Dotazy začátečníka

Odpovědět
jova
Příspěvky: 240
Registrován: 16 pro 2013, 11:40

Re: Dotazy začátečníka

Příspěvek od jova » 02 lis 2017, 20:53

Změřil jsem následující. Bohužel jsem se spletl a mám jen 28x2
8m2 0,734mA
14m2 0,818mA
20m2 0,964mA
20x2 1,6-2,7mA měnilo se to v tomto rozsahu, netuším co dalšího ještě počítal :?
28x2 2,96mA

Do všech jsem nahrál následující program:

Kód: Vybrat vše

setfreq m4
start:
high 0 
pause 2 
low 0 
pause 2 
goto start

Pivrnec78
Příspěvky: 41
Registrován: 30 dub 2017, 15:25

Re: Dotazy začátečníka

Příspěvek od Pivrnec78 » 03 lis 2017, 07:14

Děkuji mnohokráte za hodnoty ... když budu brát max 5 mA na kterýkoliv tento MPU (abych se někoho nedotkl chybným názvem) z řady Picaxe, tak se s rezervou vejdu ... a zbytek "žere" zátěž "přilepená" na tomto CPU ...
Ještě jednou díky moc za pokus ...

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1260
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: Dotazy začátečníka

Příspěvek od jrt » 03 lis 2017, 12:20

Pivrnec78 píše:
02 lis 2017, 19:41
CPU, MCU a jiné ... to nějak nerozlišuju :-/ procesor jako procesor ...
Moje řeč, hodinky nebo holinky, oboje se natahuje...
jrt
hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

DavidO
Příspěvky: 461
Registrován: 01 kvě 2013, 21:27

Re: Spotřeba

Příspěvek od DavidO » 03 lis 2017, 13:56

Pivrnec78 píše:
02 lis 2017, 07:17
Zdravíčko,
možná řeknete, že to sem nepatří, ale ...
Jaká je spotřeba klidová tohoto CPU? Liší se to podle druhu - 08M2 ji má nižší než 20M2 a 40X2 má nejvyšší? Spotřeba na výstupu je jasná - tu ovlivním odporem a na vstupu taky odporem ... tu spočítat (odhadnout) dokážu, ale jak je to se samotným nezatíženým CPU?
Jedná se mi o velikost stabilizátoru ...
Pokud klidová = nic nedělá, tak spotřeba CPU v MPU PIC, tedy jeho výpočetního jádra bez periferií je v řádu mikroampér až nanoampér. Například pro PICAXE-40X2, které běží v PIC18F45K22, datasheet uvádí: "Sleep mode: 20 nA, typical". Ale pochybuji, že to je to, co jsi chtěl slyšet.
Když se podíváš do datasheetu od příslušného PICu, tak je tam celá sekce "Electrical specification", kde toho je řečeného hodně. Například pro ten 18F45K22 píšou "Total power dissipation: 1.0W", nebo že při VDD=5V, FOSC=64MHz a RC_IDLE mode je typicky 3.0 mA, v PRI_RUN 7.0 mA a tak dále.

Možná by se to dalo zobecnit na "klidová spotřeba CPU je oproti periferiím skoro zanedbatelná a parametry stabilizátoru budou mnohem více ovlivňovat periferie". Ovšem navrhovat stabilizátor na klidovou spotřebu se mi nezdá v pořádku. Spíše bych jej navrhoval na maximální spotřebu.

DavidO
Příspěvky: 461
Registrován: 01 kvě 2013, 21:27

Re: Dotazy začátečníka

Příspěvek od DavidO » 03 lis 2017, 14:19

Pivrnec78 píše:
02 lis 2017, 19:41
CPU, MCU a jiné ... to nějak nerozlišuju :-/ procesor jako procesor ...
Tak tedy pokus o malou osvětu:

MCU není procesor.

CPU = Central Processing Unit česky centrální výpočetní jednotka, často též mikroprocesor nebo procesor (ale to není zcela přesné označení)
MCU = MicroController Unit česky mikrokontrolér
Také se někdy používá i označení MPU = MicroProcessing Unit jako "protiklad" MCU anebo jako explicitní určení, že to je procesor implementovaný jako něco opravdu malého, obvykle jako jeden nebo max. několik málo integrovaných obvodů (protože procesor jako takový neznamená, že to je malé, ale že to má nějakou funkci; klidně to může být velikosti skříně a složené z tisíců integrovaných obvodů nebo tranzistorů nebo elektronek nebo relátek nebo kuliček ...).

