1-Wire: rozdílné napětí pro napájení a komunikaci

Uživatelský avatar
Dex
Administrátor
Příspěvky: 1264
Registrován: 16 úno 2013, 14:26

1-Wire: rozdílné napětí pro napájení a komunikaci

Příspěvek od Dex » 16 čer 2020, 09:18

Zdravím,

opět si potřebuji ověřit závěr, který jsem si udělal po nějakém tom pátrání po internetu :)

Mám dvě čidla DS18B20. Jedno bude hned u ESP8266 a druhé na konci cca 6m kabelu. Podle toho co jsem se dočetl, můžu obě čidla napájet 5V a pull-up zapojit mezi "datový drát" a 3V3. Vyhnu se tak jak jinak potřebné konverzi napětí mezi 5 a 3,3V (pro ESP), tak nedostatečnému napájecímu napětí na konci toho kabelu (půjde o venkovní UTP, drát(y) AWG23).

"Maluju" si to správně? :D
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz | rxd.cz | codetory.cz

Uživatelský avatar
fulda
Příspěvky: 1033
Registrován: 04 led 2016, 17:18

Re: 1-Wire: rozdílné napětí pro napájení a komunikaci

Příspěvek od fulda » 16 čer 2020, 14:21

nemaluj SI to, ale namaluj NÁM to všem.

Tím že použiješ menší napájecí napětí se nevyhneš úbytku napětí na vedení, právě naopak.
Na druhou stranu DS18B20 pracuje od 3,0V a to se ti na konec vedení pravděpodobně dostane, pokud se nebudeš moc snažit o opak.

Použitím stejného napájení pro DS18B20 a pro ESP se vyhneš konvertorům, to je jasné.

Plánuješ dvouvodičové, nebo třívodičové připojení?

Budeš to připojovat UTP kabelem, tak můžeš úbytek snižovat tím, že budeš zvětšovat průřez vedení. Já bych třeba zapojil všechny "bílé" na zem, oranžovej + hnědej na Vdd = 3V3 a modrej + zelenej na data. Na straně DS18B20 bych dal mezi Vdd a zem nějakej kondík, třeba 470nF, odpor bych dal na stranu ESP.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

Uživatelský avatar
Dex
Administrátor
Příspěvky: 1264
Registrován: 16 úno 2013, 14:26

Re: 1-Wire: rozdílné napětí pro napájení a komunikaci

Příspěvek od Dex » 16 čer 2020, 15:12

Dobře dobře, chcete obrázek, máte ho mít, ale pak nenaříkejte, sami jste si to zavinili :D
20200616_150016 (Small).jpg
Určitě chci použít třívodičové připojení. Využít více žil z toho kabelu bohužel nemohu, povedou tam i další věci. Přidat na konec toho UTP kabelu kondík můžu, to není špatný nápad a místo tam je.
Co jsem vyčetl, tak ta sběrnice používá otevřené kolektory. Pokud tedy datovou nožičku zavěsím k 3V3 (a bude se pak stahovat k zemi), tak to můžu rovnou pustit do ESP. Ovšem napájení DS bude 5V, ze kterého na konci toho UTP jistě zbude více, než když to budu krmit 3V3.

Už je můj plán jasnější? :)
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz | rxd.cz | codetory.cz

aladin
Příspěvky: 260
Registrován: 12 kvě 2013, 06:43

Re: 1-Wire: rozdílné napětí pro napájení a komunikaci

Příspěvek od aladin » 16 čer 2020, 15:20

Kdysi jsem četl, že někdo měl v provozu několik desítek čidel v baráku na dvoudrátu. V datasheetu je nějaký největší proud 4mA. Kolik je úbytek napětí na 6metrech UTP 5e ?
fischertip.cz, Stavebnice.com, MerkurRobot.cz, KlubTechniku.cz

Uživatelský avatar
fulda
Příspěvky: 1033
Registrován: 04 led 2016, 17:18

Re: 1-Wire: rozdílné napětí pro napájení a komunikaci

Příspěvek od fulda » 16 čer 2020, 15:43

Dex píše:
16 čer 2020, 15:12
Dobře dobře, chcete obrázek, máte ho mít, ale pak nenaříkejte, sami jste si to zavinili :D
Určitě chci použít třívodičové připojení. Využít více žil z toho kabelu bohužel nemohu, povedou tam i další věci. Přidat na konec toho UTP kabelu kondík můžu, to není špatný nápad a místo tam je.
Co jsem vyčetl, tak ta sběrnice používá otevřené kolektory. Pokud tedy datovou nožičku zavěsím k 3V3 (a bude se pak stahovat k zemi), tak to můžu rovnou pustit do ESP. Ovšem napájení DS bude 5V, ze kterého na konci toho UTP jistě zbude více, než když to budu krmit 3V3.

