AS5600 - magnetické čidlo

Odpovědět
Luděk
Příspěvky: 76
Registrován: 22 úno 2016, 08:47

AS5600 - magnetické čidlo

Příspěvek od Luděk » 30 črc 2019, 16:49

Musím se rozdělit se zkušenostmi, které mě ohromily a fascinovaly.
Potřeboval jsem tzv. Encodér na zjištění polohy hřídele převodovky pro 6cestný ventil.
Řešil jsem to opticky, pak potenciometrem a vše špatně a nespolehlivě a s malou životností.
Koupil jsem na Alliexpresu několik čipů AS5600 se speciálními magnety a šel bastlit.
Výsledek? Tak dokonalého brouka jsem už dlouho neměl.
Je absolutně přesný, nevadí mu "vakl" hřídele ani teplota, nic...
Kdybych věděl jak, popsal bych detaily i schema na stránky Picaxe.cz
Ale k programování. JE TAM JEDNO VELKÉ ALE.
Programovat parametry můžete od rána do večera... ale jakmile vypnete napájení, nastavení zmizí.
Pokud chcete nastavení uložit tak, aby zůstalo natrvalo v Config Registru, je nutné poslat
do Burn_registru (0xFF) příkaz (0x40) a je to uložené na pořád.
Jenomže to je paměť PROM (OTP) a tak lze zapisovat POUZE jedničky.
To znamená, zapsat můžete, ale smazat nikoli.
Sice to je v pdf, ale kdo to vidí poprvé narazí :-)
Více na případné dotazy...

Uživatelský avatar
fulda
Příspěvky: 881
Registrován: 04 led 2016, 17:18

Re: AS5600 - magnetické čidlo

Příspěvek od fulda » 30 črc 2019, 19:13

Já už mnoho let používám AS5045 pro polohování točny na kolejišti a mohu potvrdit. Je s tím obvodem celkem dobrá práce.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

Uživatelský avatar
gilhad
Příspěvky: 190
Registrován: 29 kvě 2015, 00:36
Kontaktovat uživatele:

Re: AS5600 - magnetické čidlo

Příspěvek od gilhad » 30 črc 2019, 19:55

Luďku, mohl bys poslat ten odkaz na Aliexpress? Raději nakoupím tam, kde je známo, že to funguje skvěle, než vyhledat prodejce naslepo a doufat, že to nebudou moc hrozný padělky (no většinou nejsou, ale osobní reference je osobní reference, zatímco čínský popis je v lepším případě nedostatečný, většinou mírně mimo a občas vyloženě vylhaný...)

---
Popis:
QFP32-TQFP32-to-DIP32-patch-to-DC-converter-board-0-08mm-lead-to-2-54-feet.jpg
QFP32-TQFP32-to-DIP32-patch-to-DC-converter-board-0-08mm-lead-to-2-54-feet.jpg (58.5 KiB) Zobrazeno 976 x
a realita
DSC_6678.m.jpg
DSC_6678.m.jpg (73.65 KiB) Zobrazeno 976 x
Najděte jeden rozdíl (ano, je to 1 zásilka, místo jedné ze 4 EEPROM 512K se tam vloudil dvojitý NOT)
DSC_5791.s.jpg

Uživatelský avatar
fulda
Příspěvky: 881
Registrován: 04 led 2016, 17:18

Re: AS5600 - magnetické čidlo

Příspěvek od fulda » 30 črc 2019, 21:10

Stojí to za to? Já ty moje dostal jako vzorky zadarmo.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

Luděk
Příspěvky: 76
Registrován: 22 úno 2016, 08:47

Re: AS5600 - magnetické čidlo

Příspěvek od Luděk » 31 črc 2019, 06:07

Pro Gilhad :
komplet modul s magnetem :
https://www.aliexpress.com/item/3295861 ... 4c4dhfb1o6

samotný IO :
https://www.aliexpress.com/item/3298345 ... 4c4dhfb1o6

a magnety :
https://www.aliexpress.com/item/3285214 ... 4c4dhfb1o6

není to sice levné, ale Xkrát levnější, než bastlit cokoli jiného.


stelerp
Příspěvky: 2
Registrován: 14 srp 2019, 09:43

Re: AS5600 - magnetické čidlo

Příspěvek od stelerp » 17 srp 2019, 07:39

Nazdárek
Rád bych se zeptal zkušených, jak se tento obvod chová při průchodu nulou (360° <-> 0°). Zda v těch místech nedochází na výstupu (analog) ke 'chvění, zákmitům', a nebo jestli tam není nějaká hystereze?
Jde mi o to, zda lze pro snímání polohy opravdu spolehlivě vyžít celých 360° a nebo lépe omezit na třeba 1°-359°...

Díky, StelerP

Luděk
Příspěvky: 76
Registrován: 22 úno 2016, 08:47

Re: AS5600 - magnetické čidlo

Příspěvek od Luděk » 21 srp 2019, 14:33

Ano, je tam malý problém. K zákmitům nedochází, ale je tam hystereze.
Ale tak maličká, že na stupně to nemá vliv.
Rozsah je 0 - 4096 a hystereze je 0-3 takže nulanulaprd.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host