Relé modul - Čína

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1401
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: Relé modul - Čína

Příspěvek od jrt » 28 bře 2019, 19:16

Le-Ze píše:
28 bře 2019, 12:52
A co toto?
https://arduino-shop.cz/572-rele-moduly/
Na žádném modulu co mám z ali není napsáno made in china.
Jakou má bastiř jistotu že toto není čina když za to zaplatí 3 X víc?
Žádnou. Je to Čína a 3x víc za to platí lidé, kteří to potřebují hned nebo ti, kteří neumí nebo se bojí nakupovat v zahraničí.
Mám doma to co psal sweetboi postavene na čině.
2X rele modul a čidlo HC-SR501
A funkční už dlouho.
Takže už sis ty releové moduly sám vyzkoušel, jistě tedy dokážeš posoudit, zda je kámošovi můžeš doporučit nebo ne. Ale uvědom si, že v případě nehody na sebe bereš plnou odpovědnost. Kdyby došlo - nedej bože - třeba k požáru a pojišťovák objevil tenhle reléový modul, tak z toho bude mít druhé Vánoce...
jrt
hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1401
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: Relé modul - Čína

Příspěvek od jrt » 28 bře 2019, 19:29

aladin píše:
28 bře 2019, 12:08
Od některých lidí tu neustále zní dokolečka - je to levný čínský šunt, který neprošel výstupní kontrolou....
Rozebrali jste v poslední době nějakou "obyčejnou" levnou spotřební elektroniku, kterou prodávají "seriozní" obchody?
Zvenku nálepky CE, certifikáty,... pak to rozlousknete a nestačíte se divit, jak to mohlo projít zkušebnou...
Wikipedie:
Ne všechny výrobky musí být označeny CE, ale pouze ty kategorie výrobků, pro které označení CE stanoví příslušná směrnice. Jedná se např. o hračky, vybrané elektrické spotřebiče, vybrané stavební výrobky, zdravotnické prostředky, výtahy, stroje a měřící zařízení.
Protože "obyčejná" spotřební elektronika do toho nespadá, nálepka CE v tomto případě znamená China Export :D. Tím pádem samozřejmě není ani žádná zkušebna. Už pan rozumi? Naše zboži šecko dobry a eště móóóc laciny!
jrt
hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

daton
Příspěvky: 513
Registrován: 16 bře 2013, 16:12

Re: Relé modul - Čína

Příspěvek od daton » 28 bře 2019, 21:35

Ahoj
V případě že to vyhoří respektive od toho chytne barák
pojišťovák objevil tenhle reléový modul, tak z toho bude mít druhé Vánoce...
věř mi že ten modul se nenajde, pokud tam nebude množství další elektroniky, která tam bude v zachovalém stavu.
Ohledávání požářiště dělá vyšetřovatel HZS a ten v případě že tam je podezření na elektriku volá specialisty přes elektriku a ti
se potom vyjadřují k tomu co našli, ale neřeší se, jestli je to z číny nebo ne, protože na tom ohořelém torzu to nelze poznat.

Tím ale neříkám že ty moduly nejsou jen pro hobby použití a ještě na malé zatížení.
Nicméně já je používám ke spínání motorů na venkovní rolety a celkem to drží a to je indukční zátěž a asi to i trochu jiskří tedy uvnitř.

Ale to je asi v pohodě, protože pokud jste někdy viděli spínání odporových spirál 2kW v elektrokotli podobnými relátky jako jsou na těch modulech a je to orginál deska protherm a podobně, tak to je teprve mazec. Tam když se spíná i rozpíná tak to jiskří tak, že to prosvítí i kryt těch relátek.

micer
Příspěvky: 131
Registrován: 12 čer 2014, 19:14

Re: Relé modul - Čína

Příspěvek od micer » 29 bře 2019, 07:52

Těch relátek bych se nijak nebál, ale spíš mi přijde nesmysl držet relé zapnuté proudem v tomto případě, kdy se spíná na několik hodin.

