Dotaz na vstup C.3 08M2

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1352
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: Dotaz na vstup C.3 08M2

Příspěvek od jrt » 02 bře 2016, 14:46

Ano chápu s arduinem je to mimo zařazení i vlákno.
Narážel jsem na úplně jiné vlákno, proto to označení *) :?:
Stejně by mne ale zajímalo jestli se tedy dá používat vstup C.3 na picaxe s obsluhovaný příkazem Serin s obdobným ale vysílacím příkazem (jakým?) na výstupu (digitálním) arduina.
Ano.
Podrobnosti o sériové komunikaci Arduina najdeš zde. Jen připomínám, že Arduino má na rozdíl od PICAXE pro sériovou komunikaci vyhrazeny jen dva piny: Rx=D0, Tx=D1.
jrt
hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

daton
Příspěvky: 479
Registrován: 16 bře 2013, 16:12

Re: Dotaz na vstup C.3 08M2

Příspěvek od daton » 04 bře 2016, 09:20

Tak jsem trochu studoval to složení komunikace a pokud se nastaví přenosová rychlost na vstupu C.3 na 2400 a v arduinu také pak by to teoreticky mohlo jít. Máte s tím někdo praktické zkušenosti? Jde mi o to zda to vůbec funguje a jestli jste již někdo posílal data z arduina do picaxe a naopak?

DavidO
Příspěvky: 606
Registrován: 01 kvě 2013, 21:27

Re: Dotaz na vstup C.3 08M2

Příspěvek od DavidO » 04 bře 2016, 10:35

jrt píše:Arduino má na rozdíl od PICAXE pro sériovou komunikaci vyhrazeny jen dva piny: Rx=D0, Tx=D1.
Ne tak docela, na Arduinu je možné moužít i "softrwarový seriák" na jiných pinech, ale jak správně poznamenal jrt před několika příspěvky, tím toto vlákno poněkud ujíždí (no jo, ale co s tím, když se diskuse vyvíjí...)

DavidO
Příspěvky: 606
Registrován: 01 kvě 2013, 21:27

Re: Dotaz na vstup C.3 08M2

Příspěvek od DavidO » 04 bře 2016, 10:53

daton píše:Když vyšlu např ( na arduinu myservo.write(0) a potom např myservo.write(180) ) pujdou pulsy jen jednorázově k servu nebo tam proudí stále?
Standardně knihovna Servo pro Arduino generuje pulsy pro servo pomocí HW timeru a výstup podle zadané hodnotu posílá stále, dokud nedostane jiné zadání. Aby se to přestalo generovat, muselo by se buď servo odpojit (funkcí detach()) anebo zakázat přerušení od toho timeru nebo celkově.
Sakra, zase off-topic.

Uživatelský avatar
Dex
Administrátor
Příspěvky: 922
Registrován: 16 úno 2013, 14:26

Re: Dotaz na vstup C.3 08M2

Příspěvek od Dex » 04 bře 2016, 11:03

daton píše:Jde mi o to zda to vůbec funguje a jestli jste již někdo posílal data z arduina do picaxe a naopak?
Ano, normálně to funguje, proč taky ne? ;) Zkoušel jsem to a dokonce jsem jedním Arduinem komunikoval s dvojicí PICAXE. Jen na straně PICAXE upřednostňuji hw sériák.
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz | rxd.cz | codetory.cz

daton
Příspěvky: 479
Registrován: 16 bře 2013, 16:12

Re: Dotaz na vstup C.3 08M2

Příspěvek od daton » 04 bře 2016, 12:08

Ještě jeden dotaz, vím že se všude píše že se nemá používat C.5 že je určen jen na programování (tedy hovořím stále o 08M2 ) ale trochu jsem se dostal do presu se vstupy a potřeboval bych jím měřit teplotu. Tedy klasicky bych to zapojil jako termistor, odpor řekněme 50K na + a 10k termistor na zem, při normál teplotě má termistor (můžu tam dát větší hodnotu). Můžu jím měřit teplotu? Ponechal bych tam ten dělič co tam je na programování hodnoty bych si upravil softwarově nejde mi o přesné měření jen o info zda se teplota zvýšila nad 25 nebo ne.
Zkoušel jste někdo něco s tímto vstupem a je to bezpečné pro IO nebo to mám raději zkusit řešit jinak? Jiný picax už použít nemohu mám ho zastavěný na plošném spoji a tak se z toho snažím dostat maximum.
Jsem trochu of topic co do pořadí vývodů ale je to stále o vstupu dík za pochopení.

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1352
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: Dotaz na vstup C.3 08M2

Příspěvek od jrt » 04 bře 2016, 12:23

Sakra, zase off-topic.
Tohle není OT, vždyť se probírá komunikace Arduino / Picaxe. Já narážel na to, že se ve vlákně "nejde mi do Arduina nahrát program", což bylo rychle vyřešeno a pak se na dvou stranách probíralo připojení displeje. Ty informace rychle zapadnou, protože nikoho nenapadne je tam hledat. A to je přece škoda...
jrt
hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1352
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: Dotaz na vstup C.3 08M2

Příspěvek od jrt » 04 bře 2016, 12:30

... vím že se všude píše že se nemá používat C.5 že je určen jen na programování...
Všude ne :D
Jakmile použiješ příkaz disconnect, stane se z C.5 běžný pin. Do původní funkce ho vrátíš příkazem reconnect, nebo resetem PICAXE, u 08M2 tedy vypnutím napájení.
jrt
hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host