Už je můj plán jasnější? :)
No prosím, už je to jasné jako facka :)
Tak tak takhle to nedělej, to je sice dobré pro ESP, ale není to dobré pro DS. To je zas ta Davidova přednáška o konverzi logických úrovní.
A hlavně to nemá žádnou přidanou hodnotu, jen si tam přidáváš práci s další napájecí větví.

Normálně to celé hoď na 3V3 a ono to bude fungovat. Třeba takhle:
DS-ESP.jpg
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

Uživatelský avatar
Dex
Administrátor
Příspěvky: 1264
Registrován: 16 úno 2013, 14:26

Re: 1-Wire: rozdílné napětí pro napájení a komunikaci

Příspěvek od Dex » 16 čer 2020, 15:57

A jsi si jistý? :D Docela dost jsem toho pročetl a vyšlo mi z toho, že pokud to budu celé napájet 3,3V, tak po 3 metrech už tam nemusí být dost šťávy. Ovšem je možné, že to bylo nekvalitním kabelem což by nemusel být můj případ. Pochopitelně je tvoje varianta to úplně nejjednodušší i když 5V pro mne není problém, stejně tam tu větev mám.
Je ale fakt, že jsem také našel tvrzení, kdy "tvoje verze" funguje spolehlivě do 10 metrů na kabelu 3x0.14mm² a já budu mít 3x0,25mm².
Mno budu ti asi věřit. Není to nic kritického, kotel mi to spínat nebude :D
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz | rxd.cz | codetory.cz

Uživatelský avatar
fulda
Příspěvky: 1033
Registrován: 04 led 2016, 17:18

Re: 1-Wire: rozdílné napětí pro napájení a komunikaci

Příspěvek od fulda » 16 čer 2020, 16:02

Dex píše:
16 čer 2020, 15:57
A jsi si jistý? :D
Jsem si tak jistý, jak si jen jistý být mohu (a to není moc) :)
Hlavně proto, že mi tajíš, co taháš v ostatních párech toho UTP :)
Pokus se tohle alespoň zapojit tak, že dáš do jednoho páru zem a signál, to by mohlo zvětšit odolnost proti rušení.
A konec konců přepojit to na to 5V napájení můžeš i později.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

Uživatelský avatar
Dex
Administrátor
Příspěvky: 1264
Registrován: 16 úno 2013, 14:26

Re: 1-Wire: rozdílné napětí pro napájení a komunikaci

Příspěvek od Dex » 16 čer 2020, 16:12

Já ale nechci nic prozrazovat, to si máš přece domyslet :D Co kdyby to chtěl někdo okopírovat?! :lol:

Jj s tím, že data a zem z Dallase povede v jednom z párů počítám. V dalším páru bude občas 12V pro malé čerpadlo, ale to bude v provozu jen pár minut během dne. Na dalším páru pak po UZ dálkoměr. Pak už zbývá jen jeden pár, kde bude Vcc pro Dallase a jeden drát je volný, takže ten přijde na zem. Země na koncích spojím všechny dohromady, jen ten UZ musí zůstat samostatně.
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz | rxd.cz | codetory.cz

aladin
Příspěvky: 260
Registrován: 12 kvě 2013, 06:43

Re: 1-Wire: rozdílné napětí pro napájení a komunikaci

Příspěvek od aladin » 16 čer 2020, 16:24

Podle kalkulačky zde http://danyk.cz/vypocty.html je odpor 0.14mm2 trictvrte ohmu na 6 metrech... I kdybys to počítal x3 tak nevím, kde bys našel úbytek napětí. Rušení na paralelních vodících už problém být může. Tak si to vyzkoušej, pajecku přece máš
fischertip.cz, Stavebnice.com, MerkurRobot.cz, KlubTechniku.cz

Uživatelský avatar
Dex
Administrátor
Příspěvky: 1264
Registrován: 16 úno 2013, 14:26

Re: 1-Wire: rozdílné napětí pro napájení a komunikaci

Příspěvek od Dex » 17 čer 2020, 10:32

aladin píše:
16 čer 2020, 16:24
Tak si to vyzkoušej, pajecku přece máš
Dvakrát měř, jednou řež... ;)
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz | rxd.cz | codetory.cz

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host