outlook posílá data na COM port

Odpovědět
aladin
Příspěvky: 181
Registrován: 12 kvě 2013, 06:43

outlook posílá data na COM port

Příspěvek od aladin » 29 lis 2019, 15:25

Ahoj, nemáte tip, jak z Outlooku odeslat po příchodu určité zprávy něco na seriák? Com/usb
Pokud možno bez instalace dalšího sw na windows 10
MerkurRobot.cz
KlubTechniku.cz
Stavebnice.com

DavidO
Příspěvky: 782
Registrován: 01 kvě 2013, 21:27

Re: outlook posílá data na COM port

Příspěvek od DavidO » 29 lis 2019, 18:59

To "bez instalace dalšího sw" je dost smrtící podmínka...
Jestli ten Outlook umí filtr, který příchozí zprávu uloží do souboru, tak bych mu zkusil jako jméno souboru nastavit COMxx, což kdysivá bývala možnost, jak na seriák nalejt soubor (copy CON COM3 byl nejjednodušší terminál ...). Ale jestli to jde i ve W10 a s Outlookem, to nevím.
Anebo to obejdi, nastav si automatické přeposílání určitých zpráv na jinou adresu, postav si počítač, kde si budeš moct něco nainstalovat a ten si nastav pro čtení mailů z té adresy a udělej si s tím co chceš. Tohle zvládne i malý RPi.

Uživatelský avatar
fulda
Příspěvky: 850
Registrován: 04 led 2016, 17:18

Re: outlook posílá data na COM port

Příspěvek od fulda » 29 lis 2019, 20:38

Ne ne, to není moc omezující podmínka, jen si bude muset všechno napsat sám.

Začni tím, že si nastuduješ VBA (Visual Basic for Applications), pak si prohlédni Office Add-ins model a nakonec se jen pro jistotu podívej na Outlook API reference.
https://docs.microsoft.com/en-us/office ... ew/outlook

Asi to nebude moc složité, uděláš si vlastní add in a je to.

Sériový port ve VBA je snadný:
https://docs.microsoft.com/cs-cz/dotnet ... rial-ports
https://docs.microsoft.com/cs-cz/dotnet ... rial-ports
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

aladin
Příspěvky: 181
Registrován: 12 kvě 2013, 06:43

Re: outlook posílá data na COM port

Příspěvek od aladin » 30 lis 2019, 00:19

V korporátní doménové group policy se toho moc nainstalovat nedá, natož přidat do sítě jiný komp :-)
zatím jsem našel příkaz pro rychlost portu a odeslat soubor na com port. prý je problém s com č. vyšší než 9 a znak jiný než ascii.
uvidím, jak daleko se dostanu.
zatím dík
MerkurRobot.cz
KlubTechniku.cz
Stavebnice.com

DavidO
Příspěvky: 782
Registrován: 01 kvě 2013, 21:27

Re: outlook posílá data na COM port

Příspěvek od DavidO » 30 lis 2019, 01:35

Jako nevíme přesně, jaký je problém, jaké je zadání, leze to z tebe jak z chlupatý deky.

Ten počítač nemusí být vůbec v korporátní síti, stačí, aby dosáhl n a ten mail (a ten může být na serveru někde uplně pryč).
Pro odkazování portů s vyšším číslem než 9 použij dlouhé jméno: \\.\COM59
Pro přesun binárních dat v copy je přepínač /b.

Uživatelský avatar
Dex
Administrátor
Příspěvky: 1076
Registrován: 16 úno 2013, 14:26

Re: outlook posílá data na COM port

Příspěvek od Dex » 30 lis 2019, 11:37

Pokud to chystáš do korporátního prostředí, tak i tam, kde mají jen průměrně řešenou bezpečnost, nepustíš nic co "není na seznamu".

Co by možná mohlo projít je skript v PowerShellu. Ten obsluhovat sériák umí a nějak se bavit s Outlookem by také mohl.

To co plánuješ ale nebude fungovat, když se uživatel odhlásí nebo si jenom zavře Outlook. Přesné zadání neznáme, takže je to možná výhoda a možná ne.

Ta firma má určitě nějaký mailserver (jaký?). Snadné řešení tedy je postavit nějakou krabičku, která bude klidně na Wi-Fi pro návštěvy (mimo vnitřní síť) a bude si sahat do toho mailboxu podobně jako uživatel třeba z mobilu. Jestli ale mají nasazené nějaké MDMko, tak to taky neprojde.

Ono podobné věci je vždycky lepší probrat s tamním IT, protože to ušetří dost času, nebudeš za "hackera" a výsledné řešení má vyšší šanci fungovat dlouhodobě, neb ti ho nějaká změna těch, co o něm neví, nerozbije.
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz | rxd.cz | codetory.cz

Uživatelský avatar
fulda
Příspěvky: 850
Registrován: 04 led 2016, 17:18

Re: outlook posílá data na COM port

Příspěvek od fulda » 30 lis 2019, 14:12

Nechtěl bych do toho vnášet moc chaosu, ale pokud platí ta část na začátku:
aladin píše:jak z Outlooku odeslat po příchodu určité zprávy něco na seriák?
Tak je ten VBA opravdu to nejlepší, co můžeš najít. Bude to client side makro, kterých na netu pár najdeš. větší korporace si na ně potrpí. Pro tebe bude jen úloha vyřešit ten sériák a jak jsem tak koukal, tak dokumentace není marná a dokonce se dá číst i v té strojové češtině. V angličtině je mnohem lepší.
Interpret VBA bude s největší pravděpodobností povolený a filtry na maily také.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

DavidO
Příspěvky: 782
Registrován: 01 kvě 2013, 21:27

Re: outlook posílá data na COM port

Příspěvek od DavidO » 04 pro 2019, 23:50

fulda píše:
29 lis 2019, 20:38
Ne ne, to není moc omezující podmínka, jen si bude muset všechno napsat sám.
...
Asi to nebude moc složité, uděláš si vlastní add in a je to.
<akademická diskuse>A to není "instalace dalšího sw"?</akademická diskuse>
Souhlasím s Dexem, korporáti milujou korporátní řešení, které sice omezuje běžné uživatele před pouštěním neschválených komponent, ale v pozadí může být děravé jak cedník, akorát to uživatelé nevidí :lol: Takže nainstalovat nějaký doplněček do Autlůku nebo SAPu nebo pouštění SílaMušle Scénáře by třeba mohlo i projít...

pgerla
Příspěvky: 361
Registrován: 11 dub 2013, 00:17

Re: outlook posílá data na COM port

Příspěvek od pgerla » 05 pro 2019, 15:25

SMTP - POP 3 jsou vcelku primitivní protokoly. Co brání napsat vlastního klienta ve VBS ?

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host