enkodér z tiskárny

Odpovědět
Uživatelský avatar
fulda
Příspěvky: 327
Registrován: 04 led 2016, 17:18

enkodér z tiskárny

Příspěvek od fulda » 29 úno 2016, 19:06

Ahoj,

Kamarád po mne chce zprovoznit enkodér s kolečkem z tiskárny.
Kolečko má 1000 dílků, enkodér je nějaká odvozenina od Agilent HEDS-9710 (HEDS-9711), tahle verze má na pouzdře značení 9985 a má samostatně LEDku, nožičky na snímači odpovídají.

Pokud ho vezme osciloskopem, dostane takovejhle signál (viz dole).
Když se podívám do dokumentace, tak tam doporučují použít operační zesilovač pro převod proudového výstupu na napěťový. Ale odkazují tam na to, že hodnoty jsou podle aplikace. Nemáte někdo zkušenosti s tím, jak se dá tento snímač připojit k procesoru?

Díky

---
Doplnění - narazil jsem na TOHLE schéma, které se mi docela pozdává (analogová část)
Přílohy
oscilo_enkoder_.jpg
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1039
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: enkodér z tiskárny

Příspěvek od jrt » 29 úno 2016, 21:52

TOHLE schéma, které se mi docela pozdává (analogová část)
Ta analogová část není nic jiného, než dva komparátory. Myslím, že by to mělo chodit na první zapojení, pokud ne, zkus trochu posunout referenční napětí na neinvertujícím vstupu změnou hodnoty jednoho z těch dvou rezistorů 1k5, zapojených mezi + a GND. Ale pokud ten oscilogram nekecá, nebude to potřeba.
jrt
hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

Uživatelský avatar
fulda
Příspěvky: 327
Registrován: 04 led 2016, 17:18

Re: enkodér z tiskárny

Příspěvek od fulda » 01 bře 2016, 11:01

Ano, také se mi to celkem pozdávalo.
Na tom zapojení z katalogu mne trochu mátl ten kondenzátor ve zpětné vazbě, odhadl jsem, že tam je pro ošetření záchvěvů, pokud zaparkuješ někde na hraně, ale to stejně dobře řeší ta hystereze.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

Uživatelský avatar
fulda
Příspěvky: 327
Registrován: 04 led 2016, 17:18

Re: enkodér z tiskárny

Příspěvek od fulda » 06 bře 2016, 18:09

Ahoj,

ještě se zeptám, nezná někdo nějaký kvadraturní dekodér, který by byl dostupný v našich součástkových zeleninách?
Já znám třeba LS7184, LS7084, .. ale ty tady po ruce moc nemají.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

MartinL
Příspěvky: 84
Registrován: 24 úno 2013, 14:13

Re: enkodér z tiskárny

Příspěvek od MartinL » 06 bře 2016, 19:09

fulda píše:Ahoj,

ještě se zeptám, nezná někdo nějaký kvadraturní dekodér, který by byl dostupný v našich součástkových zeleninách?
Já znám třeba LS7184, LS7084, .. ale ty tady po ruce moc nemají.
Tyto specializované čipy nejsou tak úplně běžně k dostání. Pokud tedy není chuť to zpracovávat přímo v řídicím mikrokontroleru, je možnost si dekodér naprogramovat např. do AVR tiny10 apod. a používat to jako ten HW dekodér.

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1039
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: enkodér z tiskárny

Příspěvek od jrt » 06 bře 2016, 20:59

... dostupný v našich součástkových zeleninách...
V zeleninách zrovna ne, ale Farnell nebo RS Components jsou taky dost po ruce.
jrt
hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

Uživatelský avatar
fulda
Příspěvky: 327
Registrován: 04 led 2016, 17:18

Re: enkodér z tiskárny

Příspěvek od fulda » 06 bře 2016, 22:00

To je pravda, ale přiznám se, že když uvážím cenu čipu a přičtu k tomu cenu dopravy, tek si to asi opravdu raději napíšu třeba do TOHOTO čipu, kterej u toho bude ještě stíhat vyprávět pohádky a nebo o trochu zvětším čip kterej jsem chtěl použít na aplikaci abych dostal něco co má "interrupt on change" a hlavní program si ani nevšimne.

Na posledním robodoupěti jsem slyšel chválu na periodické čtení oproti přerušení při změně. Jaké jsou na tohle názory? Já jsem celkem přesvědčen o tom, že pokud použiji vstup s dobrou hysterezí, tak se nerozkmitám v případě kolečka zaparkovaného "na rozhraní" a že tím pádem bude vyhodnocování menší zátěž při pomalých otáčkách a nebo přesnější při rychlých.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

pgerla
Příspěvky: 227
Registrován: 11 dub 2013, 00:17

Re: enkodér z tiskárny

Příspěvek od pgerla » 07 bře 2016, 05:58

Periodické čtení má smysl, když se mění více jak dva enkodéry současně.
U jednoho enkodéru či dvou pomalu se točících to je jedno.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host