RsPI pro prumyslove nasazeni

koudis
Příspěvky: 68
Registrován: 12 črc 2014, 23:02

RsPI pro prumyslove nasazeni

Příspěvek od koudis » 17 lis 2016, 14:40

Ahoj,

potreboval bych desticku s ARM processorem (32bit s MMU jednotkou). Bohuzel prilis nevim, po cem sahnout. RsPI neprichazi v uvahu, nespolehlive.

Ma nekdo nejakou zkusenost s necim, co ma v sobe rozumny arm a zaroven to neodpadne pri prvni mozne prilezitosti?

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1343
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: RsPI pro prumyslove nasazeni

Příspěvek od jrt » 17 lis 2016, 16:23

Co třeba Beaglebone Black?
jrt
hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

Uživatelský avatar
eMZet
Příspěvky: 119
Registrován: 24 úno 2013, 15:02

Re: RsPI pro prumyslove nasazeni

Příspěvek od eMZet » 17 lis 2016, 17:55

Hm.

Moj znamy vyraba zariadenia na odpocet roznych meracov ako elektromery atd. Zosnima a posiela na vzdialenejsie miesta atd. Ma to nasadene v roznych prevadzkach a zakladom je RsPI.

Vzdy to vychvaloval, tak mi je zahada, ze by RsPI bolo nespolahlive. Tym netvrdim, ze nie je.

Uživatelský avatar
gilhad
Příspěvky: 161
Registrován: 29 kvě 2015, 00:36

Re: RsPI pro prumyslove nasazeni

Příspěvek od gilhad » 17 lis 2016, 18:12

Par desitek Rspi nam bezi 24/7 uz nekolik let po nejruznejsich koutech nasi vlasti a zatim dobry, akorat to chtelo najit kartu, s kterou nebudou mit problemy (tusim nakonec nejaky drazsi sandisk nebo tak neco)

Uživatelský avatar
Dex
Administrátor
Příspěvky: 897
Registrován: 16 úno 2013, 14:26

Re: RsPI pro prumyslove nasazeni

Příspěvek od Dex » 17 lis 2016, 18:45

Průmyslová zařízení pochopitelně existují, ale jaký je rozpočet? ;)

Jinak RPi je opravdu "citlivé" na kvalitní kartu. Vždy hledám v seznamu kompatibilních co mají na webu a Kingstony i Sandisky fungují dobře. RPi ale není a nikdy nebylo určené pro průmyslové nasazení. To je jiná liga (i z pohledu ceny).
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz | rxd.cz | codetory.cz

koudis
Příspěvky: 68
Registrován: 12 črc 2014, 23:02

Re: RsPI pro prumyslove nasazeni

Příspěvek od koudis » 17 lis 2016, 19:26

Ahoj,

co se tyce rozpoctu - byl bych rad, kdyby se naslo neco do peti tisic :). Mozna vyzkousim docasne RsPI.

Uživatelský avatar
Dex
Administrátor
Příspěvky: 897
Registrován: 16 úno 2013, 14:26

Re: RsPI pro prumyslove nasazeni

Příspěvek od Dex » 17 lis 2016, 20:34

A co to má dělat?

Já mám třeba doma (takže v příjemném prostředí) RPi kvůli meteostanici. Běží 24x7 několik let a problémy nejsou.

BeagleBone je taky v pohodě. Pak se dělají Mini-ITX desky s Atomem. Pořád to ještě není průmyslové, ale je to cenově dostupné a mohlo by to bohatě stačit.
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz | rxd.cz | codetory.cz

daton
Příspěvky: 450
Registrován: 16 bře 2013, 16:12

Re: RsPI pro prumyslove nasazeni

Příspěvek od daton » 17 lis 2016, 21:51

Davide měl bych na tebe dotaz, stále se zde zdůrazňuje, že to či ono není průmyslové provedení a tedy se to nehodí pro aplikační nasazení. Prosím mohl by jsi mi objasnit jak je to myšleno s ohledem na to že atmely picy i army se běžně používají v bílých spotřebičích, autech, webových aplikacích (internetu věcí) i dalších přístrojích. Pravda jsou tam tyto mikrokontrolery bez zavaděče pro wiring nebo basic ale čipy jsou to stejné nebo skoro stejné. U armu jako je raspbbery to už je skoro stejné sice tam běží ořezaný linux ale co ti běží ve smart televizi a když je to v televizi dělá se to průmyslově lze tedy hovořit o průmyslovém nasazení. Kde tedy vidíš ten zásadní rozdíl, který řadí tyto čipy tak hluboko?
V mém domácím serveru běží iduino s ne uplně dobře napsaným programem už 3roky nepřetržitě bez jediného problému či pádu. Jak se tedy definuje průmyslový systém od neprůmyslového nebo hobby systému? Díky za odpověd.

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1343
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: RsPI pro prumyslove nasazeni

Příspěvek od jrt » 17 lis 2016, 22:11

Nejsem sice David, ale snad to nebude vadit.

Průmyslová elektronika se od té běžné liší tím, že:
- používá polovodiče i ostatní součástky tzv. industrial grade (výběrové)
- návrh celého zařízení je pečlivější, není tam tolik záměrných či nezáměrných "kurvítek" (elektrolytické kondenzátory vedle horkého chladiče a pod.)
- výroba je přísněji sledována
- zařízení je precizně(ji) odrušeno
- zařízení je zahořováno a mnohem pečlivěji testováno včetně vibračních testů a testů EMC.

Příkladem je třeba právě autoelektronika, viz třída součástek, označená "automotive", u nichž je zaručena funkčnost (mimo jiné) v mnohem větším rozsahu teplot.

Ale to vše nepatí, pokud je jako průmyslové označeno zařízení bezejmenného čínského výrobce. Viz CE (Conformite Européene) vs. CE (China export) :D
jrt
hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

daton
Příspěvky: 450
Registrován: 16 bře 2013, 16:12

Re: RsPI pro prumyslove nasazeni

Příspěvek od daton » 17 lis 2016, 22:56

Ahoj Jirko
Jo u těch automobilů na tom něco bude, ale popravdě viděl jsi už někdy řídící jednotky motoru zevnitř? V některých to vypadá, že to může letět v raketoplánu a v jiných (podotykám od stejného nejmenovaného Bosch výrobce) :D zase nebýt toho laku a gumového nátěru který vše drží po hromadě, by se to rozsypalo uplně samo jen při chůzi.
Konstrukce ale celkově bývá podstatně robustnější než například v pračkách, kde jsou jsou tištěné spoje z lisovaného papíru a když se je snažíš proletovat tak se chovají jako spoje u televizí Rubín 714 nebo C202 jestli si je pamatuješ ale ty se zapomenout nedají.
Tak právě ve světle těchto nedostatků mi není uplně jasné proč by například arduino s originálním atmelem ne s klonem, nemohlo být minimálně stejně životné (opět narážím třeba na pračky kde v současnosti je limit elektroniky v průměru 5let pak odejde bud eeprom nebo něco zdroj na desce a je po pračce) úrovni.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host