PICAXE 40x2 vs LCD

mss
Příspěvky: 1
Registrován: 03 lis 2016, 08:22

PICAXE 40x2 vs LCD

Příspěvek od mss » 27 úno 2018, 16:20

Zdravím,

Nemá tu někdo detajlní zapojení výstupů procesorů picaxe 20M2, nebo hlavně 40x2??? Nedaří se mě rozběhnout 4 bitová komunikace s LCD řadičem 44780. Na portu B mě to běhá na 40x2 i na 20M2. Ale jak to připojím na 40x2 port A. tak mě to nefunguje...

Možná by stačilo nějaké správné nastavení portu, neb port A má ADC....

Děkuji za konstruktivní nakopnutí

Vladimir66
Příspěvky: 262
Registrován: 02 dub 2014, 15:30

Re: PICAXE 40x2 vs LCD

Příspěvek od Vladimir66 » 27 úno 2018, 19:00

zkus mrknout do datasheetu PICky
http://elecurls.tripod.com/picaxe-sum.htm

https://www.google.cz/url?sa=t&rct=j&q= ... oYyQKmuypE
https://www.google.cz/url?sa=t&rct=j&q= ... vgfBYVqHL-

pro jistotu prepnout ADC vstupy do digitalniho rezimu
strana 4/5
https://www.google.cz/url?sa=t&rct=j&q= ... Q4LBMIuXCS

(nemam s Picaxe vetsi praxi, jen chci poradit neco relevantniho)

Pepa z depa
Příspěvky: 76
Registrován: 02 úno 2014, 02:12

Re: PICAXE 40x2 vs LCD

Příspěvek od Pepa z depa » 15 črc 2018, 11:41

Zdravím všechny a s dovolením se vnutím do tohohle vlákna.
Mám Picaxe 28x2 a displej EADOG M081 https://www.lcd-module.com/eng/pdf/doma/dog-me.pdf- typ displeje není důležitý, tenhle je jednořádkový 8 znaků. Osmibitová komunikace.
Zapojení:
Picaxe - displej
B.5 - E
B.7 - RS
B.6 - R/W
C.5 - DB7
C.6 - DB6
C.7 - DB5
B.0 - DB4
B.1 - DB3
B.2 - DB2
B.3 - DB1
B.4 - DB0

Prostudoval jsem tuto stránku od Michala Černého http://robodoupe.cz/2015/picaxe-obsluha ... -displeje/
Na té stránce je ke komunikaci použitý celý port B, to u mne není... Takže nemohu běžně použít příkazy letdirs a letpins.
Protože už mám hotový plošný spoj a nechci ho předělávat tak se chci zeptat jak softwérově "přeházet" piny, případně nakopnout správným směrem.
Předrátování tišťáku nechávám jako poslední možnost v nejvyšší nouzi :(
Díky všem předem za odpovědi.

DavidO
Příspěvky: 606
Registrován: 01 kvě 2013, 21:27

Re: PICAXE 40x2 vs LCD

Příspěvek od DavidO » 15 črc 2018, 21:07

To je to samý v bledě modrým. Prostě všude tam, kde se v Micerově kódu něco nastavuje nebo vystavuje na portu B, to bude nadvakrát na B a C a tam, kde se sahá na RS a E, to nebude na tom pinu, ale na tom, co to máš připojené ty. A R/W si nastavíš sám (to on ani nepoužívá, protože z toho displeje nečte ani nezjišťuje stav)

Vladimir66
Příspěvky: 262
Registrován: 02 dub 2014, 15:30

Re: PICAXE 40x2 vs LCD

Příspěvek od Vladimir66 » 15 črc 2018, 22:41


Pepa z depa
Příspěvky: 76
Registrován: 02 úno 2014, 02:12

Re: PICAXE 40x2 vs LCD

Příspěvek od Pepa z depa » 19 črc 2018, 20:26

Díky všem za reakce. Omlouvám se, že reaguju až teď.
Nějak nechápu ten příkaz let dirs…

1) Tímhle příkazem:
let dirsB=%11111111 ;nastavení portu B pro pins
nastavím všechny piny portu B jako vstupy.
Nechápu proč si mám nastavit piny jako vstupy, když to jsou výstupy?

2) Potom první řádek inicializace:
b0=%00110000 ;8 bit režim
atd...
Pokud tedy používám kus portu B a kus C, musel bych tam mít b0 a ještě jednu proměnnou (třeba b2)?

3) Pak např. při zápisu znaku:
zapis_znaku: ;zápis znaku z b0
high c.0 ;přenos znaku (nastavení RS)
let pinsB=b0 ;nastavení dat
pulsout c.1,1 ;zápis
return

Bych tam musel přidat ještě jeden řádek:
let pinsC=b2 ;nastavení dat
Je to tak, nebo to chápu blbě?

To Vladimir66: asi je to ten problém, ale angličtina zrovna není moje silná stránka :oops:

Může mi to prosím někdo vysvětlit? Díky

Zatím to vypadá, že pro mě bude nejjednodušší předělat celej plošňák :)

Vladimir66
Příspěvky: 262
Registrován: 02 dub 2014, 15:30

Re: PICAXE 40x2 vs LCD

Příspěvek od Vladimir66 » 21 črc 2018, 14:07

jak pravi manual "LET dirsB = %00000010 to make pin1 of port B an output, and all other pins inputs."
cili jednicky nastavuji port na vystup. (v ceskem manualu je asi chybka)

ja bych to odladil takto:
ver1 - zadratoval bych to pokusne na jeden port a zprovoznil ten priklad. pokud by to fungovalo, tak bych jeden drat prepojil na jiny port
a modifikoval program. pokud by to jelo tak bych postupne prepojil na zadane zapojeni a hotovo.

ver2- zkusil bych rozjet to tve zapojeni tak, ze bych nepouzil "lets" ale vsechny piny nastavoval jednotlive pres high/low
pokud by to jelo, tak bych zefektivnil kod pres ty lets. otazkou je, jestli nebudes muset maskovat nektere bity.

musis se probit pres spravnou inicializaci, az to bude zobrazovat spravny znak, tak potom bych resil logiku zapisu byte znaku na "deleny port"

-V66

Uživatelský avatar
fulda
Příspěvky: 653
Registrován: 04 led 2016, 17:18

Re: PICAXE 40x2 vs LCD

Příspěvek od fulda » 21 črc 2018, 16:40

Vladimir66 píše:
21 črc 2018, 14:07
...
cili jednicky nastavuji port na vystup. (v ceskem manualu je asi chybka)
...
Mnemotechnika pro procesory PIC, kterou jsem vyčetl v nějakém manuálu:
Číslice 1 je trochu víc podobná písmenu I, jako že Input
Číslice 0 je trochu víc podobná písmenu O, jako že Output
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

Vladimir66
Příspěvky: 262
Registrován: 02 dub 2014, 15:30

Re: PICAXE 40x2 vs LCD

Příspěvek od Vladimir66 » 21 črc 2018, 17:47

tak zagoogli a rekni co je spravne.
ja cerpal zde http://www.picaxe.com/BASIC-Commands/Variables/let/

Uživatelský avatar
fulda
Příspěvky: 653
Registrován: 04 led 2016, 17:18

Re: PICAXE 40x2 vs LCD

Příspěvek od fulda » 21 črc 2018, 18:20

Mno jo, mají to naopak. Asi mezi "dirs" a "TRIS" existuje netriviální vztah.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host