Spínání tranzistoru (malý proud)

DavidO
Příspěvky: 959
Registrován: 01 kvě 2013, 21:27

Re: Spínání tranzistoru (malý proud)

Příspěvek od DavidO » 21 pro 2018, 16:30

michal001 píše:
21 pro 2018, 15:37
Proud co spínám je v průměru 50mA, špičkově až 800mA.
Chápu to tedy správně že v zapojení nevidíte nesrovnalosti?
Chybějí ti kondíky kolem stabilizátoru. Taky bych oddělil napájení MCU od zbytku obvodu Kubáčovou diodou. A pak doufám, že po mém posledním příspěvku už vidíš taky, že ten FET, co sis vybral, není dostatečný.
michal001 píše:
21 pro 2018, 15:37
Má někdo nápad jak lépe vyřešit napájecí napětí MCU? (nejprve jsem dal zenerku a stabilizoval velmi malým proudem, teď mám nakreslený speciální obvod ale obávám se že jsem něco zapomněl a bude to mát větší příkon než si myslím)
Protože nevíme, co to bude za MCU a jestli na něj bude ještě něco navěšené (např. kdyby to bylo jakékoli Arduino), tak nemůžeme říct, jestli těch absolutně max 80 mA bude OK.
michal001 píše:
21 pro 2018, 15:37
Ještě přemýšlím dát odporový dělič jako analog vstup do MCU pro měření napětí a tím umožnit odpojení na spodním limitu napětí baterie (podpětí).
Ano, to se dělá, jen si to musíš správně naprogramovat (aby analogová reference byla vůči vybíjející se baterce nezávislá, tj. ne napájecí napětí)

DavidO
Příspěvky: 959
Registrován: 01 kvě 2013, 21:27

Re: Spínání tranzistoru (malý proud)

Příspěvek od DavidO » 21 pro 2018, 16:41

Ještě něco:
michal001 píše:
20 pro 2018, 14:23
Myslím že obecně než dávat diodu k FET je lepší použít s již zabudovanou
Obávám se, že to je nepochopení. Ta dioda je tam z konstrukčního principu FETu a ne proto, aby to byla ochranná dioda.
michal001 píše:
20 pro 2018, 14:23
N-MOS se mi moc nelíbí protože je už nahraně, abych ušetřil výkon nemám 5V ale 3V což se mi zdá málo a ve srovnání s DIG-NPN už nevidím moc výhodu.
Prosím, mohl bys tohle trochu rozvést? Přiznávám, že jsem neporozuměl, jak to myslíš.
michal001 píše:
20 pro 2018, 14:23
Rád bych to vyrobil kvalitně (abych zjistil jak se to má správně udělat a samozřejmě protože mi to dělá radost), ale nenapadá mě nic co by se mohlo pokazit (asi ještě nemám takové zkušenosti).
Výborně! Podívej se pro inspiraci třeba sem: http://danyk.cz/mosfety.html a pak samozřejmě na webu http://robodoupe.cz je řada článků o tranzistorech, stačí vyhledat "tranzistor" a máš čtení na dlouhé zimní večery. No a nakonec to nějak chytře ošulíš, protože budeš mít povědomí o tom, co si s tím můžeš dovolit a co si můžeš lajsnout v daných podmínkách zanedbat :D

Vladimir66
Příspěvky: 349
Registrován: 02 dub 2014, 15:30

Re: Spínání tranzistoru (malý proud)

Příspěvek od Vladimir66 » 21 pro 2018, 16:49

Potřebuji spínat 12V procesorem (celé zařízení na baterky) . V nesepnutém stavu 1,75mA (včetně napájení řídícího procesoru) ale v sepnutém 12mA což je myslím hodně.
a jinde
Proud co spínám je v průměru 50mA, špičkově až 800mA.
tak kolik proudu je treba spinat ??
nebo jsou ty mA hodnota proudu v napajeni MCU ?
takze je tam rizeni zateze pres PWM ?

ja jsem nepochopil, jestli je dotaz na spotrebu a napajeni MCU, nebo te spinaci vetve.
napr. spinaci modul jako tento by nestacil ? (+ vyreseni napajeni MCU z 12V, coz je jina story..)
https://www.banggood.com/cs/3V-5V-Low-C ... rehouse=CN
https://www.aliexpress.com/af/Switch-Mo ... y&jump=afs

http://www.mosaic-industries.com/embedd ... wer-switch
Naposledy upravil(a) Vladimir66 dne 21 pro 2018, 17:49, celkem upraveno 2 x.

