Posílení sběrnice - jak na to

Uživatelský avatar
fulda
Příspěvky: 854
Registrován: 04 led 2016, 17:18

Re: Posílení sběrnice - jak na to

Příspěvek od fulda » 09 zář 2019, 11:44

jrt píše:
09 zář 2019, 09:48
fulda píše:
09 zář 2019, 09:20
Hele, moc se v tom neorientuji.
Jo a pin +5V je výstup, ačkoli to hodně uživatelů arduina nechce pochopit. Můžeš ho použít pro napájení periferií asi v rozsahu cca 50-100mA.
No, já nevím, školy nemám, ale přes pin +5V Arduina běžně napájím a ještě si žádné nestěžovalo.
Typický uživatel arduina typu: Mě to chodí (už 2 minuty), tak co :mrgreen:

Pro ostatní a po sté: klíčové slovo do google je 7805 reverse bias. Někomu tedy stačí to, že je výstup ze stabilizátoru označený jako výstup
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

Uživatelský avatar
Dex
Administrátor
Příspěvky: 1076
Registrován: 16 úno 2013, 14:26

Re: Posílení sběrnice - jak na to

Příspěvek od Dex » 09 zář 2019, 12:48

Mno a třeba RoboDyn tam má AMS1117 ;)
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz | rxd.cz | codetory.cz

kolbaba71
Příspěvky: 253
Registrován: 12 říj 2013, 17:35
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Posílení sběrnice - jak na to

Příspěvek od kolbaba71 » 09 zář 2019, 14:08

Takže vezmu jeden dostatečně silný měnič na 5V a budu tím napájet jak Arduino přes pin Vin a i ostatní periférie požadující 5V. Předpokládám, že kvůli 20-30cm kabelu není nutné tam mít měničů pět. A nebude důvod tam dávat ochranné odpory. Nebo se i tak tam budou hodit, jelikož na různě dlouhých vodičích budou různě velké úbytky napětí, byť v řádu setin voltu?

Chci tam mít cca 10 optických závor. Při příkonu výkonových led 10-150W (bude to nepřekvapivě zase svítilna) předpokládám, že odběr těch optických závor je zanedbatelný a nemá smysl je zapínat jen když budou potřeba.

Uživatelský avatar
Dex
Administrátor
Příspěvky: 1076
Registrován: 16 úno 2013, 14:26

Re: Posílení sběrnice - jak na to

Příspěvek od Dex » 09 zář 2019, 18:39

Z měniče poleze 5V, takže to připoj na pin Arduina 5V ;)

A pozor na tu 7805, jak píše fulda - nevíme, jaké Arduino přesně máš respektive co tam máš za stabilizátor.
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz | rxd.cz | codetory.cz

kolbaba71
Příspěvky: 253
Registrován: 12 říj 2013, 17:35
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Posílení sběrnice - jak na to

Příspěvek od kolbaba71 » 09 zář 2019, 22:33

Nemám tušení co je to zač. Jen jsem si téměř jistý, že jde o klon. Na DPS jsem v prostoru u USB konektoru "objevil" Atmegu coby programátor, OZ a to, co jsem označil kroužkem, jenž je asi hlavní součást napájecího obvodu. Je na ní napsáno 265-5G a v druhém řádku RB032. Zkoušel jsem to hledat na netu, ale bezvýsledně. Jiné "větší" součástky mě nepříjdou, že by byly součást napájení.
IMG_20190909_220947363.jpg

Uživatelský avatar
Dex
Administrátor
Příspěvky: 1076
Registrován: 16 úno 2013, 14:26

Re: Posílení sběrnice - jak na to

Příspěvek od Dex » 10 zář 2019, 10:08

Poradil bych, ale křišťálovou kouli mám zrovna v opravě :) Klony používáme asi všichni, ale třeba já používám prakticky jen ty od RoboDyn, kde je k dispozici i nějaké to schéma a podobné "zbytečnosti".
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz | rxd.cz | codetory.cz

kolbaba71
Příspěvky: 253
Registrován: 12 říj 2013, 17:35
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Posílení sběrnice - jak na to

Příspěvek od kolbaba71 » 10 zář 2019, 11:10

Mě "okolí" mcu až tak nezajímá, jelikož v době, kdy jsem ho kupoval, tak jen mcu v TME vyšel na cca 700Kč bez DPH a bral jsem ho jako "redukci". Programoval jsem ho externím programátorem přes SPI. Za cca 8$ s poštovným to byla jasná volba.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host