I2C po RS485

koudis
Příspěvky: 62
Registrován: 12 črc 2014, 23:02

Re: I2C po RS485

Příspěvek od koudis » 25 bře 2016, 16:56

Ahoj,

pro "fail safe biasing" jsem chtel pouzit 10k, ale pokud staci dokonce mensi, nezli 4k7, asi pouziji je...

Co kdyz budu mit na sbernici vice prijimacu a vysilacu na kratke lince? Uvazoval jsem, ze bych udelal listicku, kam by se kazdy adapter zapojil. Na teto listicce by byl jak odpor mezi A-B, aby pripadne odstranil napetove spicky.
"fail safe biasing" odpor bych naopak dal na kazdy vysilac/prijimac(?)

Nemas nahodou nejaky typ na peknou knizku (klidne v Anglictine ci nemcine), ktera by podobne problemy popisovala i s vysvetlenim a oduvodnenim?


Diky,
Koudis

Uživatelský avatar
fulda
Příspěvky: 424
Registrován: 04 led 2016, 17:18

Re: I2C po RS485

Příspěvek od fulda » 25 bře 2016, 21:46

jeden obrázek lepší než 100 slov. Ideální stav je, když je zakončení na každém ze dvou konců kabelu a nikoli uprostřed. Biasing pak stačí právě jeden.
Pokud se ti stává, že se setkává víc nodů které mají biasing, tak jim nech o něco větší odpory, třeba těch 10k.
Obrázek
Obrázek
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

koudis
Příspěvky: 62
Registrován: 12 črc 2014, 23:02

Re: I2C po RS485

Příspěvek od koudis » 25 bře 2016, 22:54

Ahoj,

diky za obrazek.

Ja jsem si hned rikal, proc musi byt zakoncovaci odpory pri kazdem vysilaci/prijimaci :) (porad mi neslo dohlavy, proc musi byt u kazdeho a jaktoze je toto nutne, aby zabranilo odrazum na lince). Nakonec je to tak, jak jsem to pochopil prvne :).
Fakt diky za obrazek :).

Nakonec udelam listicku, kde pujdou "ustalovaci odpory" a ukoncovaci odpory odpojit pomoci jumperu. Listicky pujdou zapojit za sebe, budu mit spravnou topologii a mene soucastek na adapterech :).


Koudis.

koudis
Příspěvky: 62
Registrován: 12 črc 2014, 23:02

Re: I2C po RS485

Příspěvek od koudis » 07 dub 2016, 00:04

Ahoj,

tak, desky jsem vytvoril, osadil a nefunguji :D. Jedna proto, ze jsem odpalil NOR. Druha proto... duvod neznamy.

Myslim, si, ze duvodem je, ze pred RO neni odpor, viz obrazek. Kdyz totiz zacnu vysilat, RO vstoupi do "High impedance" stavu a tim zrusi definovany stav pro jedno hradlo (asi, otazka je, jak presne 74HC02 funguje).
Aby byl definovam stav i potom, co se Ro odpoji, vlozil jsem kulantne do nakresu odpor :).
obr5.png
Co myslite, muze to byt timto?


Koudis

koudis
Příspěvky: 62
Registrován: 12 črc 2014, 23:02

Re: I2C po RS485

Příspěvek od koudis » 07 dub 2016, 00:07

jeste jedna poznamka: teorii chyby v nedefinovanem stavu pro dradla za RO podporovat i mereni pomoci logickeho analyzatoru. Nebylo tezke pozorovat, ze se "soustava" zvlastne rozkmita a to v radech MHz. Toto by odpovidalo prepinani stavu u hradel za RO (je definovan, neni definovan, je definovan, neni definovan).
Kazdopadne to take muze byt cimkoliv jinym....

rob.brno
Příspěvky: 3
Registrován: 20 bře 2016, 18:19

Re: I2C po RS485

Příspěvek od rob.brno » 18 dub 2016, 12:21

Dělám RS485 po domě s topologií do hvězdy(master uprostřed), délka ramen 4-12m. To mám na všech koncích ramen dávat 100R odpor?

Při 12ramenech to bude dělat souhrný odpor kolem 8ohm. Při vysílání to bude dost žrát 600mA, což mi neutáhne ani zdroj.

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1162
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: I2C po RS485

Příspěvek od jrt » 18 dub 2016, 12:39

To mám na všech koncích ramen dávat 100R odpor?
Ano. Proto se u RS485 topologie "hvězda" nedoporučuje. Pokud není vyhnutí, musí se použít výkonný budič, nebo rozbočovač.
jrt
hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

koudis
Příspěvky: 62
Registrován: 12 črc 2014, 23:02

Re: I2C po RS485

Příspěvek od koudis » 18 dub 2016, 12:40

Ahoj,

podle specifikace a mereni (ve specifikaci) by se RS485 vubec na hvezdy stavet nemela.
Otazkou je, jestli opravdu myslis "topologie hvezda" ci to jenom tak vypada :). Nemas nejaky obrazek zapojeni?

koudis
Příspěvky: 62
Registrován: 12 črc 2014, 23:02

Re: I2C po RS485

Příspěvek od koudis » 30 čer 2016, 20:09

Ahoj vsem,

taak, udelal jsem druhou verzi, viz zapojeni vyse. Zmeril jsem a vypada, ze funguje. Zatim nemam druhy adapter, takze nemuzu vyzkouset zpetnou vazbu.
Kazdopadne me trapi cancoury na vodicich A/B, viz obrazek
NewFile2.png
Netusim, cim to muze byt. Nemate nekdo nejaky napad? (je docela dosti mozne, ze je to neco samozrejmeho :)).

Diky :).

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host