Vypalování laserem

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1309
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: Vypalování laserem

Příspěvek od jrt » 03 úno 2018, 15:07

eMZet píše:
03 úno 2018, 13:15
Problem odhaleny. Cinan po dllllhej debate nakoniec povolil a vymeni za novy. Nerozumiem ako sa toto mohlo stat, ked laser som pouzival kratko a aj to len s 1/3 vykonom.
Asi cinsky smejd. Ale potom nech to teda nepredavaju za 107€.
Mato
Tohle vypadá spíš na poruchu elektroniky, která do diody pustila plný proud. Tu diodu vyndej, podívej se zda dobře seděla v chladiči a zjisti (pokud to půjde), co je to za typ.
A čínské šmejdy se budou prodávat za takové ceny, za které je budou lidi ochotni kupovat...
jrt
hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

Uživatelský avatar
eMZet
Příspěvky: 117
Registrován: 24 úno 2013, 15:02

Re: Vypalování laserem

Příspěvek od eMZet » 03 úno 2018, 15:31

Nejdem to rozoberat, ked cinan konecne povolil a pristupil na vymenu z novy kus. Poslem mu to a budem musiet vymysliet nejaku ochranu aby sa to nestalo. K laseru bol prudovy zdroj, ale asi pri zapnuti odpalil diodu.
Neviete o nejakej ochrane, alebo plunuly nabeh atd.?

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1309
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: Vypalování laserem

Příspěvek od jrt » 03 úno 2018, 16:56

eMZet píše:
03 úno 2018, 15:31
Poslem mu to ...
Neviete o nejakej ochrane, alebo plunuly nabeh atd.?
Pochybuji, že by prodejce z Číny chtěl vrátit vadný kus. Ale hlavně mu ho neposílej předtím než dostaneš nový a důkladně ho vyzkoušíš. Ovšem pokud bude mít dioda špatný tepelný kontakt s chladičem, tak budeš zas tam, co předtím a pochybuji, že by ti prodejce laser vyměnil i podruhé.

Pojistka
jrt
hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

Uživatelský avatar
eMZet
Příspěvky: 117
Registrován: 24 úno 2013, 15:02

Re: Vypalování laserem

Příspěvek od eMZet » 03 úno 2018, 18:43

Cinan trval na tom aby som mu poslal vadny naspat. Poslal som mu tu fotku a opytal som sa ho ci skutocne chce aby som mu to posielal ked je to pokazene.Uvidim co odpovie.

Uživatelský avatar
eMZet
Příspěvky: 117
Registrován: 24 úno 2013, 15:02

Re: Vypalování laserem

Příspěvek od eMZet » 05 úno 2018, 12:16

Tak bohuzial trva na tom aby som mu laser poslal.

Uživatelský avatar
Dex
Administrátor
Příspěvky: 874
Registrován: 16 úno 2013, 14:26

Re: Vypalování laserem

Příspěvek od Dex » 05 úno 2018, 13:38

Tak pozor na to, aby jsi nebyl jen lehčí o ta EURa...
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz | rxd.cz | codetory.cz

Uživatelský avatar
gilhad
Příspěvky: 156
Registrován: 29 kvě 2015, 00:36

Re: Vypalování laserem

Příspěvek od gilhad » 20 úno 2018, 15:45

Tak uz mi to nejak vypaluje, ale narazil jsem na dva zaseky:


1) podruzny zasek: motory se mi ani nehnou, protoze jsem vypalil diru do breadboardu (to se da opravit celkem snadno, proste dam vsechno na tistak a hlavni cesty posilim dratem) Obrázek

2) podruzny zasek: vygeneroval jsem si nejaky obdelnik v G-kodu a rucne prepsal hodnoty, aby to bylo v milimetrech a hezky zarovnane - to mi funguje a muzu ruzne zkouset silu laseru, rychlosti posunu a tak, jen to vypaluje 60x60 mm jako 40x40, takze nekde budu muset prepsat pocet kroku na mm v defaultni konfiguraci bCNC (az najdu, kde je ulozena) abych to nemusel delat pokazde rucne.

