Spojení více "Serial TTL" dohromady

MartinL
Příspěvky: 179
Registrován: 24 úno 2013, 14:13
Kontaktovat uživatele:

Re: Spojení více "Serial TTL" dohromady

Příspěvek od MartinL » 03 zář 2020, 20:26

Ok, já jen pro jistotu (kdyby sis tuto vlastnost neuvědomil). Já jsem si při prvním použití naběhl (i když jsem o tom věděl, tak mi nedocvaklo, že mi standardní bootloader nebude fungovat).

Uživatelský avatar
Dex
Administrátor
Příspěvky: 1264
Registrován: 16 úno 2013, 14:26

Re: Spojení více "Serial TTL" dohromady

Příspěvek od Dex » 03 zář 2020, 20:31

Mno a protože jsi mi o tom kdysi říkal, tak to vím :D
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz | rxd.cz | codetory.cz

Uživatelský avatar
fulda
Příspěvky: 1033
Registrován: 04 led 2016, 17:18

Re: Spojení více "Serial TTL" dohromady

Příspěvek od fulda » 04 zář 2020, 09:22

Hele, já vím, že máš rád když je pokud možno všechno jako modul, ale já bych se tedy držel malinko jednodušších prvků
Buď bych si udělal síť, která se bude blížit starému ethernetu s maximálně primitivním transciverem (max 4 tranzistory na straně mastera a 2 na straně černého otroka kompatibilního s BLM)

Zhruba takhle:
simple.jpg
Uděláš si minimální "síť", kterou budeš napájet nějakým zdrojem proudu (ty horní dva tranzistory) a budeš do ní posílat invertovaný + zesílený sériák. Přijímat to budeš nějakým primitivním zesilovačem z jednoho tranzistoru.
V tomhle případě máš síť, která je trochu odolná proti zkratu a špatnému zacházení. Pokud budeš chtít šetřit, tak místo zdroje proudu dáš samotnej odpor.

Software se pak může rozhodnout, jestli budeš realizovat nějaké CSMA, CSMA/CD, SMMS a nebo jestli necháš každý node hulákat kdy se mu zlíbí

Nebo třeba můžeš investovat do minimalistického RS485 budiče SN75176 a udělat si normální 485.
485.jpg
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

Uživatelský avatar
Dex
Administrátor
Příspěvky: 1264
Registrován: 16 úno 2013, 14:26

Re: Spojení více "Serial TTL" dohromady

Příspěvek od Dex » 04 zář 2020, 10:11

Nápady jsou to zajímavé (hezky minimalistické) a díky za ně! ;) ale ten MCP2551 je osminohá potvůrka a víc nic (no dobře, ještě jsou potřeba terminátory). Vlastně jako ten budič 485ky. U MCP2551 ale nemusím řešit přepínání směru a odolnost bude myslím velice slušná.

Zkoumal jsem i ten LIN protokol a to je taky užitečná věc. Jen se tam bojím přenosové rychlosti, která je 19k2. O objem dat nejde, ale doba odezvy by pak byla zbytečně dlouhá.

Zatím to opravdu vidím tak, že to nějak překopu, uvolním/přidám místo a nacpu tam ten "CAN" ;)

Taky jsem trochu zkoumal protokoly. Nechci vynalézat 52 verzi kola, ale kupodivu nic moc. Jako v nejhorším to napíšu, ale... ;) zatím vypadá zajímavě MODBUS (věděli jste, že existuje i ASCII verze, kterou ale skoro nikdo nepoužívá?) a Spinel od Papoucha :) Pořád mi to ale připadá zbytečně komplikované.
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz | rxd.cz | codetory.cz

MartinL
Příspěvky: 179
Registrován: 24 úno 2013, 14:13
Kontaktovat uživatele:

Re: Spojení více "Serial TTL" dohromady

Příspěvek od MartinL » 04 zář 2020, 11:15

Pokud bys nepohrdl, tak mohu nabídnou protokol, který používám já na robotech. Dělal jsem to co nejjednodušší.
zBus.zip
(5.92 KiB) Staženo 29 x

Uživatelský avatar
Dex
Administrátor
Příspěvky: 1264
Registrován: 16 úno 2013, 14:26

