Měření napětí a proudu

Petr087

Měření napětí a proudu

Příspěvek od Petr087 » 18 lis 2015, 12:59

Chtěl bych se optat jestli lze měřit s Picaxe proud (mA) a napětí +\- 15V? děkuji

Uživatelský avatar
gilhad
Příspěvky: 165
Registrován: 29 kvě 2015, 00:36

Re: Měření napětí a proudu

Příspěvek od gilhad » 19 lis 2015, 22:43

Napeti urcite - proste to tam posles prez delic ze dvou odporu, aby bylo v bezpecnem rozmezi a pak to uvnitr prepocitas zpatky.

Proud muzes merit jako napeti na odporu (pokud nemeris proud do zeme, tak muzes marit napeti na obou stranach a numericky oto odecist (jen to pak stoji dve nozicky misto jedne), ale pro takoveto male proudy bys potreboval docela odpor , aby na nem bylo neco meritelneho a to ti zase nespis zasahne negativne do obvodu. Nebo to male napeti na malem odporu zesilit, ale to uz je zase slozitejsi zapojeni.

(1mA prevest na 1V chce odpor 1 KOhm. Kdyz das odpor maly, bude male napeti a velka chyba mereni. Kdyz das odpor velky, tak na nem bude velky ubytek napeti a u malych proudu to uz muze hrat docela roli - i kdyz zalezi na konkretnim zapojeni a pouziti)

Petr087

Re: Měření napětí a proudu

Příspěvek od Petr087 » 20 lis 2015, 22:57

Ještě k tomu napětí když mám -12V až 12V jak měřit tu zápornou část?

Ten proud je na mě těžkej. Ten nechám asi být.

Uživatelský avatar
eMZet
Příspěvky: 119
Registrován: 24 úno 2013, 15:02

Re: Měření napětí a proudu

Příspěvek od eMZet » 21 lis 2015, 10:15

Alebo na meranie prudu pouzit prevodnik prud - napatie. Nieco ako toto, toto, alebo toto.

jova
Příspěvky: 269
Registrován: 16 pro 2013, 11:40

Re: Měření napětí a proudu

Příspěvek od jova » 21 lis 2015, 10:20

Na měření proudu použij tenhle modul. http://www.ebay.com/itm/Hot-New-ACS712- ... 877wt_1010
Napájení 5V, na výstupu je napětí v poměru k proudu 1A/100mV. Rozsah + - 30A. Měření proudu je zcela, díky bezkontaktnímu snímání, odděleno od toho výstupu.
eMZet byl o 5 minut rychlejší :)

Petr087

Re: Měření napětí a proudu

Příspěvek od Petr087 » 21 lis 2015, 12:59

Děkuju za nápady, Kam na to chodíte? já vždycky strávim x hodin na netu a stejně najdu prd.

Bohatě stačí, já budu měřit proudy maximálně do 1A.
A ještě nějaký nápad na měření záporného napětí.Vstup na Picaxe neumí pracovat se záporným napětím nebo se pletu.

Ještě že jsem se k tomu bastlení vrátil. Hrozně mě to baví. Včera jsem rozchodil display. Ted vykoumat to měření napětí a začne se pracovat na programu.

Uživatelský avatar
Dex
Administrátor
Příspěvky: 922
Registrován: 16 úno 2013, 14:26

Re: Měření napětí a proudu

Příspěvek od Dex » 21 lis 2015, 14:39

Stačí se zeptat strýčka Googla třeba na "arduino measuring negative voltage" a je tam spousta nápadů jak to udělat. Třeba v tomto případě nehraje zásadní roli, že to je Picaxe ;)
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz | rxd.cz | codetory.cz

Petr087

Re: Měření napětí a proudu

Příspěvek od Petr087 » 21 lis 2015, 17:43

koukal jsem na neco ale nejsem z toho moudry. Mohl by si mi to nějak rozepsat nebo mě navést.

Uživatelský avatar
Dex
Administrátor
Příspěvky: 922
Registrován: 16 úno 2013, 14:26

Re: Měření napětí a proudu

Příspěvek od Dex » 21 lis 2015, 19:25

A na co jsi koukal?
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz | rxd.cz | codetory.cz

Uživatelský avatar
gilhad
Příspěvky: 165
Registrován: 29 kvě 2015, 00:36

Re: Měření napětí a proudu

Příspěvek od gilhad » 22 lis 2015, 12:06

Treba hned to prvni:
http://forum.arduino.cc/index.php?topic=16585.0
Jako jsi delal delicku mezi 12V vstup a zemi, aby ses dostal na max 5V, tak udelas delicku mezi +5V a -5V vstup (kdyz das dva stejne odpory, tak dostanes napeti 2.5V..0V)

Dal tam pak rozebiraji, jak ziskat plny rozsah, nejen pulku, bud zvednes +5V (a prepoctes odpory - ziskas plny rozsah, ale potrebujesvyssi napeti) nebo das ten odpor u +5V mensi (ziskas vetsi rozsah nez polovicni, ale mensi nez plny), nebo si dalsi delickou nastavis referencni napeti na 2.5V (a ziskas plny rozsah, ale menis tim referencni napeti pro vsechny AD vstupy) -zalezi na co to potrebujes.

Pokud si nejsi jisty, tak bych ozelel jeden bit vysledku a dal dva stejne odpory a hotovo (respektive ten u +5V trcho nizsi, pro jistotu, aby to bylo VZDY aspon trochu kladne).

(Jenom pozor, samozrejme plati, cim je vstupni napeti bliz k nule, tim vyssi cislo nameris)

Timhle trikem muzes merit i napeti od -12 do +12 V , jen tech odporu porebujes trosku vic protoze delas vic delicek.

Asi bych zapojil neco jako 2K na vstup, z toho 1K k zemi a 10Kk pinu a od nej 10K k +5V a zmeril merakem, ze pro +12..-12 dostavam +5..0V, pripadne doladil ty odpory

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host