Rušení 20M2

Petr Loch
Příspěvky: 3
Registrován: 21 kvě 2017, 21:36

Rušení 20M2

Příspěvek od Petr Loch » 21 kvě 2017, 22:08

Ahoj, naprogramoval jsem jednoduchý program do obvodu PICAXE 20M2, problém je, že když připojím obvod k napájení, chvilku čeká než spustí program ( někdy se stane že se program spustí hned ) mam zapojené pouze napájení 5V a výstupy pin0 - pin10 přes odpor 2kohmy do báze dalšího tranzistoru, pokud se dotknu obvodu shora na pouzdro, program se vůbec nerozjede a pokud jsem dál a připojím napětí, rozsvítí se na pár sekund výstup 1 a pak se program spustí ale když se během programu přiblížím prstem hodně blízko obvodu, přestane zase jit :?

Kód: Vybrat vše

start:
high 0
pause 20
high 1
pause 20
high 2
pause 20
high 3
pause 20
high 4
pause 20
high 5
pause 20
high 6
pause 20
high 7
pause 20
high 8
pause 20
high 9
pause 400
low 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9
pause 400
goto start

micer
Příspěvky: 128
Registrován: 12 čer 2014, 19:14

Re: Rušení 20M2

Příspěvek od micer » 21 kvě 2017, 23:29

První dojem je zdroj rozkmitaný do vf frekvencí.
Čím je to napájené (co nejpodrobnější popis)?
Jak je zapojený vývod 2 (SerIn)?
Jakými kondenzátory je blokovaný mikrokontrolér (kapacity, typy, poloha vůči napájecím vývodům)? Blokování je i podle dokumentace nezbyné!
Je opravdu zapojené napájení? Picaxe je schopen chodit i když se napájí přes vývody, které k tomu vůbec nejsou určené.

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1343
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: Rušení 20M2

Příspěvek od jrt » 22 kvě 2017, 11:03

Máš na pin Serial In (u 20M2 pin 2) připojen programovací obvod z rezistorů 10k / 22k? Pokud ne, máš ten pin uzeměn buď přímo, nebo přes rezistor max. 47k?
Protože to, co popisuješ, jsou klasické příznaky nezapojeného programovacího pinu.
jrt
hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

Petr Loch
Příspěvky: 3
Registrován: 21 kvě 2017, 21:36

Re: Rušení 20M2

Příspěvek od Petr Loch » 22 kvě 2017, 12:25

jrt píše:
22 kvě 2017, 11:03
Máš na pin Serial In (u 20M2 pin 2) připojen programovací obvod z rezistorů 10k / 22k? Pokud ne, máš ten pin uzeměn buď přímo, nebo přes rezistor max. 47k?
Protože to, co popisuješ, jsou klasické příznaky nezapojeného programovacího pinu.
Programovací piny nemám v zapojení vůbec zapojené, programuji to přes nepájivé pole.
Děkuji, dneska až budu doma vyzkouším :)

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1343
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: Rušení 20M2

Příspěvek od jrt » 22 kvě 2017, 15:09

Petr Loch píše:
22 kvě 2017, 12:25
Programovací piny nemám v zapojení vůbec zapojené, programuji to přes nepájivé pole.
No tak to je jasné, pin 2 připojit na GND rovnou, nebo přes rezistor (já dávám 10k) a bude to OK.
jrt
hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

Petr Loch
Příspěvky: 3
Registrován: 21 kvě 2017, 21:36

Re: Rušení 20M2

Příspěvek od Petr Loch » 22 kvě 2017, 17:41

Funguje, super diky moc :D

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1343
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: Rušení 20M2

Příspěvek od jrt » 22 kvě 2017, 17:52

Rádo se stalo, od toho tu jsme.
jrt
hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

Pivrnec78
Příspěvky: 41
Registrován: 30 dub 2017, 15:25

Re: Rušení 20M2

Příspěvek od Pivrnec78 » 29 kvě 2017, 10:41

jrt píše:
22 kvě 2017, 15:09
... pin 2 připojit na GND rovnou, nebo přes rezistor (já dávám 10k) a bude to OK.
A jak je to v případě volného pinu jiného (neporgramovacího), taky na zem přes odpor? nebo ten pro změnu na "+"?

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1343
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: Rušení 20M2

Příspěvek od jrt » 29 kvě 2017, 12:09

Pivrnec78 píše:
29 kvě 2017, 10:41
A jak je to v případě volného pinu jiného (neporgramovacího), taky na zem přes odpor? nebo ten pro změnu na "+"?
Nechat volně, nebo - pokud je kolem procesoru velké rušení - nastavit programově nepoužité piny jako výstupní.

Programovací pin se musí uzemňovat, protože PICAXE při startu programu zjišťuje, jaká je na něm logická úroveň a pokud není L, tak přejde do režimu nahrávání programu. Při neurčité úrovni na tomto pinu pak trvá dlouho, než se program spustí a při jeho běhu dochází k náhodným resetům nebo zbloudění.
jrt
hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

Pivrnec78
Příspěvky: 41
Registrován: 30 dub 2017, 15:25

Re: Rušení 20M2

Příspěvek od Pivrnec78 » 22 čer 2017, 12:29

jrt píše:
29 kvě 2017, 12:09
Programovací pin se musí uzemňovat, protože PICAXE při startu programu zjišťuje, jaká je na něm logická úroveň a pokud není L, tak přejde do režimu nahrávání programu ...
Toto se týká všech řad nebo pouze těch, co mají programovací vstup "očíslovaný" (C.5 nebo C.4)?

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host