DavidO
Příspěvky: 959
Registrován: 01 kvě 2013, 21:27

Re: Spínání tranzistoru (malý proud)

Příspěvek od DavidO » 21 pro 2018, 17:17

Já to pochopil tak, že 1.75mA/12mA žere spínací mechanismus a těch 50-1000 mA je odebíráno z 12V větve spínaným zařízením.

daton
Příspěvky: 577
Registrován: 16 bře 2013, 16:12

Re: Spínání tranzistoru (malý proud)

Příspěvek od daton » 21 pro 2018, 18:45

Ahoj Davide
tomuhle si myslím docela rozumím a to co jsi psal ted v článku je zcel jasné já jen chtěl upozornit na tvůj výrok
takže když tam je napsáno třeba 1A 20V tak to není 1A při 20 voltech, ale buď anebo.
což evokuje u neznalých problematiky že tam může téci 1A bez napětí a nebo tam může být napětí ale bez proudu, to měl být hlavní důvod proč jsem to psal, jinak jsem nemířil na konkrétní tranzistor, ale obecně, že je se třeba orientovat podle grafu výkonového zatížení, kde se právě uvádí napětí a proud, což dle známého vztahu dá výkon a ten není možno překročit (což jsi ostatně také potom popsal). Ale se špičkami je to tak trochu ošidné, dříve jsem experimentoval s tranzistory z tesly a ty si daly líbit podstatně větší špičky, než byly uvedeny v katalogu a jejich parametry se dost lišily, ale k lepším hodnotám, v katalogu byly většinou ty podprůměrné, aby to popsalo i ty nejhorší kusy v serii.
Dnes je situace v katalogových listech jiná a vše je popsáno podstatně přesněji tedy je lépe mezní parametry nepřekračovat i když mnohdy je to reálné a ty polovodiče to alespoň pokusně vydrží (a někdy ne to už je právě to pokusnictví) :-)
S tím tranzistorem, proč tedy když tam chcete fet, nepoužít zrovna něco jako toto IRLB3034, to by vyřešilo předchozí tranzistor a nemusely by tam být dva.

daton
Příspěvky: 577
Registrován: 16 bře 2013, 16:12

Re: Spínání tranzistoru (malý proud)

Příspěvek od daton » 21 pro 2018, 19:04

Jo Davide prosím stejně jako ty mne opravuješ když napíšu nesprávně některý název z programování prosím i já bych tě chtěl upozornit, aby jsi zde nepoužíval pro neznale termín Kubáčova dioda, i když většina zde přítomných ví o co se jedná, ostatní nemají tušení, že je to pouze sleng pro oddělovací diodu (i blokační dioda by šla použít), ale tento termín není správně stejně jako když já píši, že loop je smyčka a přitom správně jde o funkci, jak jsi mi několikrát vytknul.
Pan Kubáč ji použil správně, ale nevymyslel to, ten princip použití je podstatně starší a uplatňoval se i v analogových zařízeních, já se s ním poprvé setkal v 1978 na střední v prváku, když nám vysvětlovali obvody v ruských televizích :-)

DavidO
Příspěvky: 959
Registrován: 01 kvě 2013, 21:27

Re: Spínání tranzistoru (malý proud)

Příspěvek od DavidO » 21 pro 2018, 20:08

Jo táák, mě fakt nenapadlo, že by to někdo mohl chtít vysvětlovat takhle :lol: Samozřejmě to bylo ve smyslu že nemůžeš mít oboje najednou, resp. že pro 1A nemůžeš mít 20V ale míň (a to krutě míň) a naopak.

Jo, IRLB3034 vypadá jako trochu overkill, ale jinak vypadá pěkně, teda až na tu cenu. "Logic-Level Gate Drive" , to je to správné klíčové slovo :) Podle datasheetu má VGS pod 2.5V, při 12V má hranici bezpečného pásma něco jako 4.5A a při takovém proudu mu nevadí ani 150°C. Samozřejmě je potřeba si říct, jestli vadí nebo nevadí spínání dole - rozpíná se zem, což může mít nešikovné konstrukční důsledky (a navíc z principu ta zem v cílovém zařízení bude trochu jinde, i když teda ne zrovna o moc).