MCU je obvykle složen z jedné nebo více výpočetních jednotek (=CPU) a dále paměti, periferií (např. vstupních a výstupních) a dalších potřebných částí, které v případě zařízení se samostatnými (diskrétními) procesory jsou také potřeba, ale nejsou součástí CPU. Ty periferie jsou ve dnešních MPU i dosti komplexní a když už se tu mluví o spotřebě MPU, tak na ní se periferie podílí značnou částí. MPU mohou běžně periferie vypínat vhodnou volbou režimu a snižovat tak celkové nároky na energii. A ohledně energie je také dobré mít na paměti, že obvykle nejvíc "žerou" změny, nejtypičtěji vyšší frekvence -> víc změn za jednotku času -> větší spotřeba.

Čili MCU se obvykle dá hovorově popsat jako "procesor + paměť + cokoli dalšího, co je potřeba a vejde se do jednoho futrálu".

Uživatelský avatar
fulda
Příspěvky: 541
Registrován: 04 led 2016, 17:18

Re: Dotazy začátečníka

Příspěvek od fulda » 03 lis 2017, 15:36

DavidO píše:
03 lis 2017, 14:19
Pivrnec78 píše:
02 lis 2017, 19:41
CPU, MCU a jiné ... to nějak nerozlišuju :-/ procesor jako procesor ...
MCU není procesor.

CPU = Central Processing Unit...

MCU je obvykle složen z jedné ...
Cože? To snad chceš říct, že je nějaký rozdíl mezi aktem a pietním aktem?
Nebo snad že ti přijde zásadní sledovat rozdíl mezi křeslem a elektrickým křeslem?
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

DavidO
Příspěvky: 461
Registrován: 01 kvě 2013, 21:27

Re: Dotazy začátečníka

Příspěvek od DavidO » 03 lis 2017, 16:17

A ještě navíc rozlišuju mezi dietními párky a pietními dárky.

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1260
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: Dotazy začátečníka

Příspěvek od jrt » 03 lis 2017, 16:33

Je-li ovšem dietní párek zároveň pietním dárkem, tak je to už trošku komplikované...
jrt
hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

Uživatelský avatar
Dex
Administrátor
Příspěvky: 829
Registrován: 16 úno 2013, 14:26

Re: Dotazy začátečníka

Příspěvek od Dex » 03 lis 2017, 17:02

Já se ty vaše pietní párky pokusím zjednodušit (odborníci snad?! prominou).

CPU je jako hlava - je klíčová, ale sama o sobě k ničemu (Futuramu teď nepočítám ;))
MCU je jako hlava s jednoduchým tělem - už to může něco samo dělat
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz | rxd.cz | codetory.cz

Pivrnec78
Příspěvky: 41
Registrován: 30 dub 2017, 15:25

Re: Dotazy začátečníka

Příspěvek od Pivrnec78 » 07 úno 2018, 11:04

Zdravíčko, mám dotaz ohledně "IF" a "SELECT CASE" ...

Mám zápis provedený takto:

Kód: Vybrat vše

serout C.2,N2400,(254,128)		; přesunout na začátek 1 řádku
if b27 = 0 then
  serout C.2,N2400,("Menu1")
  endif
if b27 = 1 then
  serout C.2,N2400,("Menu2")
  endif
if b27 = 1 and enter = 1 then goto menu2
if b27 = 2 then
  serout C.2,N2400,("Menu3")
  endif
if b27 = 2 and enter = 1 then goto menu3
if b27 = 3 then
  serout C.2,N2400,("Menu4")
  endif
if b27 = 3 and enter = 1 then goto menu4
goto hlavni_m
Uvažoval jsem, že pro zjednodušení bych použil příkaz SELECT CASE ...

Kód: Vybrat vše

serout C.2,N2400,(254,128)		; přesunout na začátek 1 řádku
select case b27
case 0
  serout C.2,N2400,("Menu1")
case 1
  serout C.2,N2400,("Menu2")
    if b27 = 1 and enter = 1 then goto menu2
case 2
  serout C.2,N2400,("Menu3")
    if b27 = 2 and enter = 1 then goto menu3
case 3
  serout C.2,N2400,("Menu4")
    if b27 = 3 and enter = 1 then goto menu4
endselect
goto hlavni_m
Ale jak zjednodušit ono "if b27 = 1(2,3) and enter = 1 then goto menu"? (enter není proměnná, ale tlačítko)
Když napášu "and if enter = 1 then ..." tak mi to vyhodí chybu, takže tudy cesta zjednodušení nevede ...
Nakopne mě někdo správným směrem?

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host