Nefunkční propojení mikrokontroléru PICAXE-08M2 s redukcí

DavidO
Příspěvky: 811
Registrován: 01 kvě 2013, 21:27

Re: Nefunkční propojení mikrokontroléru PICAXE-08M2 s redukcí

Příspěvek od DavidO » 04 úno 2019, 12:20

mirda328 píše:
04 úno 2019, 10:07
ad David:
Jako že mám nakreslit, jak to mám zapojené? Jo to můžu, ale nebude lepší to spíše vyfotit?
Lepší to nebude. Bylo by to pro tebe sice jednodušší, ale my bychom z toho nemuseli vidět všechno. Ze schematu naopak neuvidíme, jestlis třeba někde nepřepíchnul pin omylem jinam (a jako autor to prostě nevidíš). Takže nejlépe oboje :-)
Tipnul bych si něco ve stylu že nemáš správně zapojené piny toho Picaxe, viz např. Picaxe manual, str. 27. Máš tam ty odpory?
mirda328 píše:
04 úno 2019, 10:07
A když tak to Robodoupě se koná kde? Jsem tu nováček, takže ještě nic nevím :-)
Viz příspěvek zde ve fóru: viewtopic.php?f=34&t=1096
mirda328 píše:
04 úno 2019, 10:07
Sériový terminál si spustit nedokážu, jsem pouze prostý uživatel PC :-)
Každopádně žádnou hlášku to na mě nevybaflo :-)
Možností je mnoho. Přímo součástí Windows je jakýsi terminálový klient (voliteně), ale ten je dost historický a je jen velice jednoduchý. Oblíbený je PuTTY, který je sice primárně na síťové spojení, ale lokální seriové umí taky. Já mám osobně nejradši RealTerm, který poskytuje spoustu chytrých funkcí, které se při komunikaci s low-level hardware velice hodí. No a v nouzi jde použít i Serial Monitor za Arduina, ale to je fakt nouzovka.

DavidO
Příspěvky: 811
Registrován: 01 kvě 2013, 21:27

Re: Nefunkční propojení mikrokontroléru PICAXE-08M2 s redukcí

Příspěvek od DavidO » 04 úno 2019, 12:20

fulda píše:
04 úno 2019, 09:52
Jenom taková drobnost - někdy byla taková aférka, že pokud si ovladač myslel, že je zařízení padělek, tak se sice tvářil normálně, ale místo jakékoli komunikace psal nějaký prudivý text.
Dokážeš si spustit nějaký sériový terminál a podívat se, jestli to není tvůj případ?
Jestli to je ten samý převodník co mám já (jakože to tak vypadá), tak to je skutečně čistokrevný FTDI a ta známá "klonová smrt" se ho netýká.

mirda328
Příspěvky: 22
Registrován: 04 úno 2019, 07:54

Re: Nefunkční propojení mikrokontroléru PICAXE-08M2 s redukcí

Příspěvek od mirda328 » 04 úno 2019, 13:57

ad David

Jak jsem psal v úvodním příspěvku, zapojil jsem to podle toho návodu z těchto stránek,
viz: http://www.picaxe.cz/wp-content/uploads ... A1me-1.pdf
Takže v podstatě nakreslím to samé. Proto mi přišlo, že fotka či fotky budou lepší, ale učiním obé :-)

Zapojení toho procesoru je v návodu rovněž označené, takže se domnívám, že v tom asi chyba nebude.

Myslíš ty 3 odpory, které jsou defacto součástí programovacího kabelu, ano mám je tam, rovněž i kondenzátor, který spojuje vývody procesoru plus a 0 V.

Ohledně toho Robodoupěte, co bude v sobotu 16.2., vypátral jsem ho na těchto stránkách :-)
Klidně tam přijdu, ale není to blbý tam chodit s takovou triviálností, i když pro mě to je zásadní věc, bez toho se nehnu :-)
Ale třeba mi něco poradíte, až vám pošlu fotky a schéma.

