Pyhon 3 a i2c

viki
Příspěvky: 42
Registrován: 14 pro 2013, 22:23

Pyhon 3 a i2c

Příspěvek od viki » 25 led 2015, 13:11

Dobrý den,

mám nový Raspberry Pi B+ , nainstaloval jsem si RASPBIAN Debian Wheezy 3.2.
Neví někdo co nainstalovat abych mohl komunikovat s čidlama přes i2c sběrnici z Pythonu 3? V Pythonu 2 mi programy fungují ale ve trojce ne.
Díky

Uživatelský avatar
Dex
Administrátor
Příspěvky: 881
Registrován: 16 úno 2013, 14:26

Re: Pyhon 3 a i2c

Příspěvek od Dex » 25 led 2015, 13:31

Jaký modul na tu komunikaci ve "dvojce" používáte?

Btw Adafruit má vlastní distro, které je v podstatě Raspbian doplněný v základu právě o podporu věcí jako I2C atd.

A koukněte i sem.
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz | rxd.cz | codetory.cz

viki
Příspěvky: 42
Registrován: 14 pro 2013, 22:23

Re: Pyhon 3 a i2c

Příspěvek od viki » 26 led 2015, 00:17

Mám nějakou levnou desku s označením GY-80-ARDUINO, je tam Gyroskop - L3G4200D, Akcelerometr - ADXL345, Kompas - HMC5883L, Barometr s teploměrem - BMP085.
Prozatím jsem podle návodu na stránkách http://www.astromik.org/malymenu/menuraspi.htm zprovoznil kompas a barometr. U zbývajících čidel se peru s adresama registrů a tím co mám vlastně do nich zapsat at´ se dozvím co chci. Našl jsem nějaké programy pro Arduino ale neznám jeho programovací jazyk tak snad to nějak sežvíkám.

Díky za odkazy zkusím něco podle toho a uvidím.

Uživatelský avatar
Dex
Administrátor
Příspěvky: 881
Registrován: 16 úno 2013, 14:26

Re: Pyhon 3 a i2c

Příspěvek od Dex » 26 led 2015, 11:01

Jestli dvě zařízení fungují, tak bych nehledal chybu v Pythonu a jeho podpoře I2C.

U levné desky bych možná vzal Arduino, vyzkoušel nějaký příklad a tím ověřil její funkčnost. Pak bych se posunul dále.
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz | rxd.cz | codetory.cz

viki
Příspěvky: 42
Registrován: 14 pro 2013, 22:23

Re: Pyhon 3 a i2c

Příspěvek od viki » 26 led 2015, 17:53

Tak to si asi špatně rozumíme.
V Raspberry mám naintalovaný Python 2.xx a Python 3.xx (nevím teď přesně jaké verze tak píšu .xx) .
K Pythonu 2.xx jsem doinstaloval ovladače potřebné ke komunikaci po i2c sběrnici a vše funguje bez problému (jen já sám ještě neumím všechny čidla používat).
K Pythonu 3.xx prozatím neumím doinstalovat ovladače tak abych mohl komunikovat přes i2c sběrnici.

Uživatelský avatar
Dex
Administrátor
Příspěvky: 881
Registrován: 16 úno 2013, 14:26

Re: Pyhon 3 a i2c

Příspěvek od Dex » 26 led 2015, 19:34

To, že chcete používat na jednom stroji dvě verze Pythona, jsem z toho opravdu nepochopil :)

V principu by to mělo jít, ale osobně se této kombinaci snažím vyhnout. Jednou jsem to zkoušel a docházelo k různým "záhadám". Obecně k tomu stejně není rozumný důvod. Verze 2 už je jen udržovací pro starší projekty (popřípadě když potřebujete specifické knihovny). Zkusil bych čistě verzi 3 a podle toho druhého odkazu co jsem dával by to mělo šlapat.
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz | rxd.cz | codetory.cz

viki
Příspěvky: 42
Registrován: 14 pro 2013, 22:23

Re: Pyhon 3 a i2c

Příspěvek od viki » 26 led 2015, 20:32

Dex píše:To, že chcete používat na jednom stroji dvě verze Pythona, jsem z toho opravdu nepochopil :)

V principu by to mělo jít, ale osobně se této kombinaci snažím vyhnout. Jednou jsem to zkoušel a docházelo k různým "záhadám". Obecně k tomu stejně není rozumný důvod. Verze 2 už je jen udržovací pro starší projekty (popřípadě když potřebujete specifické knihovny). Zkusil bych čistě verzi 3 a podle toho druhého odkazu co jsem dával by to mělo šlapat.
Přesně toho názoru jsem taky. Taky chci používat verzi 3. S tou mi ty programy nešly ( ale podle návodu na internetu měly jít) tak jsem to jen tak ze srandy zkusil pustit ve dvojce a povedlo se. Python 2 i 3 byl již v distribuci RASPBIAN Debian Wheezy 3.2, nedoinstalovával jsem je ručně.
Hodně návodu je na starší Raspberry tak se mi vždycky nepovede najít návod na to mé.
Mám ted´ chvíli čas tak jdu zkusit ten návod z Vašeho odkazu.

Uživatelský avatar
Dex
Administrátor
Příspěvky: 881
Registrován: 16 úno 2013, 14:26

Re: Pyhon 3 a i2c

Příspěvek od Dex » 26 led 2015, 22:00

Staré a nové Raspberry liší minimálně. Návody jsou prakticky kompatibilní. Jen je možná jiný pinout na GPIO konektoru, ale jinak nic.
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz | rxd.cz | codetory.cz

viki
Příspěvky: 42
Registrován: 14 pro 2013, 22:23

Re: Pyhon 3 a i2c

Příspěvek od viki » 27 led 2015, 22:58

Tak mi to nejde.
Podle návodu na instalaci Quick2Wire jsem napřed chtěl stáhnout nějaký jejich veřejný klíč :

Kód: Vybrat vše

curl -L https://q2wi.re/swkey | sudo apt-key add -
ale napsalo mi to tohle:

Kód: Vybrat vše

curl: (6) Couldn't resolve host 'q2wi.re'
gpg: nenalezena žádná platná data ve formátu OpenPGP.
Tak jsem i tak zkoušel pustit instalaci Quick2Wire příkazem:

Kód: Vybrat vše

sudo apt-get install quick2wire-gpio-admin
A odpověď byla že již ho mám nainstalovaný:

Kód: Vybrat vše

Čtu seznamy balíků… Hotovo
Vytváří se strom závislostí       
Čtu stavové informace… Hotovo
quick2wire-gpio-admin je již nejnovější verze.
0 aktualizováno, 0 nově instalováno, 0 k odstranění a 13 neaktualizováno.
Ale v Pythonu 3 mi sběrnici nejde stále používat.

Uživatelský avatar
Dex
Administrátor
Příspěvky: 881
Registrován: 16 úno 2013, 14:26

Re: Pyhon 3 a i2c

Příspěvek od Dex » 27 led 2015, 23:04

Co znamená, že "nejde používat"?
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz | rxd.cz | codetory.cz

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host