mcu a triak

Odpovědět
aladin
Příspěvky: 127
Registrován: 12 kvě 2013, 06:43

mcu a triak

Příspěvek od aladin » 30 lis 2017, 19:20

Ahoj,
nemá někdo zkušenosti se spínáním AC230V 16A (např. trouba)? našel jsem schéma s MOC3021 a triak BT139.
Chci udělat spínání a regulaci s Arduinem. PWM.
Obrázek
Zapojení zde jsou dost "nebezpečná" :
http://readingrat.net/heating-circuit-d ... bernetics/
MerkurRobot.cz
KlubTechniku.cz
Stavebnice.com

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1196
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: mcu a triak

Příspěvek od jrt » 30 lis 2017, 21:12

Kup si Solid State Relay a všechny tyhle starosti ti odpadnou.
.
SSR.jpg
jrt
hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

daton
Příspěvky: 377
Registrován: 16 bře 2013, 16:12

Re: mcu a triak

Příspěvek od daton » 30 lis 2017, 22:28

Přesně jak píše JRT jen se připrav na to že to bude muset mít chladič, a pokud to má příkon jak píšeš tak ne zrovna malý ale to by měl ten triak taky.

gilhad
Příspěvky: 115
Registrován: 29 kvě 2015, 00:36

Re: mcu a triak

Příspěvek od gilhad » 04 pro 2017, 14:55

Od ceho se odvozuje ten ztratovy vykon? U obycejneho rele bylo nutno pritahnout/pustit kontatky a jinak na nem ztraty nevznikaly, uz obycejneho vypinace taky tak ...

DavidO
Příspěvky: 386
Registrován: 01 kvě 2013, 21:27

Re: mcu a triak

Příspěvek od DavidO » 04 pro 2017, 15:31

Člověk by řek, že triak je polovodič, takže jak krz něj ty elektróni lezou, nejde jim to tak dobře, jako kdyby lezly v relé celým vodičem. Takže se musej víc snažit, potí se, vzniká teplo... ale ono to spíš bude tak, že vždycky, když jim někdo zabouchne dveře před nosem nebo naopak je otevře (a to je každou chvíli), tak jak brzděj a rozbíhaj se, šoupaj nohama o zem a tím třením vzniká to teplo.

aladin
Příspěvky: 127
Registrován: 12 kvě 2013, 06:43

Re: mcu a triak

Příspěvek od aladin » 04 pro 2017, 16:02

Jak velké musí mít náměstíčko, na kterém si budou šoupat nožičky? U ssr to bude jednodušší, tam nemusí mít lehátka, ale u triaků bez rohožky to nepude. Akorát jak spočítat, to nevím :-/
MerkurRobot.cz
KlubTechniku.cz
Stavebnice.com

gilhad
Příspěvky: 115
Registrován: 29 kvě 2015, 00:36

Re: mcu a triak

Příspěvek od gilhad » 04 pro 2017, 17:08

Nojo no, priste budu docitat pecliveji. Ja myslel, ze troubu jen zapne na danou dobu a pak vypne, ale pokud tam planuje Prilis Welke Mrcaseni, tak tak to se nedivim, ze se elektrooni opoti uz jen z te predstavy :)

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1196
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: mcu a triak

Příspěvek od jrt » 04 pro 2017, 19:08

gilhad píše:
04 pro 2017, 14:55
Od ceho se odvozuje ten ztratovy vykon? U obycejneho rele bylo nutno pritahnout/pustit kontakty a jinak na nem ztraty nevznikaly, uz obycejneho vypinace taky tak ...
A na cívce relé se žádný výkon neztrácel? A obyčejný vypínač zas funguje na lidské sádlo...
jrt
hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1196
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: mcu a triak

Příspěvek od jrt » 04 pro 2017, 19:16

aladin píše:
30 lis 2017, 19:20
Chci udělat spínání a regulaci s Arduinem. PWM.
Jen jsem si ještě vzpomněl, řízení výkonu triakem nebo SSR není PWM, ale fázové řízení, kde se odřezává náběžná část půlvlny.
.
Takhle:
.
products_src_controllers_clip_image001_0002.gif
products_src_controllers_clip_image001_0002.gif (10.39 KiB) Zobrazeno 61 x
jrt
hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host