Použil bych polarizační (bistabilní) relé, třeba https://www.tme.eu/cz/details/g5rl-k1-e ... rni/omron/

Le-Ze
Příspěvky: 58
Registrován: 31 kvě 2017, 15:37

Re: Relé modul - Čína

Příspěvek od Le-Ze » 29 bře 2019, 12:24

@ micer
To máš určitě pravdu, ale toto rele se překlapí změnou polarity a vymyslet něco, aby se to dalo použit bude asi dost komplikovane.
Jsem kdysi zkoušel toto rele použit a ovladat jen jedním pinem přes arduino a bylo to funkční.
Ale když vypli a zapli proud, relatka se překlopili takže nepoužitelne.

Když si koupi třeba toto.
https://www.aliexpress.com/item/ESP8266 ... st=ae803_3

Pokud si dobře pamatují tak ESP8266 ESP-01 ma dva GPIO, takže jeden pro spinaní relatka a druhý bude volný, a muže na něho posilat přes vypinač impulzy pro ovladaní.

Take si muže natahnout kablik a ovlatat přes RX,Tx, nebo připojít to na wifi.

Uživatelský avatar
fulda
Příspěvky: 738
Registrován: 04 led 2016, 17:18

Re: Relé modul - Čína

Příspěvek od fulda » 29 bře 2019, 14:10

Le-Ze píše:
29 bře 2019, 12:24
@ micer
To máš určitě pravdu, ale toto rele se překlapí změnou polarity a vymyslet něco, aby se to dalo použit bude asi dost komplikovane.
Jsem kdysi zkoušel toto rele použit a ovladat jen jedním pinem přes arduino a bylo to funkční.
Ale když vypli a zapli proud, relatka se překlopili takže nepoužitelne.
Řekl bych, že jsi provedl nějakou nevhodnou optimalizaci.
Já v zásadě rozlyšuji dva druhy bipolárních relé - jednocívkové a dvoucívkové.

Jednocívkové si představíš jako pernamentní magnet a cívka - připojíš na cívku polaritu +- a magnet se přitáhne, připojíš polaritu -+ a magnet se odpudí. Pokud není žádné napětí, je magnet tam kde jsi ho nechal naposledy. Pro vybavení tohoto relé používám běžná malý H můstek.

Dvoucívkové jsou dvě cívky a mezi nimi kus plechu. Připojíš napětí na jednu cívku, plech se k ní přitáhne, pokud na druhou, tak se přitáhne ke druhé. Pokud není napětí, tak je plech kde byl. Ty se vybavují tak, že jeden pól obou cívek spojím a připojím na V+ vhodného napětí a na dva výstupy z procesoru připojím dva tranzistory v režimu spínač.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

micer
Příspěvky: 131
Registrován: 12 čer 2014, 19:14

Re: Relé modul - Čína

Příspěvek od micer » 29 bře 2019, 18:47

Le-Ze píše:
29 bře 2019, 12:24
@ micer
... ale toto rele se překlapí změnou polarity a vymyslet něco, aby se to dalo použit bude asi dost komplikovane.
To není pravda. Poslal jsem odkaz na dvoucívkové relé, které se spíná / vypíná oddělenými cívkami jednoduše třeba dvěma tranzistory, navíc k překlopení stačí krátký pulz a může ho pokrýt i jen energie z běžného kondenzátoru (cca 470 mikro s rezervou). Standardně se ovládá dvěma piny, nicméně i jedním to jde.

Le-Ze
Příspěvky: 58
Registrován: 31 kvě 2017, 15:37

Re: Relé modul - Čína

Příspěvek od Le-Ze » 29 bře 2019, 20:59

@ micer - tak sory, jsem přehledl.
By mně zajimalo, jak na to jen jedním pinem?

Ale stejnak, kámoš nikdy tištaky nedělal a já mu slíbil pomoct jen s naprogramováním.
Takže bych řek že to čínské relé s tým ESP8266 ESP-0 bude pro něj nejjednodušší řešení.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host