Posílání dat na picaxe přes převodník USB - COM rada

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1352
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: Posílání dat na picaxe přes převodník USB - COM rada

Příspěvek od jrt » 06 črc 2016, 10:58

Podle schématu by tohle zapojení mělo být OK. Nyní to při komunikaci se simulátorem přes COM1 všechno funguje bezvadně?
Pokud pořád ještě nefunguje komunikace přes převodník nebo kartu, tak připoj LED s předřadným rezistorem na ten fialový vodič a zjisti, zda při odesílání dat ze simulátoru LED bliká i v tomhle případě. Pokud ano, pak jedinou možností nefunkčnosti je asi jen chybná polarita dat, nebo jiná komunikační rychlost.
jrt
hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

Howky
Příspěvky: 56
Registrován: 07 dub 2016, 15:41

Re: Posílání dat na picaxe přes převodník USB - COM rada

Příspěvek od Howky » 07 črc 2016, 12:11

No data do picaxe jdou podle ledky :-) ale jinak ostatní ledky se nerozsvítí podle toho jak mají :-)

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1352
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: Posílání dat na picaxe přes převodník USB - COM rada

Příspěvek od jrt » 07 črc 2016, 12:33

... data do picaxe jdou podle ledky...
Takže máš na výběr z těchto možností:
- chybné úrovně signálu
- chybná polarita signálu (T místo N)
- nesprávná komunikační rychlost

Jak jsem vyrozumněl, dva počítače k dispozici máš, tak COM1 jednoho propoj s tím druhým jak přes kartu, tak přes převodník a pomocí nějakého sériového terminálu zjisti, jaká data, jakou rychlostí a v jaké polaritě tam vlastně tečou.

Mimochodem, zkusil jsi už odeslat do PICAXE nějaká data přes kartu a přes převodník ze sériového terminálu, který je přímo součástí programovacího prostředí?
jrt
hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

smekac
Příspěvky: 25
Registrován: 13 úno 2016, 15:48

Re: Posílání dat na picaxe přes převodník USB - COM rada

Příspěvek od smekac » 08 črc 2016, 00:40

Převodníky jsme zkoušeli asi 3, ale ani přes jeden komunikace nefungovala ani se simulátorem ani přes serial terminal co je v picaxe editoru. Proto hledáme náhradu pro PC bez integrovaného seriového portu / notebooky.

PS: je možné že by karta dávala data v jiné polaritě než přímo port ?

PS2: PCI karta jako rozšíření o další COM porty do stolních počítačů funguje, to mám vyzkoušené.

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1352
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: Posílání dat na picaxe přes převodník USB - COM rada

Příspěvek od jrt » 08 črc 2016, 11:40

Pokud přes kartu a přes převodník lze PICAXE naprogramovat, tak oba umí komunikovat ve správné polaritě i správnou komunikační rychlostí. Opravdu bych hledal problém v programu, který je obsluhuje a který je zřejmě neumí korektně nastavit.

Už jste zkoušeli ten test komunikace mezi dvěma PC? Pokud komunikace proběhne bez potíží, tak by se měly zobrazit skutečné parametry přenosu (polarita, rychlost...)
Konfigurace pokusu: Data odesílá PC ze simulátoru přes kartu nebo přes převodník, druhé PC je přijímá přes vestavěný COM port, pomocí některého z výše zmíněných terminálových programů nebo přes terminál, který je součástí windows.
jrt
hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

Howky
Příspěvky: 56
Registrován: 07 dub 2016, 15:41

Re: Posílání dat na picaxe přes převodník USB - COM rada

Příspěvek od Howky » 11 črc 2016, 20:55

Zdravím , tak jsem to dneska celé znovu zapojil a ono se to rozchodilo takže všem děkuji za pomoc :-)
Ještě jak bude chvilka otestuji USB - COM převodník.

Obrázek

Obrázek

Milops3
Příspěvky: 51
Registrován: 09 kvě 2013, 20:51

Re: Posílání dat na picaxe přes převodník USB - COM rada

Příspěvek od Milops3 » 11 črc 2016, 21:06

Milops3 píše:bejt tebou zacnu od zacatku,

vytrhej vsechno z toho pole , ....
parada , ze uz to funguje

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti