Výběr LCD displeje

Mortyx

Výběr LCD displeje

Příspěvek od Mortyx » 26 pro 2013, 11:03

Dobrý den,
s Picaxe jsem začátečník a chtěl bych si vybrat 16x2 LCD displej. Nevím si rady jaký koupit, protože toho o LCD moc nevím. Dlouho jsem se snažil něco o nich najít, ale nic moc jsem nenašel. Přeci k displeji potřebuji nějaký modul, přes který se to k mikroprocesoru připojí. Mám pravdu? Když displej koupím, je k tomu automaticky dodán i tento modul? Dá se modul koupit zvlášť? Kde? Dá se LCD zapojit i bez modulu aby fungoval na Picaxe? Je jedno, jestli si vyberu alfanumerické displeje, nebo displeje se sériovým rozhraním? Jaký je mezi nimi rozdíl?

Mám nějaké vyhlédnuté, prosím poraďte, ke kterým se Picaxe dá připojit a jestli je u toho ten modul, nebo to funguje i bez něj:

http://www.snailshop.cz/seriove-rozhran ... leb20.html
http://dx.com/p/16-x-2-character-lcd-di ... ght-121356
http://www.snailshop.cz/alfanumerick/30 ... ypleb.html
http://www.emo.cz/z98938-rc1602bb

Pokud byste věděli o nějakém návodu (nejlépe českém, ale angličtina mne nezabije), kde bych se toto dozvěděl tak napište. Můžete mi také poradit jaký displej používáte vy.Nemusíte mi zde psát slohové práce, stačí mi jen stručné odpovědi a také potřebuji vědět, kde to koupit (nejlépe v ČR, nebo na dx.com), aby mi to na mikroprocesoru Picaxe běželo.
Prosím poraďte. Děkuji všem za odpovědi.

Uživatelský avatar
Dex
Administrátor
Příspěvky: 922
Registrován: 16 úno 2013, 14:26

Re: Výběr LCD displeje

Příspěvek od Dex » 26 pro 2013, 11:42

Zdravím,

propojení PICAXE a LCD je na internetu popsáno mnohokrát. Jen jsem cvičně zkusil google a opravdu bylo z čeho vybírat ;)

Kouknul jsem se hned na ten první displej co máte na seznamu (http://www.snailshop.cz/seriove-rozhran ... leb20.html) a ten s PICAXE fungovat bude.

Btw o jakém PICAXE se bavíme?
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz | rxd.cz | codetory.cz

Mortyx

Re: Výběr LCD displeje

Příspěvek od Mortyx » 26 pro 2013, 21:18

A co si myslíte o tom z dx.com ? http://dx.com/p/16-x-2-character-lcd-di ... ght-121356
Fungoval by?

Uživatelský avatar
Dex
Administrátor
Příspěvky: 922
Registrován: 16 úno 2013, 14:26

Re: Výběr LCD displeje

Příspěvek od Dex » 26 pro 2013, 23:31

A o jakém PICAXE se bavíme??
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz | rxd.cz | codetory.cz

aladin
Příspěvky: 149
Registrován: 12 kvě 2013, 06:43

Re: Výběr LCD displeje

Příspěvek od aladin » 27 pro 2013, 01:14

co třeba zapojení od protinožců:
http://technologytutor.co.nz/picaxe-cir ... o-a-picaxe
MerkurRobot.cz
KlubTechniku.cz
Stavebnice.com

Mortyx

Re: Výběr LCD displeje

Příspěvek od Mortyx » 27 pro 2013, 10:33

Dex píše:A o jakém PICAXE se bavíme??
Momentálně mám Picaxe 08M2 na kterém to nezapojím. Chci si koupit buď 20X2 nebo 28X2 kvůli více pinům.
http://dx.com/p/16-x-2-character-lcd-di ... ght-121356 ?

Uživatelský avatar
Dex
Administrátor
Příspěvky: 922
Registrován: 16 úno 2013, 14:26

Re: Výběr LCD displeje

Příspěvek od Dex » 27 pro 2013, 10:38

K té 08M2 by ten sériový připojit šel.

Jinak použít můžete oba jen s tím z DX budete potřebovat mnohem více pinů a bude to více práce ale zase se něco nového naučíte.

Záleží tedy co chcete respektive jestli je displej jen prostředek nebo i cíl :)
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz | rxd.cz | codetory.cz

jova
Příspěvky: 269
Registrován: 16 pro 2013, 11:40

Re: Výběr LCD displeje

Příspěvek od jova » 28 pro 2013, 23:12

Jako začátečník to vidím asi takhle. Klasické levné displeje založené na čipu HD44780 (1602) mají paralelní řadič, to znamená že k připojení na Picaxe potřebují min. 6datových vodičů a tím pádem i použitý Picaxe musí mít tolik volných výstupů.
Naproti tomu displeji se sériovým rozhraním který je mnohem dražší, stačí jen 1 datový kanál a tím pádem i jen jeden výstup z Picaxe.
Já to vyřešil tak, že jsem koupil levný 1602 a udělal k němu destičku s Picaxe20M2. Získal jsem tak displej se sériovým rozhraním. Návod je zde: http://electromag1.wifeo.com/fabriquer- ... icaxe-.php
Je tam i další spousta zapojení s oběma typy displeji.

Uživatelský avatar
adamh
Příspěvky: 62
Registrován: 24 úno 2013, 23:10
Bydliště: Opava / Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Výběr LCD displeje

Příspěvek od adamh » 29 pro 2013, 18:39

Připojit k displeji mikrokontrolér je fajn, dá se tam udělat buffer a při přijetí nového řádku ty ostatní posunout/smazat. Případně vzít levný displej s řadičem HD44780 (nebo kompatibilním) a přilepit k němu I2C expandér (obvod, který má z jedné strany I2C a z druhé strany paralelní rozhraní) - ale pak se musí řízení displeje odbýt v hlavním jednočipu, je to jen úspora drátů.

Docela dobré řešení jsou displeje "DOG" (http://www.soselectronic.cz/?str=556), dá se s nimi komunikovat jednoduše po sběrnici SPI a je to vlastně jen sklo s nožičkami.
“We’re all pathetic and creepy and can’t get girls. That’s why we fight robots.” –Kripke (TBBT)
Osobní web: adamh.cz

viki
Příspěvky: 42
Registrován: 14 pro 2013, 22:23

Re: Výběr LCD displeje

Příspěvek od viki » 31 pro 2013, 02:53

Já to vyřešil tímhle modulem http://www.techsupplies.co.uk/AXE133 Ovládá se to přes Picaxe 18M2 vše je v balení. Přijde ti to rozložené, jen to složíš, jedním kabelem připojíš k tomu tvému Picaxe 08M2 a toť vše.
Dokumentace :
http://www.picaxe.com/docs/axe133.pdf

Nebo u nás jde koupit samotný modul bez displeje:
http://www.snailshop.cz/picaxe-projekty ... board.html

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host