Třístavový automat

daton
Příspěvky: 434
Registrován: 16 bře 2013, 16:12

Třístavový automat

Příspěvek od daton » 14 zář 2017, 10:34

Ahoj
Nejedna se o automat z informatiky to predesilam. Jde mi o jednoduché zapojení které bude ovládáno z arduina - dva vystupy na dve rele, kere budou ovladat motor v rolete. Nechci aby bylo rele trvale sepnute proto budou dve dle smeru otaceni a nesmi se potkat. Softwarove to osetrim ale stejne bych chtel tem rele predradit jeste nejaky jednoduchy automat ktery vyloučí moznost sepnutí obou vystupu najednou. Ta rele by mela byt v cinnost pouze po dobu stahovani ci vytahovani rolety, a to se take podari softwarove .
Nenapada vas nejaky modul ci zapojeni ktere by melo takovouto pravdivostni tabulku?

Vstupy. Vystupy
0. 0. ...... 0. 0
0. 1....... 0. 1
1. 0....... 1. 0
1. 1....... 0 0

DavidO
Příspěvky: 515
Registrován: 01 kvě 2013, 21:27

Re: Třístavový automat

Příspěvek od DavidO » 14 zář 2017, 12:25

A = A AND (A XOR B)

Opravuji: správněji jsem měl napsat
A' = A AND (A XOR B)
B' = B AND (A XOR B)
(tj. v prvním kroku nesmím výsledek uložit zpět do A, protože v druhém potřebuju původní hodnotu)
- ale celkově se omlouvám, tohle ti bude na houby, přehlédl jsem, že chceš zapojení. To by se dalo sestavit z jedné 74xx08 a jedné 74xx86.
Naposledy upravil(a) DavidO dne 14 zář 2017, 13:38, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1309
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: Třístavový automat

Příspěvek od jrt » 14 zář 2017, 13:20

daton píše:
14 zář 2017, 10:34
...ktery vyloučí moznost sepnutí obou vystupu najednou...
A což použít pomocný rozpínací kontakt, který při přítahu jednoho relé odpojí napájení tomu druhému?
jrt
hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

daton
Příspěvky: 434
Registrován: 16 bře 2013, 16:12

Re: Třístavový automat

Příspěvek od daton » 14 zář 2017, 14:54

Jo to s tim rozpojovanim by bylo velmi efektivni reseni jen jsem tam chtel pouzit tyto moduly
https://www.aliexpress.com/item/5pcs- ... 118ed

A oni maji jen jeden prepinaci system pro odpojovani bych potreboval to same ale s dvema izolovanymi systemy v jednom rele pak by to bylo genialne jednoduche reseni. Problem je ze to asi v takovemto modulu cinani nedelaji.

daton
Příspěvky: 434
Registrován: 16 bře 2013, 16:12

Re: Třístavový automat

Příspěvek od daton » 14 zář 2017, 15:01

Jeste musim mrknout na zapojeni toho modulu, je tam tranzistor co spina to rele pokud bych byl schopen u jednoho vytahnout signal a pres dalsi tranzistor zablokovat bazi spinace na druhem rele bylo by asi vyhrano. Ted mi totiz doslo ze ja nepotrebuji vypnout oba ale v pripade dvou jednicek na vstepu proste jednu znegovat (zablokovat) nejlepe stav se spustenymi roletami to by mohlo byt vychodisko......a nebo tam pridat jeste jedno rele ale ten tranzistor bude asi elegantnejsi.

daton
Příspěvky: 434
Registrován: 16 bře 2013, 16:12

Re: Třístavový automat

Příspěvek od daton » 14 zář 2017, 15:34

Jeste Davide ten xor tedy myslim ze se to nazyvalo exkluzivni soucet mne taky napadl a byl to mysli 7486 nekde ho snad i mam ale problem neresil .

Uživatelský avatar
fulda
Příspěvky: 596
Registrován: 04 led 2016, 17:18

Re: Třístavový automat

Příspěvek od fulda » 14 zář 2017, 19:26

Ahoj,

možná se ptám trochu hloupě, ale co je to za roletu, že potřebuješ tak mohutný systém s arduinem a několika relé? To je roleta na uzavírání výtoku na slapské přehradě? Nebo něco jako mám doma na střešním okně? Jaké je vlastně zapojení?

(já tu na střešním okně poháním solárem, protože se jí nějak nedostalo elektrické přípojky. Motor běží z baterek, protože pochopitelně mám touhu nejvíc rajblovat s roletou když jdu spát a to už je venku tma.

Ale k věci - úplně stejnou stavovou tabulku najdeš prakticky u každého H-můstku. Není to náhodou to co hledáš? Nebo třeba Arduino Motor shield?
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

Vladimir66
Příspěvky: 216
Registrován: 02 dub 2014, 15:30

Re: Třístavový automat

Příspěvek od Vladimir66 » 14 zář 2017, 20:00

tu pravdivostni tabulku by splnil napr. i dekoder 4028
vstupy A a B , vystupy na 1 a 2 a ostatni kombinace jsou automaticky v nule.

ale souhlasim s Fuldou. Mustek to vyresi.
nektere mustky maji 1-1 brake, tak na to pozor :)
Naposledy upravil(a) Vladimir66 dne 17 zář 2017, 11:11, celkem upraveno 1 x.

daton
Příspěvky: 434
Registrován: 16 bře 2013, 16:12

Re: Třístavový automat

Příspěvek od daton » 14 zář 2017, 20:34

Zdravím
No to by právě nešlo. Jde ó venkovní rolety na 1.4m široké okno a ta je opravdu na malé motorky dost těžká. Navíc oni to dodávají s motorem na 230v. Je tam integrován dorazovy přepínač. Tedy z toho lezou tři pracovní vodiče, 2x fáze a jedna zem no a u tý fáze záleží na ktery drát se připojí a roleta jede nahoru či dolů.pokud se připojí fáze na obě motorek a hlavně integrovaný přepínač neví co má dělát opaluje se jak stále prepina a hrozí poškození a protože bude Arduino využíváno ještě jinak chci to pojistit. A hlavně proti profi zapojení chci aby ta fáze byla ještě limitovaná časem kdyby doraz selhal a to už jsem zažil tak se nezničí motor. Ten stojí k roletě 5000 a to neobnáší demotaz celé rolety a zpět.

MartinL
Příspěvky: 119
Registrován: 24 úno 2013, 14:13

Re: Třístavový automat

Příspěvek od MartinL » 14 zář 2017, 22:31

Nevím, co máš k dispozici za relé na tom modulku. Ale pokud má alespoň jeden přepínací kontakt, tak to jde vyřešil zcela jednoduše.
Jedním relé přepínat směr (jedna nebo druhá "fáze") a druhým to zapínat.
Ovládání pak bude např.:

Kód: Vybrat vše

Zapnuto-vypnuto    Smer       Otvira   Zavira
      0              X          0        0
      1              0          0        1
      1              1          1        0

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host