Čím spínat DC 22,2V/160A? Rychle, enenergeticky nenáročně

Odpovědět
kolbaba71
Příspěvky: 146
Registrován: 12 říj 2013, 17:35
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Čím spínat DC 22,2V/160A? Rychle, enenergeticky nenáročně

Příspěvek od kolbaba71 » 01 lis 2018, 12:26

Vzhledem k velké energetické náročnosti svítilny budu nucen použít minimálně dva lipol akumulátory 22,2V. Nechci je spojovat pararelně a už vůbec ne sériově, jelikož drtivá většina obvodů je stavěna do 35V. Záporný pól bude připojen přes akumulátorový odpínač připojen natvrdo a připínat se bude pouze kladný pól akumulátoru. Ve svítilně bude ještě další (menší) aku na režijní provoz svítilny. Hledám něco, čím bych mohl akumulátory automaticky přepínat. Relé na tak velké proudy (trvale max cca 100A, peak cca 160A) jsem nenašel a při použití mosfetu s odporem 0,003R je na něm trvalá ztráta skoro 40/80W (pokud jsem to dobře spočítal), což je na zařízení fungující na akumulátor luxus. Zatížení bude rúzně kolísat dle požadavků výkonu do led. Chtěl bych, aby bylo přepnutí rychlé. Přepínat chci samozřejmně při co nejnižším výkonu, ideálně úplně bez zátěže. Takže pokud jeden aku bude vybitý, tak se sníží výkon led prakticky na nulu, provede se přepnutí a výkon led se vrátí na původní úroveň. Pokud by to nešlo jinak, tak bych byl si spínač (nejspíš poháněný motorem či servem) postavit. V úplně krajním případě bych přepínal aku ručně, ale tomu bch se rád vyhnul. Chtěl bych, aby v případě vybití jednoho aku se svítilna sama (pokud to tak bude nastaveno v uživatelském rozhraní svítiny), přepnula na další akumulátor. Při tom přestane svítilna krátce svítit a chtěl bych, aby tento čas byl co nejkratší.

daton
Příspěvky: 452
Registrován: 16 bře 2013, 16:12

Re: Čím spínat DC 22,2V/160A? Rychle, enenergeticky nenáročně

Příspěvek od daton » 02 lis 2018, 08:24

No a co použít něco takovéhoto
https://cz.rs-online.com/web/p/products ... lsrc=aw.ds

Stačí jen převinout spínací cívku....

kolbaba71
Příspěvky: 146
Registrován: 12 říj 2013, 17:35
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Čím spínat DC 22,2V/160A? Rychle, enenergeticky nenáročně

Příspěvek od kolbaba71 » 02 lis 2018, 12:57

Tohle by asi použít nešlo. I když bych použil 3 kontakty pararelně, tak 27A (3x9A) a potřebných 160A je diametrálně více. Navíc příkon takového stykače by určitě převýšil ztráty při použití mosfetu.
¨
Nakonec přece jen použiju sadu aku zapojený pararelně, ale nabíjet je budu samostatně.

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1344
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: Čím spínat DC 22,2V/160A? Rychle, enenergeticky nenáročně

Příspěvek od jrt » 02 lis 2018, 14:56

Obávám se, že při takových proudech bude výkonová ztráta na spínacím prvku tvoje nejmenší starost.
Který rozumně velký akumulátor může dodávat delší dobu bez chlazení takový proud? 100A x 1 hod = 100 Ah...
Ale třeba tento tranzistor má deklarován odpor v sepnutém stavu 1,16 mohmů, takže výkonová ztráta by byla přijatelná. Alespoň tě nebudou zábst ruce :D.
Ale napadá mne, že ty LEDky přece budeš muset mít rozdělené do mnoha větví, tak spínej každou tu větev samostatným tranzistorem. No, a pokud to z nějakého důvodu nejde, ta spoj několi výkonových tranzistorů paralelně.
jrt
hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

Uživatelský avatar
Dex
Administrátor
Příspěvky: 899
Registrován: 16 úno 2013, 14:26

Re: Čím spínat DC 22,2V/160A? Rychle, enenergeticky nenáročně

Příspěvek od Dex » 02 lis 2018, 15:04

Nechci ani domýšlet, co se stane, pokud to někde uvnitř vyzkratuje. Pokud to uživatel přežije, tak mu to urve ruku zhruba tak někde u ramene ne?! :shock: :lol:

Ovšem rád bych to viděl v provozu, to zase jo :D
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz | rxd.cz | codetory.cz

daton
Příspěvky: 452
Registrován: 16 bře 2013, 16:12

Re: Čím spínat DC 22,2V/160A? Rychle, enenergeticky nenáročně

Příspěvek od daton » 02 lis 2018, 21:30

Stykače se samozřejmě dělají i na vyšší proudy, nehledě k tomu, že kontakty jsou dimenzované pro spínání mnohem vyšších proudů, avšak zkracuje se jejich životnost, ale předpokládám, že ti nejde o 100000 zaručených cyklů sepnutí a tedy klidně můžeš kontakty přetížit i dvakrát a utáhnou to.
Pokud se dobře převine cívka a upraví pružiny, tak ztráta na elektromagnetu může být do 10W a to myslím je mnohem méně než jsi vypočítal u těch tranzistorů.
Ale samozřejmě je to jen alternativa...


kolbaba71
Příspěvky: 146
Registrován: 12 říj 2013, 17:35
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Čím spínat DC 22,2V/160A? Rychle, enenergeticky nenáročně

Příspěvek od kolbaba71 » 07 lis 2018, 20:33

Asi zůstanu u těch tranzistorů.

Ohledně aku, tak uvažuju o něčem takovémto 22.2V/20Ah Při svícení na max (ne na turbo) by to mělo vydržet s rezervou půl hodiny.

Už bych rád viděl svítit alespoň jedno rameno. Ale potřebuju otestovat ledky a optiky.

daton
Příspěvky: 452
Registrován: 16 bře 2013, 16:12

Re: Čím spínat DC 22,2V/160A? Rychle, enenergeticky nenáročně

Příspěvek od daton » 08 lis 2018, 19:52

No ještě můžeš spínat několik fetů paralelně a tím snížit odpor a zvýšit proud, jednou jsem to dělal na solaru, no odvázaný z toho nejsem i po pár letech co to funguje je to spíš z nouze ctnost ale dělají to i někteří výrobci.

micer
Příspěvky: 128
Registrován: 12 čer 2014, 19:14

Re: Čím spínat DC 22,2V/160A? Rychle, enenergeticky nenáročně

Příspěvek od micer » 08 lis 2018, 23:13

Jak napětí 22V tak proud 160A jsou celkem normální modelářské hodnoty, viz třeba regulátor https://www.horejsi.cz/Pages/DetailProd ... cislo=2216 . V těchto regulátorech bývají paralelně spojené sady SMD FETů, v této výkonové třídě 6 - 8 ks, a problém u nich je dostatečně rychlé buzení (další FET kolem 20A) .... to tady asi potřeba není, tady není rychlý PWM režim. Problém s odporem s sepnutém stavu spočívá víc v odporu vývodů než odporu polovodiče, na jedno pouzdro se nesmí počítat víc 15 - 20A i když mají tranzistory podle katalogu třeba 100A každý.

Pokud budu vycházet jen ze součástek THT tak třeba https://www.tme.eu/cz/details/auirf1324 ... ineon-irf/ má odpor 1,2 mohm, v paralelní kombinaci 6 ks teoreticky 0,2 mohm .... z toho je asi jasné, že větší problém je správné propojení aby se proud rozdělil rovnoměrně, polovodiče jako takové to v pohodě dají.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host