3) zasadni zasek:
v inkscapu nakreslim obdelnik 30x40 mm na offsetu 10,10 mm - alespon pravitko to tak ukazuje. Dam export do do G-kodu a vyleze z toho obdelnik od X125.5503 Y125.55 do X627.7513 Y502.2009 s hlavickou, ze to jsou milimetry. Naprosto netusim kde to nejak pricetne nastavit (tenhle 125.55x faktor je na vsem) (asi by to slo obejit tim, ze bych prohlasil, ze mam tak 4 kroky na mm v bCNC, ale to je totalni pitomost). Krome toho mi inkscape ruzne podstrkava jakesi pofiderni jednotky (pixely, palce, zrychleni v uzlech za smenu a tak podobne) - nedal by se nejak pricetne prepnout do normalnich SI jednotek?

Uživatelský avatar
fulda
Příspěvky: 596
Registrován: 04 led 2016, 17:18

Re: Vypalování laserem

Příspěvek od fulda » 20 úno 2018, 17:07

gilhad píše:
20 úno 2018, 15:45
3) zasadni zasek:
v inkscapu nakreslim obdelnik 30x40 mm na offsetu 10,10 mm - alespon pravitko to tak ukazuje. Dam export do do G-kodu a vyleze z toho obdelnik od X125.5503 Y125.55 do X627.7513 Y502.2009 s hlavickou, ze to jsou milimetry. Naprosto netusim kde to nejak pricetne nastavit (tenhle 125.55x faktor je na vsem) (asi by to slo obejit tim, ze bych prohlasil, ze mam tak 4 kroky na mm v bCNC, ale to je totalni pitomost). Krome toho mi inkscape ruzne podstrkava jakesi pofiderni jednotky (pixely, palce, zrychleni v uzlech za smenu a tak podobne) - nedal by se nejak pricetne prepnout do normalnich SI jednotek?
První zásek je bezva, takovej fotogenickej :)

Třetí zásek už jsem viděl.
Stará verze inkscape (starší než 0,9)
Nebo jiná verze export filtru než moje.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

Uživatelský avatar
gilhad
Příspěvky: 156
Registrován: 29 kvě 2015, 00:36

Re: Vypalování laserem

Příspěvek od gilhad » 20 úno 2018, 17:59

Inkscape 0.91 r13725, filtr jsem stahoval od tebe JFU_Laser_Tool_V1_9.zip

Zkusim jeste update na 0.92.2 ...

Uživatelský avatar
eMZet
Příspěvky: 117
Registrován: 24 úno 2013, 15:02

Re: Vypalování laserem

Příspěvek od eMZet » 20 úno 2018, 18:43

Ahojte.

Na vyrezavanie laserom pouzivam program GRBL GRU.
Zo zaciatku to nebol program urceny na laser, ale po kontaktovani tvorcu som sa stal beta tester a da sa povedat, ze skoro vsetky muchy su vychytane.
Funguje SUPER . Je plne kompatibilny s GRBL.
Pomocou 3D CAD programu CREO elements direct modeling express som si vytvoril 3d model mojej vyrezavacky a relativne jednoduchym sposobom importoval do GRBL GRU. Takze nie je problem si vytvorit 3d model svojho stroja a program prisposobit priamo na svoj stroj. Vyhodou GRU je, ze vie otvorit aj subory DXF, SVG. Takze v Inkscape nakreslim a ulozim ako SVG a v GRU otvorim a rezem. Daju sa vytvarat macra ako tlacitka ak pouzivam napr. nejaku polohu casto. Zadefinujem si tuto polohu ako macro a potom staci kliknut na tlacitko a laser sa presunie na tu polohu. Da sa definovat cesta lasera, napr. ak je na ploche viac dielov na rezanie, tak si zvolim ktroy pojde ako 1, 2 atd. a najkratsiu cestu lasera od dielu k dielu. Daju sa nadefinovat svoje joby. Napr. ak rezem penu modru 5mm mam nastveny laserovu rychlost, silu laseru, PWM, a rychlost presunu, tak si zvolim job pena modra 5mm. Pri pene napr. cierna 2mm mam nastavene ine hodnoty a vtedy si zvolim iny job. Mozem pri jednom rezani viacerych ks mat na kazdy ks iny job. A vela inych pomocok je v tomto programe. Najlepsie je ze tvorca Gary sa snazi zapracovat vsetky navrhy co som mal a hlavne program je zadarmo.

Tvorcov youtube kanal.
Mato

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host