PICAXE komunikace po I2C s RTC3231

jova
Příspěvky: 268
Registrován: 16 pro 2013, 11:40

Re: PICAXE komunikace po I2C s RTC3231

Příspěvek od jova » 27 říj 2017, 09:54

DavidO píše:
27 říj 2017, 09:10
Mimochodem, teď ten tvůj popisek v kódu není dobře, tam je vždycky kombinace např. A1M1 a vteřiny, A1M2 a minuty atd. A čísla jsou v BCD, takže rok by měl být $17 a ne $11 podobně jako minuty jsou $59 a ne $3b. Ale to na fungování alarmu nic nemění.
Ano máš pravdu, tak jak je to napsané se zapíše čas 23:59:55 neděle 18 červen 2011

jova
Příspěvky: 268
Registrován: 16 pro 2013, 11:40

Re: PICAXE komunikace po I2C s RTC3231

Příspěvek od jova » 27 říj 2017, 10:14

Asi nejlépe je to popsané zde:
https://gist.github.com/JChristensen/03 ... 0db5419213
Ale i když jsem to četl několikrát, tak z toho moudrý nejsem a nedokáži to aplikovat pro ten picaxe :(

DavidO
Příspěvky: 604
Registrován: 01 kvě 2013, 21:27

Re: PICAXE komunikace po I2C s RTC3231

Příspěvek od DavidO » 27 říj 2017, 10:55

A nuloval jsi někdy ten flag A1F? (on tam může bejt nahozenej už dlouho, jestli jsi to neresetoval). Pošli na začátkua a při každém zjištění alarmu ještě navíc writei2c $0f, (0) anebo writei2c $0f, (8) (nevím jestli nepoužíváš nebo používáš ten 32kHz výstup)
To že je na výstupu pořád nula podle mě znamená, že pořád hlásí, že alarm nastal a ty jsi mu neřekl, že o tom víš.

jova
Příspěvky: 268
Registrován: 16 pro 2013, 11:40

Re: PICAXE komunikace po I2C s RTC3231

Příspěvek od jova » 27 říj 2017, 11:29

Bingo!
Už to díky tobě funguje. Já se to už před tím snažil nulovat, ale nuloval jsem špatný registr, přesněji to CTRL :oops:
Takto vypadá funkční program který v čase xx:00:00, xx:01:00, xx:02:00 ... přepne výstup do 0 (to znamená každou minutu)

Kód: Vybrat vše

 
i2cslave %11010000, i2cslow, i2cbyte
'            secs  min  hrs  dow  date  mon   yr  A1M1   A1M2   A1M3  A1M4   A2M2  A2M3  A2M4   ctrl ctrlstat aging,TempMSB,TempLSB)
writei2c 0, ($55,  $59, $23, $05, $27,  $10, $17,  $00,   $80,  $80,  $80,   $00,  $00,   $00,  $05,   $00)
 
a po 5 sekundách ho zase přepne do 1 v programu pomocí příkazu

Kód: Vybrat vše

if seconds= 5 then writei2c $0f, (0) end if
Děkuji moc za rady a pomoc.

DavidO
Příspěvky: 604
Registrován: 01 kvě 2013, 21:27

Re: PICAXE komunikace po I2C s RTC3231

Příspěvek od DavidO » 27 říj 2017, 12:08

Sqěle!!
Napiš o tom svém projektu něco na web robodoupě, jo? A určitě to není tajný, tak k tomu přilož i ten program, jo? Může to dalšímu PICAXistovi pomoct.

Našel jsem teď ještě tenhle odkaz: https://www.allaboutcircuits.com/projec ... ime-clock/ Má tam Picaxe a DS3231, mohlo by se ti hodit podívat se.

jova
Příspěvky: 268
Registrován: 16 pro 2013, 11:40

Re: PICAXE komunikace po I2C s RTC3231

Příspěvek od jova » 27 říj 2017, 14:46

No nevím :roll:
Tajné to není, ale asi by to nikoho moc nezajímalo. Mělo by to ve výsledku spouštět po hodině záznam datalogeru a proudový zdroj pro záznam průtoku na vyvěračce pitné vody.

DavidO
Příspěvky: 604
Registrován: 01 kvě 2013, 21:27

Re: PICAXE komunikace po I2C s RTC3231

Příspěvek od DavidO » 27 říj 2017, 15:12

jova píše:
27 říj 2017, 14:46
No nevím :roll: Tajné to není, ale asi by to nikoho moc nezajímalo
:roll: Tak to je klasický omyl.

Hele - možná by se těžko hledal někdo, kdo bude měřit průtok vyvěračky, ale logovat v čase vstup nějakého senzoru je dost běžná úloha, navíc se dovíme, jak to je s tím měřením proudu a ovládat z Picaxe obvod RTC je taky užitečný.

Další omyl, který rovnou předejdu - no a co že nejseš literát, neumíš psát, budou v tom chyby a vůbec, lidi by se mi smáli. Jednak nebudou (a ti co by se smáli mi nestojí ani za opovržení), a hlavně, furt to bude lepší výstup, než výstup toho, co nenapíše nic. Nemá to být čtivý román, ale informace pro další zájemce.

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1352
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: PICAXE komunikace po I2C s RTC3231

Příspěvek od jrt » 27 říj 2017, 15:18

jova píše:
27 říj 2017, 14:46
... ale asi by to nikoho moc nezajímalo.
Totéž si nejspíš mysleli všichni uživatelé RTC3231, kteří se ho pokušeli spojit (nejen) s PICAXE a proto jsi musel začínat od začátku...
Zatímco ty s tím obvodem spouštíš datalogger, někdo jiný bude třeba spouštět kukačku v hodinách, jiný zas vytvoří zrychlené hodiny pro železniční modeláře a další pípátko pro babičku, aby nezapomněla na léky.
A všichni tihle konstruktéři si to taky nechají pro sebe, protože to "nikoho nezajímá". :(
jrt
hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

jova
Příspěvky: 268
Registrován: 16 pro 2013, 11:40

Re: PICAXE komunikace po I2C s RTC3231

Příspěvek od jova » 27 říj 2017, 15:23

Já to beru spíše tak, že v článcích jsou popsaná všeobecné informace, kdežto zde se diskutuje na konkrétní aplikaci a fórum má pak díky tomu mnohem větší užitnou hodnotu pro více lidí.

jova
Příspěvky: 268
Registrován: 16 pro 2013, 11:40

Re: PICAXE komunikace po I2C s RTC3231

Příspěvek od jova » 27 říj 2017, 16:28

A nestačilo by vám třeba jen něco takového?
http://jova1.cz/ostatni/spinac/spinac.html
http://jova1.cz/modely/canon_spoust/canon_spoust.html

Tohle je už programově pak někde jinde.
http://jova1.cz/ostatni/slider/slider.html

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 hosti