Jestli jsem něco nepřehlídl, tak levnější, ale pořád ještě dostatečný, by mohl být IRLR024 (nebo totéž v TTH IRLU024), nebo RFD14N05LSM
Naposledy upravil(a) DavidO dne 21 pro 2018, 20:43, celkem upraveno 1 x.

daton
Příspěvky: 577
Registrován: 16 bře 2013, 16:12

Re: Spínání tranzistoru (malý proud)

Příspěvek od daton » 21 pro 2018, 20:14

Jo jo to máš pravdu jsou levnější, ale když započítáš poštovné tak už to tak dobře nevychází jako zde

https://www.aliexpress.com/item/10PCS-L ... 8bedba143a

a máš jich hned 10 ks na další pokusy, z číny bez poštovného :-) jak jen to ten čínan dělá :roll: :lol: .

PS osobně mám raději tranzistory s větší výkonovou rezervou hodí se i na jiné silovější konstrukce

DavidO
Příspěvky: 959
Registrován: 01 kvě 2013, 21:27

Re: Spínání tranzistoru (malý proud)

Příspěvek od DavidO » 21 pro 2018, 20:35

daton píše:
21 pro 2018, 19:04
Jo Davide prosím stejně jako ty mne opravuješ když napíšu nesprávně některý název z programování prosím i já bych tě chtěl upozornit, aby jsi zde nepoužíval pro neznale termín Kubáčova dioda, i když většina zde přítomných ví o co se jedná, ostatní nemají tušení, že je to pouze sleng pro oddělovací diodu (i blokační dioda by šla použít), ale tento termín není správně stejně jako když já píši, že loop je smyčka a přitom správně jde o funkci, jak jsi mi několikrát vytknul.
Pan Kubáč ji použil správně, ale nevymyslel to, ten princip použití je podstatně starší a uplatňoval se i v analogových zařízeních, já se s ním poprvé setkal v 1978 na střední v prváku, když nám vysvětlovali obvody v ruských televizích :-)
OK, jasněže že to nevymyslel on. Jen se to tu (i jinde) už nějak ujalo. A když si to neznalec dá do Gůglu, tak to je naprosto jasný:
Kubacova dioda.png

michal001
Příspěvky: 13
Registrován: 19 pro 2018, 14:16

Re: Spínání tranzistoru (malý proud)

Příspěvek od michal001 » 21 pro 2018, 22:08

Dobrý večer všem, musím uvést na pravou míru několik věcí jelikož jsem nestihl během dne reagovat.

1)k výběru P-MOS
Pořád nechápu kde se berou vaše data, já vidím že i při normlní tepelné plošce by mělo být konstantních 50mA vpořádku možná na hraně ale né úplně mimo.
aa.JPG
Kolem výkonu předpokládám odpor v sepnutém stavu 4ohm což při proudu 50mA udělá úbytek 0,02V z čehož plyne výkon 0,01W což je podle mého myslím vpořádku a i to odpovídá pozorování.

2)k diodě na P-MOS
Chápu, že k tomuto účelu se dioda nejspíš nepoužívá ale (nemyslím to zle) může mi někdo vysvětlit proč by se tímto způsobem nemohl vytáhnout tranzistor když by touto "diodou" teklo jen 120uA? Předpokládal jsem totiž že kdyz je ve schématu zakreslena pak s ní lze tímto způsobem počítat.

3)k proudům
Odpínací procesor zakreslený se schématu tužkou jako MCU což je měřeno včetně napájecího děliče zenerkou jak je také nakresleno odebírá 1,75mA (také včetně zapojení s tranzistory).

Proud který chci spínat je skutečně 50mA a pulzně o něco víc ale vzhledem k rezervě kvůli dostatečné chladící plošce ho považuji za nepodstatný pro tuto věc.

O PWM jsem nemluvil a také nechci, nic takového nechystám, jen stavy co se nebudou měnit rychleji než v řádu desítek vteřin.

4)ke kvalitě
Jedna věc je to udělat tak aby to funguvalo a druhá t udělat tak abych zjistil jak se to dělat má a kde budu mít jistotu že to bude fungovat vždy. (já chci teď oboje.

5)k tomu co si myslím že jsem udělal špatně
Myslel jsem si, že tranzistor pouzdra sot23 bude dostatečný ale teď bych raději volil sot223 což udělám a napíši po vyjádření na tuto odpověď.

6)měření napětí
Je jasné, že nemohu udělat dělič z neznámého napětí neznámým napětím ale jak je již ve schématu myslel jsem spíše na dělič +12V,1Mohm,připojení cpu,100Kohm,nula. Což mi přijde použitelné.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti