Krokové motory, Pololu A4988- pomoc

BeastDemon
Příspěvky: 8
Registrován: 02 pro 2015, 12:36

Krokové motory, Pololu A4988- pomoc

Příspěvek od BeastDemon » 02 pro 2015, 13:54

Dobrý den,
potřeboval bych poradit. Mám ve škole do projektu pomocí řídicí desky s PIC16F873A, kterou sem si sám udělal ovládat jednu takovou obludu ze stavebnice, kde jsou 2 stejnosměrné motory a 3 krokové motory. Ty stejnosměrné motory už jsem rozjel nanečisto bez použití PIC jen drátkama připojením na napětí přes modul L293DNE a ty 3 krokové se teď snažím taktéž tímto způsobem rozjet akorát místo L293DNE tam mám modul Pololu A4988 (md09b). Zjistil jsem ale, že to už budu muset napojit na tu řídicí desku s PICem a minimálně tam posílat pulzy, aby se motor točil. Problém je ten, že nevím co kam zapojit a taky by se mi hodil program v C, který by to rozhýbal. Děkuju za každou radu, pomoc. Pokud by to bylo krok po kroku bylo by to pro mě nejlepší, jsem úplný nováček a tenhle předmět je pro mě peklo. Můžu poslat i foto jak mám udělanou desku, kde mám jednotlivé brány A,B,C apod...

jova
Příspěvky: 237
Registrován: 16 pro 2013, 11:40

Re: Krokové motory, Pololu A4988- pomoc

Příspěvek od jova » 02 pro 2015, 14:21

s PICem ti neporadím. Ten driver zapoj podle tohoto obrázku:
Obrázek
Připoj tam napětí pro motor GND 0V na VMOT +8-35V
Připoj motor 1A-2B.
Propoj RESET + SLEEP.
Připoj na GND 0V na VDD +5V
DIR ti určuje směr otáčení podle toho zda na něj připojíš log. 1 nebo 0. Protože není ošetřen, je ho třeba připojit rezistorem např. 10K na GND.
No a když se kusem drátu dotkneš toho vstupu STEP a budeš mít kliku, tak to to brumové napětí co se indukuje v tom drátu ten motor roztočí.
Pokud ne, stačí ten vstup STEP připojit třeba přes rezistor 10K na GND a když se ho pak dotkneš +5V tak by ten motor měl vykonat jeden krok.
Samozřejmě je třeba ještě upravit potenciometrem velikost proudu aby se motor vůbec roztočil a nepřehříval se.
Podrobněji to máš v datasheetu nebo třeba zde: http://www.snailshop.cz/index.php?contr ... tachment=8

BeastDemon
Příspěvky: 8
Registrován: 02 pro 2015, 12:36

Re: Krokové motory, Pololu A4988- pomoc

Příspěvek od BeastDemon » 04 pro 2015, 14:59

Přesně podle toho to mám připojené, Ten STEP a DIR půjde zapojit do řídicí desky s PICem, kde musím naprogramovat ještě nějaký jednoduchý prográmek na krokování (posílání impulzů, aby se motor točil- místo připojování drátků na napětí). Motor je napojený na 8V+ a ostatní TTL 5V. Ještě mám dotaz k tomu motorku. je to něčí diplomka, která byla řízená pomocí PLC a já to teď mám řídit přes PIC z PC. Drátky jsou vyvedené na konektor s tím že popis toho konektoru je torchu zmatečný:

KM2+ pin1: +9V
KM2+ pin2: +9V

KM2 fázeA pin6: fázeA
KM2 fázeB pin7: fázeB
KM2 fázeC pin8: fázeC
KM2 fázeD pin9: fázeD

Takže nevím jak ho mám zapojit (1A-2B) aby byl dobře a roztočil se. Když jsem zkoušel pomocí měřáku zjistit jaké piny spolu reagují, tak to byl pin6-pin8 a pin7-pin9 (takže objedno) a teď nevím co na co připojit vlastně. Takže mé dva hlavní úkoly...zjistit jak to připojit dle toho co sem naměřil (cívky) a naprogramovat nějaký kód na ty pulzy, aby se točil ten motor za přispění PICka.

jova
Příspěvky: 237
Registrován: 16 pro 2013, 11:40

Re: Krokové motory, Pololu A4988- pomoc

Příspěvek od jova » 04 pro 2015, 17:07

Nejprve by bylo dobré zjistit, zda je to unipolární nebo bipolární krokový motor a podle toho to zapojit. Jak to popisuješ a jestli má 6vývodů, to vypadá na unipolární. Pak by jsi připojil jen ty krajní vodiče u cívek na 1A,1B a na 2A, 2B a středy nezapojoval.

