakou plackou s Androidem, a mohl bych si vybrat, beru určitě OTG případně BT 2.1. I ty ostatní možnosti se dají docela dobře použít, ale už to nemusí být tak jednoduché respektive je potřeba ošetřit pár dalších věcí.

Je to to na co jsi se ptal? :)
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz | rxd.cz | codetory.cz

AlesH
Příspěvky: 322
Registrován: 25 úno 2013, 09:18

Re: Android aplikace RoboNav

Příspěvek od AlesH » 06 pro 2017, 12:02

Ano, zhruba to je ono. Jen mě spíš zajímá současnost a budoucnost (plány) robotiků. Takže z Dexova příspěvku si beru BT 2.1 a OTG. Nikdo jiný svoje roboty dálkově neovládáte? Případně mě i zajímá jak komunikujete mezi různými úrovněmi řízení robota (pokud je máte).

Uživatelský avatar
Dex
Administrátor
Příspěvky: 881
Registrován: 16 úno 2013, 14:26

Re: Android aplikace RoboNav

Příspěvek od Dex » 06 pro 2017, 14:08

Tak to mne také zajímá, co kdo napíše/používá/plánuje ;)

BT mám obvykle připojené na nějaké Arduino a to už se stará o čtení senzorů, ovládání motorů atp. Nic složitého.

U OTG už to může být zajímavější, protože jde použít např. USB HUB a mít to více rozvětvené. Do větších robotů by šlo také uvažovat o Ethernetu a Android podporuje i převodníky z USB na Ethernet. Tak velkého robota ale zatím nemám...

U některých senzorů se hodí mít u nich malé MCU a to nechat dělat špinavou práci v souladu s heslem "rozděl a panuj" :)

Na co bych se také podíval jsou rychlosti komunikace nad obligátních 115k2. Když to jde, tak mi přijde lepší neztrácet kecáním zbytečný čas ;) Třeba u ESP8266 jsem vyšší rychlosti na jeho hw sériáku používal a fungovalo to dobře (WiFi na ESP se dá vypnout a používat to jako takové nabušenější Arduino).

A v neposlední řadě připomenu možnost (nikoliv jedinou), využít "brouky" (tuším např. MCP2551) pro fyzickou vrstvu CANu k propojení více sériáků dohromady a to opět docela rychle.
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz | rxd.cz | codetory.cz

Uživatelský avatar
RipToNet
Příspěvky: 12
Registrován: 15 pro 2013, 18:17

Re: Android aplikace RoboNav

Příspěvek od RipToNet » 06 pro 2017, 14:23

Me se o HW stara bratr (=DEX), takze jsem na tom podobne, doma mam aktualne pro testovani robota ovladaneho pres BT 2.1 a WiFi ostatni komunikaci (BT 4, USB) testuji pomoci micro:bitu ci drobnosti co mi bratr stavi na miru :-)

Ad Android Studio: Pokud mas pomalejsi notebook, tak Eclipse docela chapu, jinak vysledna velikost apk bez debugovacich dat produkovana Android Studiem je stejna pripadne mensi, ale zalezi na nastaveni v scriptu gradle.build a samozrejme proguard-project.txt, coz muze vyslednou velikost ovlivnit jak priznive tak negativne. Podrobnosti pripadne probrem na RoboDoupeti.
"A developer is a machine that converts coffee into code"
rxd.cz | Robot Bluetooth Control | codetory.cz

Pirx
Příspěvky: 127
Registrován: 24 úno 2013, 16:29
Kontaktovat uživatele:

Re: Android aplikace RoboNav

Příspěvek od Pirx » 06 pro 2017, 15:45

U me se to uz par let ustalilo na kofiguraci:
- Low level rizeni (Cortex M3) je pripojen k nadrizenemu systemu pres USB jako CDC class (tj. virtualni COM port)
- Vozim na robotech ruzne Odroidy, kde se toto USB zarizeni tvari jako ttyACM0 apod.
- Pokud chci neco ladit na Odroidu, pripojim se pres Ethernet primo kabelem nebo (za jizdy) pres externi WiFi AP jako "vzdalena plocha"
Samozrejme pro pouziti na stole muzu pripojit USB primo do stolniho PC (pod Win se to objevi jako normalni COM).

Poud je tedy ridici system mobilni telefon a Arduino se umi tvarit jako USB device, je USB OTG jasna volba.
Navic, drat je vzdycky lepsi nez bezdrat ;-)
Solder fumes makes you stronger!

Uživatelský avatar
Dex
Administrátor
Příspěvky: 881
Registrován: 16 úno 2013, 14:26

Re: Android aplikace RoboNav

Příspěvek od Dex » 06 pro 2017, 15:53

Pirx píše:
06 pro 2017, 15:45
Navic, drat je vzdycky lepsi nez bezdrat ;-)
Často pracovně říkáme, že nejlepší bezdrát je drát a nejlepší drát je optika ;)

S M3 používáš něco konkrétního? A v čem pro to píšeš? Komunikační protokol máš nějaký ustálený nebo jak se to zrovna hodí?
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz | rxd.cz | codetory.cz

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host