Re: Spojení více "Serial TTL" dohromady

Příspěvek od Dex » 04 zář 2020, 13:09

Hohoho tak to je ale pěkný dárek, to se ti budu muset nějak revanšovat :) Takhle nějak jsem to myslel (rychle jsem to prošel a je mi to srozumitelné) a navíc je to už i otestovaný ;)
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz | rxd.cz | codetory.cz

jakvok
Příspěvky: 17
Registrován: 26 zář 2020, 15:07

Re: Spojení více "Serial TTL" dohromady

Příspěvek od jakvok » 21 říj 2020, 20:38

MartinL píše:
03 zář 2020, 16:29
Samozřejmě je lepší použít nějaký tranceiver (MCP2551), ale nouzové řešení je hardwarový and. Na TX výstupy dáš diodu, tak aby výstup stahoval jen k nule (katoda TX, anoda linka - jako otevřený kolektor) a na linku do RX masteru dáš pull-up (tvrdost dle délky vedení, rychlosti komunikace, ...). Pokud jde u daného uP nakonfigurovat výstup jako otevřený kolektor, tak není potřeba ta dioda, ale u ATmega32U4 to asi nepůjde (nepoužíval jsem, ale u jiných AVR to nelze). Kdysi jsem to nouzově použil na robotu na Eurobotu 2005 (protože jsem rychle nesehnal traceivery, tak jsem tam vrazil místo nich diody) a nakonec jsem s tím odjel i světové finále. Na další rok jsem tam, ale dal už, co tam bylo plánováno.
Ahoj,
řeším podobnou záležitost jako prezentuje Dex. Komunikaci více PICAXE s PC po sériové sběrnici. Mám vyzkoušenou oboustrannou komunikaci PC[master] <-> 1 PICAXE a chtěl bych zkusit sběrnici s více PICAXE slejvy podle toho řešení s diodou viz. výše. Ale nejsem úplně zběhlý v elektronice; chtěl bych se zeptat jakou diodu na ty výstupy, může být třeba tahle?: https://www.gme.cz/dioda-1n4148 Úbytek napětí 1V a max proud bohatě dostačuje.
Pull-up odpor bych dal 10k.
Komunikace je v úrovních TTL, 2400Bd, délka sběrnice max v jednotkách metrů. Účel je vyloženě pro zábavu, řešení nemusí být 100% odolné atd...
Dík za radu.

Uživatelský avatar
fulda
Příspěvky: 1033
Registrován: 04 led 2016, 17:18

Re: Spojení více "Serial TTL" dohromady

Příspěvek od fulda » 22 říj 2020, 08:55

jakvok píše:
21 říj 2020, 20:38
Komunikace je v úrovních TTL, 2400Bd, délka sběrnice max v jednotkách metrů. Účel je vyloženě pro zábavu, řešení nemusí být 100% odolné atd...
Jednotky metrů a TTL nejsou úplně kompatibilní kombinace slov. Bude to hodně náročné na rušení.
Kdyby jsi řekl jednotky centimetrů, tak ti tu diodu schválím. já bych tedy raději použil BAT42, ale to je celkem jedno, je to spíš otázka vkusu.

Nebo jinak, já bych celé zařízení pojal daleko sofistikovaněji, místo diody si dal tranzistor, místo odporu si dal proudový omezovač do většího napětí a detekci bych dělal dělič + komparátor. Ale to je moc součástek.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

jakvok
Příspěvky: 17
Registrován: 26 zář 2020, 15:07

Re: Spojení více "Serial TTL" dohromady

Příspěvek od jakvok » 22 říj 2020, 20:15

Moc součástek mi není na závadu. Jen si budu muset nastudovat jak to myslíš; nemám potřebné znalosti.
To s tou diodou bylo pro mě jednodušší, to jsem pobral. :D
Ale dík za reakci.

Uživatelský avatar
fulda
Příspěvky: 1033
Registrován: 04 led 2016, 17:18

Re: Spojení více "Serial TTL" dohromady

Příspěvek od fulda » 23 říj 2020, 09:25

Co třeba malej obrázek? (velkej je v pdf dole)
bus.png
Potřebuješ jedno napájení pro sběrnici. Já používám proudový omezovač ze dvou tranzistorů, ale lze použít i jiné.

Každej modul má svojí Rx a Tx část. Trochu pozor na polaritu, v tomhle aktuálním případě je na Tx straně jiná než na Rx straně.
Na Tx je ticho jako 0, zatímco na Tx je ticho jako 1. Pokud to tvůj procesor nezvládá konfigurací, je potřeba si přidat ještě nějaký invertor.
Přílohy
bus.pdf
(13.7 KiB) Staženo 6 x
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host