BeastDemon
Příspěvky: 8
Registrován: 02 pro 2015, 12:36

Re: Krokové motory, Pololu A4988- pomoc

Příspěvek od BeastDemon » 09 pro 2015, 12:35

Tak jedná se o motorky MICROCON SX17–0804 a SANYO – SANMOTION F–KM–103H5210–5140. problém je ten, že tam jsou tři motorky a není nikde popsáno, co je ten KM2 zač. Každopádně mi bylo řečeno, že tam jsou dvě cívky vedle sebe jako spojené v jednu a tudíž mám připojit jen dvě krajní a ty prostřední dráty mít ve "vzduchu". Jsem z toho jelen, tak ale jdu naprogramovat zapnutí a vypnutí brány A v Céčku, aby to dávalo pulzy a zkusím to nějak zapojit, zda se to roztočí, či ne. Ještě otázka, Musí být zaplý i ENABLE aby to jelo? Asi jo že? :)

jova
Příspěvky: 237
Registrován: 16 pro 2013, 11:40

Re: Krokové motory, Pololu A4988- pomoc

Příspěvek od jova » 09 pro 2015, 13:27

ENABLE nezapojovat! Je ošetřený a pokud na něj přivedeš log 1 tak se odpojí výstup.
Ano zapojit na krajní vývody cívek, prostřední nezapojovat. Pomínkou je, aby ty středy mezi sebou nebyly propojené.

BeastDemon
Příspěvky: 8
Registrován: 02 pro 2015, 12:36

Re: Krokové motory, Pololu A4988- pomoc

Příspěvek od BeastDemon » 09 pro 2015, 14:02

Takže, ano, zjistil jsem že když ENABLE zapnu do 5V, tak to stojí, když to vytáhnu, tak jede. Mootor jede, ale nejede plynule, škube se jakoby. Teď to zkouším ošetřit softwarově, že ENable, a DIR spolu se STEP naprogramuju v C do PIC abych to mohl ovládat na klávesnici v PC, možná se to škube kvůli tomu vytáhováním/zastrkáváním drátků, aby se to rozjelo.

jova
Příspěvky: 237
Registrován: 16 pro 2013, 11:40

Re: Krokové motory, Pololu A4988- pomoc

Příspěvek od jova » 09 pro 2015, 17:44

Ten vstup ENABLE se použije v případě, kdy například potřebuješ pootočit ručně zastaveným motorem. Tím že vypneš jeho buzení, tak se uvolní a lze s ním otáčet. Neměl by jsi to ale s těmi otáčkami přehánět! Každý krokový motor je v podstatě generátor a pokud by jsi otáčel příliš rychle, vybudíš tak velké napětí, že můžeš poškodit driver.
Pokud se to bude "cukat" i při zapojení na PIC, zkontroluj zda máš správně zapojené vinutí cívek.

BeastDemon
Příspěvky: 8
Registrován: 02 pro 2015, 12:36

Re: Krokové motory, Pololu A4988- pomoc

Příspěvek od BeastDemon » 16 pro 2015, 14:35

Tak ani ovládání přes PIC nepomohlo. Zkoušel jsem pulz na 10ms i 7ms, Netočí se to plynule, dělá to hrozné vibrace. Zkoušel jsem to přepojit na druhý motorek a ten zase pro změnu občas ztratí jakoby směr, zastaví, cuká se nebo jakoby chtěl na druhou stranu :/ Tak mě napadá, konektor má 6 pinů, dle obrázku nemám jeden konektor (pin2) zapojený (na radu učitele). Pin 6 mám zapojený do 1A a pin 8 do 1B. Pin 7 do2A a pin 9 do 2B. Když jsem ty piny měřil měřákem, tak spolu reagovaly právě piny 6-8 a 7-9, tak si myslím, že to mám zapojené dobře. I po přehazování káblíků k těm cívkám se to nijak nezměnilo/nezlepšilo.

Mám ten pin 2 taky zapojit do napětí 12V jako pin1?
Bojím se, aby to nevyhořelo... Já snad natočím aj video, aby jste viděl co to dělá :/
Přílohy
Výstřižek.PNG

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1234
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: Krokové motory, Pololu A4988- pomoc

Příspěvek od jrt » 16 pro 2015, 15:04

Mám ten pin 2 taky zapojit do napětí 12V jako pin1?
Naopak, odpoj pin1 od napětí a nech oba dva (1 a 2) nezapojené! Obávám se ale, že ten A4988 už je asi v pánu... :( Správné připojení viz katalogový list str. 3.
Máš nějak ošetřený vstup DIR? Pokud ne, tak ho pro první pokusy spoj s GND, jinak ten motor neví, na kterou stranu se má točit.
jrt
hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host