Jsem letecký modelář a profesí programátor. Elektroniku nemám zažitou, jen jsem kdysi spájel pár stavebnic a chápu jen nějaké základní principy. Po letech jsem chtěl vyzkoušet vytvořit nějaké jednoduché zapojení s picaxce, kterým bych řídil let volného modelu, poněvadž RC modely jsou někdy trochu monotóní. Tzn. ovládání motoru timerem s plynulými přechody a k tomu možná jedno servo na řízení poloměru zatáčky. Asi dost klasika. O víkendu jsem si navrhl, vyleptal a zapájel takovou základní "programovací" destičku s Picaxe 08M2. A hruá! Funguje!

Nuže:
1) V základním programovacím zapojení se všude uvádí rezistor 22k před serial IN. Já ale koupil v GM 20k a 24k. Dal jsem tam radši 24k (říkal jsem si - že když má omezovat proud, tak ať radši víc, než míň). Je to chyba, mám sehnat přesnější hodnotu, nebo je to jedno?
2) Podle českého návodu na hobbyrobot.cz se zdá, že kondenzátor 100nF mezi + a - blízko pouzdra je opravdu velice nutný. Ale v jiných zapojeních ho nevidím. Je tam na vyhlazení napájecího napětí? Nebo na něco jiného?
3) Jak je to s "nepotřebnými piny"? Četl jsem, že nejbezpečnější je, zapojit je přes rezistor k zemi, nebo k plusu. Ale opět nacházím různé obvody, kde jsou piny ponechány ladem. Dočetl jsem se, že je lze ošetřit i programově, příkazem PULLUP, který pin připojí přes interní rezistor k +. Jak je to tedy správně?
4) Picaxe se mi sice podaří naprogramovat, ale jen občas (cca 4/10). Mám USB-COM převodník (koupený kabel) a k tomu COM kabel, který jsem si upravil pro použití se servokonektorem. Oba kabely jsou celkově hodně dlouhé. Možná je chyba v tom kabelu, možná je to tou jinou hodnotou rezistoru před serial IN. Možná je to těmi neošetřenými vstupy. Nebo něco jiného? Zdálo se mi, že to funguje častějc, když sáhnu prstem na DPS zespodu. Ale nějaký studený spoj, nebo vakl se mi moc nezdá, kontroloval jsem to.
Za případné odpovědi (na moje nudné začátečnické otázky) děkuji. I za odkazy, které jsem nenašel.