H-Můstek

Uživatelský avatar
fulda
Příspěvky: 607
Registrován: 04 led 2016, 17:18

H-Můstek

Příspěvek od fulda » 30 bře 2016, 21:52

Ahoj vespolek,

Nevím jak to dělám, ale pokaždé když si oblíbím nějakou součástku, tak se stane nedostupná a přestane se vyrábět.
Třeba ty levné SIP můstky BA6209, předtím TA7291 a tak.

Ale k věci, potřebuji nějaký jednoduchý H-můstek, který má "SENSE" vstup. Třeba L293E se mi zamlouvá, ale tam kde ho mají tak ho nemají levně.
Stačí mi něco tak kolem 15V / 500mA (špička max 1A), abych dokázal odečítat (rozpoznat) proud nad 250mA a zároveň rozpoznat krátkodobý (6ms = mili sekund) nárůst proudu alespoň o 60mA. Na to jsou dobré můstky, které mají sense na bočníku proti zemi, to se dá rovnou připojit na A/D převodník a nebo pomocí operáků a kondenzátorů se to dá poskládat přímo v součástkách.

Nemáte někdo typ na nějakej hezkej můstek, kterej se bude ještě nějakou doby vyrábět a bude se snadno kupovat v našich součástkových zeleninách??
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1318
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: H-Můstek

Příspěvek od jrt » 31 bře 2016, 12:06

... bude se snadno kupovat v našich součástkových zeleninách...
Na to rozhodně zapomeň, pokud i by takového něco nyní měly "součástkové zeleniny" v nabídce, tak jen proto, že toho zboží museli kvůli ceně objednat víc, než měli dodat velkoobchodnímu zákazníkovi, připadně to je zbytek z nějakého šmahem skoupeného skladu. Čili spolehnout se, že něco takového bude u nich k mání i za rok je čirá iluze...
... H-můstek, který má "SENSE" vstup...
Zkus hledat v nabídce Texas Instruments (řada DRV), nebo ROHM. Teď jsem narazil na pěkný obvod MAX14870, který v Digikey stotí asi 3,5 USD.
Třeba L293E se mi zamlouvá...
A klasická L298 by se ti nezamlouvala? Těch je snad k mání stále dost a poměrně levně.
jrt
hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

Uživatelský avatar
fulda
Příspěvky: 607
Registrován: 04 led 2016, 17:18

Re: H-Můstek

Příspěvek od fulda » 31 bře 2016, 19:25

jrt píše:Na to rozhodně zapomeň, pokud i by takového něco nyní měly "součástkové zeleniny" v nabídce, tak jen proto, že toho zboží museli kvůli ceně objednat víc, než měli dodat velkoobchodnímu zákazníkovi, připadně to je zbytek z nějakého šmahem skoupeného skladu. Čili spolehnout se, že něco takového bude u nich k mání i za rok je čirá iluze...
Mno, ale doufat jsem mohl...
jrt píše:
Třeba L293E se mi zamlouvá...
A klasická L298 by se ti nezamlouvala? Těch je snad k mání stále dost a poměrně levně.
Jo jo, taky jsem se po něm začal koukat. Trochu problém je to multiwatt pouzdro, které se strašně špatně cpe do nepájivého pole, asi si budu muset udělat nějaký univerzální nepájivý adaptér.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

Uživatelský avatar
fulda
Příspěvky: 607
Registrován: 04 led 2016, 17:18

Re: H-Můstek

Příspěvek od fulda » 16 bře 2017, 22:10

Vrátím se k tomuto tématu.

Mám DC motor, který je velmi líný, ale má zkratový proud někde kolem 20mA při 12V.
Potřebuji pro něj udělat budič. A to takovej, aby celé zařízení mohl nasekat čínský soudruh v mnoha kusech a ono to i nějakou dobu fungovalo.

Dovedu si představit, že tam dám třeba TC4427, ta je u nás extrémně levná, ale nevím, jak si stojí v číně (na ali $0,5 za kus, to ujde).

Nemáte někdo typ na něco vhodného pro tyto účely?
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1318
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: H-Můstek

Příspěvek od jrt » 17 bře 2017, 13:39

Budič, 1/2 můstek nebo celý H-můstek?
Tip: L9110S
jrt
hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

Uživatelský avatar
fulda
Příspěvky: 607
Registrován: 04 led 2016, 17:18

Re: H-Můstek

Příspěvek od fulda » 17 bře 2017, 19:49

Hmm, zajímavá celo čínská součástka.
Pochopil jsem, že je populární u čínských stavitelů robotů. Tak si jich pár koupím a vyzkouším.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1318
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: H-Můstek

Příspěvek od jrt » 17 bře 2017, 21:59

K čemu my to Robodoupě vlastně provozujeme...?
jrt
hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

Uživatelský avatar
fulda
Příspěvky: 607
Registrován: 04 led 2016, 17:18

Re: H-Můstek

Příspěvek od fulda » 18 bře 2017, 09:31

No aby jsi mohl jen dávat odkazy a nemusel to pokaždé psát znovu :)
Nemáš reálnou zkušenost, co ten obvod udělá při menším překročení napájecího napětí?
Ptám se proto, že na vstupu je 12-24V a 78M12, takže pokud se napájení trefí někam mezi dropout, tak bude napájení klidně 13,5V

Jinak já jsem reálně uvažoval nad tím, že bych pro tyto dramatické proudy použil třeba paralelně spojené dvě hradla 4011 nebo třeba tři hradla 4010, ale to mi zvětší plošňák.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

MartinL
Příspěvky: 119
Registrován: 24 úno 2013, 14:13

Re: H-Můstek

Příspěvek od MartinL » 18 bře 2017, 11:49

Obávám se, že to nepřežije. Ty katalogové hraniční hodnoty jsou obvykle opravdu hraniční a u těch můstků zvlášť. Nedávno jsem zkusil s můstkem TB6612 při Lionky (tj. maximálně 3 x 4.2V = 12.6V) s motorem o zkratovém proudu 0,5A. V datasheetu je rozsah napájení do 13,5V a absolute max 15V. Vydržel cca 30 s. Se dvěma Lionkama vydrží i minutu se zabržděným motorem (tj. stálý odběr 0,5A).
Já bych se té TC4427 nebránil, taky jsem ji někde s malým motorkem použil. Nevýhoda je poměrně velký odpor v sepnutém stavu (ale při tvém odběru by to moc nevadilo, možná to bude lepší než ta L9110, ta má úbytek cca 1,5V, což taky není zrovna málo).

Uživatelský avatar
fulda
Příspěvky: 607
Registrován: 04 led 2016, 17:18

Re: H-Můstek

Příspěvek od fulda » 03 čer 2017, 08:47

jrt píše:
17 bře 2017, 13:39
Tip: L9110S
Tak už nějakou dobu testuji L9110 a docela to ujde, až na jednu drobnost. Produkuje celkem dost odpadního tepla. Asi to bude souviset s:
MartinL píše:
18 bře 2017, 11:49
ta L9110, ta má úbytek cca 1,5V, což taky není zrovna málo).
Nedaří se mi najít které nožičky preferuje jako chladící. Možná že žádné, číňan asi s chlazením nepočítal. Nemáte s tím někdo problém? Potřebuji jí v kolejišti udržet alespoň 16 hodin v kuse v provozu.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host