Spálení PICu

Odpovědět
zed70
Příspěvky: 4
Registrován: 18 led 2020, 10:50

Spálení PICu

Příspěvek od zed70 » 18 led 2020, 23:23

Ahoj

Mám začátečnický dotaz?

Vytvořil jsem si program pro ovládání elektrokotle(deska se už nevarábí). Potřeboval jsem program upravit.
Napájení bylo přes 7805 a vše fungovalo do té doby než jsem připojil sériový programovací kabel z PC pomocí převodníku, nejednou
monitor zhasnul po chvilce opět naskočil, ale pic šel do věčných lovišť.
Vzal jsem jiný a ten nastavil mimo plošňák pak dal do patice a elektrokotel funguje.
K napájení používám starou nabiječku na mob. telefony a vše funguje, ale na desce PIC odešel.
Nestalo se toto náhodou taky někomu?

Díky za radu.

Uživatelský avatar
fulda
Příspěvky: 912
Registrován: 04 led 2016, 17:18

Re: Spálení PICu

Příspěvek od fulda » 19 led 2020, 09:54

Nstalo se mi to, ale pokud by jsi spíš chtěl vědět proč se ti to stalo, tak to vím.

Pokud máš zdroj připojený třívodičově, tak má zem připojenou přes kondenzátory na středový kolík, zatímco dvouvodičové ne. Pokud u nabíječky dojde k nějaké šikovné indukci a při připojování se nepřipojí první zemnící vodič, může být rozdíl napětí až ke dvěma stovkám voltů (pochopitelně s minimálním proudem). A jestli se ti to dobře sešlo, tak se prostě procík usmažil podobně, jako statickou elektřinou.

Jednoduše se tomu dá předcházet tak že buď explicitně propojuješ zemnící svorky jako první, nebo při programování používáš počítač na baterky.

Používat počítač na baterky je dobrý zvyk zejména pokud používáš USB měřáky, osciloskopy a logické analyzátory.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

zed70
Příspěvky: 4
Registrován: 18 led 2020, 10:50

Re: Spálení PICu

Příspěvek od zed70 » 19 led 2020, 12:37

Já právě na zkoušení programů používám jen to trafo z telefonu. Deska na které mně odešel PIC byla napájena stabilizovaným zdrojem přes 7805 a kondenzátory, kdybych neupravoval program tak je vše OK. Spíš mně napadlo zda neleze něco z PC a blbě se to potkalo. USB převodník je cca 1,5 kabelu a na konci seriový port. Bylo by k vzteku pokaždé úpravě programu rvát PIC ven z patice. Zrovna, když je používám na železnici k optickým senzorům :(

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1557
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: Spálení PICu

Příspěvek od jrt » 19 led 2020, 15:27

Píšem si tu o PIC (v tom případě o kterém?) nebo o PICAXE?

Jak ten procesor odešel?
a) shořel na uhel
b) když se zapojí napájení, tak se rozžhaví
c) jen nejde naprogramovat
jrt
jederobot.cz, hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

Pirx
Příspěvky: 153
Registrován: 24 úno 2013, 16:29
Kontaktovat uživatele:

Re: Spálení PICu

Příspěvek od Pirx » 19 led 2020, 17:19

Hlasoval bych pro variantu, kterou popsal Fulda - ruzne potencialy zemi apod.
Solder fumes makes you stronger!

zed70
Příspěvky: 4
Registrován: 18 led 2020, 10:50

Re: Spálení PICu

Příspěvek od zed70 » 22 led 2020, 08:42

Po připojení programovacího kabelu zčernal monitor, procesor jsem vyjmul z desky na kotel dal do programovací desky a už nešel programovat.
Procesor byl studený a neshořel. Jde mně o to pokud procesor dáte do nějakého zařízení a program dolaďujete zda ho vyjmete a ladíte mimo nebo v zařízení?

Uživatelský avatar
fulda
Příspěvky: 912
Registrován: 04 led 2016, 17:18

Re: Spálení PICu

Příspěvek od fulda » 22 led 2020, 09:31

Za mne - já používám převážně HVP (High Voltage Programming), zejména protože mám tendence využívat maximum vývodů po svém, při LVP bych musel dva vývody vynechat.
Takže pokud mi zařízení umožňuje použít HVP, tak programuji v zařízení (a osazuji SMD procesory na desku), pokud ne, tak se nedá nic dělat.

P.S. to je odpověď na programování PICu a ne Picaxe, ty moc nepoužívám.

P.P.S. Pro tvůj případ by se hodilo poučit se u benzinkářů - přijede cisterna a první co udělá je, že si připojí zemnící svorku :)

P.P.P.S. Je nenulová pravděpodobnost, že procesor jako takový žije, ale smazal/poškodil si picaxe interpret ve flash, takže pomocí HVP půjde ovládat. Což je pro tebe informace, která má cenu zlata, pokud nemáš HVP nástroje a procesory používáš výhradně v režimu picaxe. Na smazání (poškození) obsahu flash stačí pár šikovných pulzů s napětím trochu přesahujícím 10V na pinu MCLR/Vpp (zpravidla pin 4). Na tom pinu není clamp dioda, proto si jí tam dodělávej.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

jova
Příspěvky: 335
Registrován: 16 pro 2013, 11:40

Re: Spálení PICu

Příspěvek od jova » 22 led 2020, 09:57

Picaxe programuji běžně zapojené jak v zařízení, tak na deskách.
Vždy ale dodržuji zásadu, nejdříve připojím programovací kabel, pak teprve napájení.
Jde o to, že dneska se většinou používají spínané zdroje. Ty zdroje mají z důvodu odstranění VF rušení spojenou primární a sekundární stranu pomocí kondenzátorů. Sice to odfiltruje to rušení, ale zároveň zavádí do sekundáru určité "svodové" napětí. Pokud není záporný pól sekundáru uzemněn, může to napětí dosahovat řádově desítky voltů. A právě v okamžiku, kdy to propojíš zapnuté, se toto napětí přes programovací kabel mezi zařízeními vyrovná a zničí procesor. Zkus schválně při rozpojeném programovacím kabelu změřit nějakým digitálním měřidlem, kolik voltů střídavých je mezi záporným pólem zařízením s procesorem a programátorem, (v zapojení při kterém došlo ke zničení procesoru). Možná bude i záležet jak máš do zásuvky zapojený ten napájecí adaptér, zkus ho otočit.

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1557
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: Spálení PICu

Příspěvek od jrt » 22 led 2020, 11:00

Je jistá možnost, že se PICAXE jen zablokoval. Zkus ho nejprve připojit k programovacímu kabelu, spustit programování a až potom připojit jeho napájení. Třeba se probere. Pokud ne, tak nejspíš je smazaný zavaděč, který z PIC dělá PICAXE a to je nevratné. Ale můžeš ho dát Fuldovi, jako PIC by asi fungoval OK :) .
jrt
jederobot.cz, hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

zed70
Příspěvky: 4
Registrován: 18 led 2020, 10:50

Re: Spálení PICu

Příspěvek od zed70 » 22 led 2020, 23:06

Díky za radu
Jak budu PICAXE ladit zvolím postup co jste psali.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host