Stránka 1 z 1

Novoroční Malostranské Robodoupě

Napsal: 07 pro 2017, 14:31
od jrt
RD180106_700.png

Re: Novoroční Malostranské Robodoupě

Napsal: 03 led 2018, 10:44
od fulda
Ahoj,

dva body k programu: pokud si přečtete zítřejší amáro a dojdete k závěru, že potřebujete plošňák na "ducha v klávesnici", tak mi dejte vědět, ještě jich pár mám. Uděláme barterový koutek :)

Minule jsem na chodbě ukazoval Merlina, tak pokud ještě někoho zajímá, tak ho donesu. Ale je už trochu "za zenitem".

Re: Novoroční Malostranské Robodoupě

Napsal: 03 led 2018, 18:08
od MartinL
Ahoj,
sice nevím co je duch v klávesnici (a amáro jsem už hodně dlouho neviděl), ale rád se nechám překvapit.
Nevím jestli se náhodou nedostaví Aleš, ale i kdyby ne, tak bych zkusil nadhodit myšlenku "jednotného" rozhraní mezi HW robota a inteligencí.
Právě zprovozňuju nový podvozek a opět jsem před tento problém postaven. Už na starších strojích, jsem to nějak řešil, ale stále nejsem úplně spokojen, tak bych o tom rád dal řeč.
Dexi: lze tu tvoji apku nakonfigurovat tak, aby posílala příkaz ve tvaru (4 byty): 0x80 VpredVzad VlevoVpravo NahoruDolu,
kde VpredVzad, VlevoVpravo jsou hodnoty v rozsahu +-50 = joystick a NahoruDolu 0/1 = tlačítko? Že bych nemusel vozit tablet, abyste si mohli zajezdit s robotem.

Re: Novoroční Malostranské Robodoupě

Napsal: 03 led 2018, 20:35
od Dex
MartinL píše:
03 led 2018, 18:08
Nevím jestli se náhodou nedostaví Aleš, ale i kdyby ne, tak bych zkusil nadhodit myšlenku "jednotného" rozhraní mezi HW robota a inteligencí.
Právě zprovozňuju nový podvozek a opět jsem před tento problém postaven. Už na starších strojích, jsem to nějak řešil, ale stále nejsem úplně spokojen, tak bych o tom rád dal řeč.
Aleš dorazí snad v únoru, ovšem toto téma by mne také zajímalo ;)
MartinL píše:
03 led 2018, 18:08
Dexi: lze tu tvoji apku nakonfigurovat tak, aby posílala příkaz ve tvaru (4 byty): 0x80 VpredVzad VlevoVpravo NahoruDolu,
kde VpredVzad, VlevoVpravo jsou hodnoty v rozsahu +-50 = joystick a NahoruDolu 0/1 = tlačítko? Že bych nemusel vozit tablet, abyste si mohli zajezdit s robotem.
Joystick neumí odesílat data binárně, ale vidíš napíšeme si to do možných budoucích vylepšení :D

Re: Novoroční Malostranské Robodoupě

Napsal: 04 led 2018, 18:37
od DavidO
Čerstvé aktuality - v sobotu budou na programu:
dopoledne - i2c (jak obecně, tak konkrétně na některých platformách)
odpoledne - poradna / drbárna ohledně různých "strojů a nástrojů" (Micro:bit, Arduino, Picaxe, ... , Bluetooth/Wifi Device Control, ... Totem ...)
+ samozřejmě chlubírna a celý den taky co kdo přinesete a na co se kdo zeptáte a co kdo řeknete a o čem kdo budete diskutovat ... jako obvykle :D

Re: Novoroční Malostranské Robodoupě

Napsal: 14 led 2018, 14:32
od fulda
Ahoj,

Nevím jak dopadla diskuze o napájení Arduina z 5V, kterou začal Honza.
Chtěl jsem jenom upozornit na generickou specku například od Pro Mini, ta má ve schématu power isolation jumper SJ1.
Na obrázku v červeném kroužku:
ProMini_SJ1.jpg
ProMini_SJ1.jpg (88.62 KiB) Zobrazeno 1104 x
Pokud máte nějaké méně genuine, tak je ještě druhá možnost - v datasheetu je na straně 8 poznámka o "reverse bias protection". Podle této poznámky se dá přijít na to, že pokud tedy opravdu chci napájet arduino ze zdroje +5V připojeného na výstup +5V, pak bych ten zdroj měl připojit současně na vstup Vin.

Jindra

Re: Novoroční Malostranské Robodoupě

Napsal: 14 led 2018, 20:59
od pgerla
fulda píše:
14 led 2018, 14:32
... pokud tedy opravdu chci napájet arduino ze zdroje +5V připojeného na výstup +5V, pak bych ten zdroj měl připojit současně na vstup Vin.
Asi jsem z planety Země a budu za vola z Marsu.

Vin už v roce 2009 byl V - input tedy před stabilizátorem a +5V output, tedy za stabilizátorem.

Jaká je logika napájet desku Arduina přes 5+ ? To chcete z desky odebírat přes piny Atmegy víc jak 200mA nebo jen další diskuze "Hele můj klon Arduina má o plošku či kondenzátor víc"

Obrázek

Re: Novoroční Malostranské Robodoupě

Napsal: 15 led 2018, 00:53
od gilhad
Nebo taky nechci stavet dva zdroje tam, kde staci jeden - spousta udelatoru ma ve specifikaci napajeni +5V a pokud jich je dost a/nebo maji znacny odber, tak je jasne, ze to arduino samo neutahne.

Takze potrebuju zdroj +5V pro moduly.

Pak si muzu vybrat, zda budu i arduino napajet z +5V (ale tudiz az za stabilizatorem kvuli ubytku napeti na nem), nebo budu stavet extra druhy zdroj, abych mohl napajet to arduino (ci ta arduina) dost vysokym napetim prez VIN.

Vzhledem k relativne zanedbatelnemu odberu arduina ho (nebo je) radsi povesim na tech +5V taky a nebudu muset resit dva ruzne zdroje a pripadne problemy, kdyz nenabehnou (nebo se nevypnou) soucasne.

A pokud uz ho napajim prez +5V, tak je pro ten stabilizator lepsi, kdyz ma na vystupu +5V a na vstupu taky a nic prez nej netece, nez kdyby mel na vystupu +5V a vstup lehce pritazeny k zemi.

Na Marsu to mozna funguje jinak, tam jsem jeste nebyl.

Re: Novoroční Malostranské Robodoupě

Napsal: 15 led 2018, 10:13
od fulda
Hlavně podstatné jsou případy malých zařízení napájených "z USB". Ty uvozovky znamenají, že se nemusí nutně jednat o opravdické USB, ale třeba lithiový článek s měničem, power banku nebo také USB nabíječku. Pak mám prostě 5V a nemám to druhé, větší napětí.

Zrovna to pro mini jsem uvedl jako příklad proto, že jsem ho v nějakém článku doporučoval jako hračku pro řízení elektrických ručičkových hodin a k tomu se mnohem lépe hodí napájet ze dvou tužkovek než ze síťového adaptéru.