Mirek

DavidO
Příspěvky: 811
Registrován: 01 kvě 2013, 21:27

Re: Nefunkční propojení mikrokontroléru PICAXE-08M2 s redukcí

Příspěvek od DavidO » 04 úno 2019, 20:57

mirda328 píše:
04 úno 2019, 13:57
Jak jsem psal v úvodním příspěvku, zapojil jsem to podle toho návodu z těchto stránek,
viz: http://www.picaxe.cz/wp-content/uploads ... A1me-1.pdf
Takže v podstatě nakreslím to samé. Proto mi přišlo, že fotka či fotky budou lepší, ale učiním obé :-)
No to jsi právěže přesně nenapsal ;-)
Takže jestli jsi to dělal právě podle toho, tak to nepřekresluj - ledaže by sis tam udělal nějaké své úpravy nebo doplnění.
mirda328 píše:
04 úno 2019, 13:57
Zapojení toho procesoru je v návodu rovněž označené, takže se domnívám, že v tom asi chyba nebude.
Jedna věc je, co je namalované na papíře, a druhá, co z toho pak člověk reálně vyrobí. A vlastní chyby obvykle pak nevidí. Znám to sám dobře - prohozené piny, zrcadlově přiletované spoje ke konektoru (číslování odleva, ale zepředu nebo zezadu?), obráceně diody, prohozené součástky, mega místo kila, posunutý hřebínek o pin, atd. atd. ... ďábel co našeptává chyby má mnoho podob :mrgreen:
mirda328 píše:
04 úno 2019, 13:57
Myslíš ty 3 odpory, které jsou defacto součástí programovacího kabelu, ano mám je tam, rovněž i kondenzátor, který spojuje vývody procesoru plus a 0 V.
Ano, ty jsem myslel.
mirda328 píše:
04 úno 2019, 13:57
Ohledně toho Robodoupěte, co bude v sobotu 16.2., vypátral jsem ho na těchto stránkách :-)
Klidně tam přijdu, ale není to blbý tam chodit s takovou triviálností, i když pro mě to je zásadní věc, bez toho se nehnu :-)
Rozhodně to není blbý. Za prvý, když to je pro tebe moment, pro který se zasekneš, tak je lepší se zeptat než kroutit sám hlavou. Za druhý, i takovéhle triviality můžou být pro jiné přínosné a nebo dokonce mít nečekané pozadí. A za třetí, třeba tam pochytíš i sám něco nového ...
mirda328 píše:
04 úno 2019, 13:57
Ale třeba mi něco poradíte, až vám pošlu fotky a schéma.
A i to je možné. A pak to přineseš na Robodoupě, aby ses pochlubil funkčním použitým výsledkem ... 8-)

mirda328
Příspěvky: 22
Registrován: 04 úno 2019, 07:54

Re: Nefunkční propojení mikrokontroléru PICAXE-08M2 s redukcí

Příspěvek od mirda328 » 04 úno 2019, 21:46

To jsi mě s odpovědí předběhl, ale už jsem to měl nafocené.
Takže schéma jsem nakreslil tak, jak to mám zapojené v nepájivém poli.
Pak je tam foto napětí zdroje (4x NimH 1,2 V Enelope).
Dále foto zapojení v nepájivém poli - 2 pohledy pro názornost.
A ještě foto zapojení kabelu ((konektoru).
schema.jpg
napětí zdroje.jpg
zapojení zařízení.jpg
zapojení zařízení-další pohled.jpg
osazení konektoru.jpg

mirda328
Příspěvky: 22
Registrován: 04 úno 2019, 07:54

Re: Nefunkční propojení mikrokontroléru PICAXE-08M2 s redukcí

Příspěvek od mirda328 » 04 úno 2019, 21:49

A ještě další foto, co hlásil Picaxe programátor, když jsem chtěl nahrát program do procesoru.
COM 3.jpg
chyba port 3.jpg
COM 4.jpg
chyba port 4.jpg

jova
Příspěvky: 327
Registrován: 16 pro 2013, 11:40

Re: Nefunkční propojení mikrokontroléru PICAXE-08M2 s redukcí

Příspěvek od jova » 04 úno 2019, 23:11

Osobně v tom nevidím chybu. USB převodník mi ukazuje taky obsazení portu č.3 zrovna jako tobě.
Jediné co mě napadá, než začneš nahrávat program, odpoj napájecí napětí procesoru. Spustíš nahrávání a pak teprve připoj to napájení procesoru (máš na to pár sekund). Občas mi to pomohlo v obdobném případě.

DavidO
Příspěvky: 811
Registrován: 01 kvě 2013, 21:27

Re: Nefunkční propojení mikrokontroléru PICAXE-08M2 s redukcí

Příspěvek od DavidO » 05 úno 2019, 00:36

Vidím to obdobně. Na to, aby Picaxe přijal nový program, musí poslouchat na té sériové lince ve zvláštním režimu ("bootloader"). Do něj se dostane vždy po resetu (tedy i při zapnutí napájení, když to předtím bylo vypnuté), takže jestli si ho ten programovací prostředek nezresetuje sám, tak to musí udělat člověk. To je ten postup zmáčkni reset - spusť programování - pusť reset. S odpojením a znovuzapojením napájení to je podobné, tím se stane ta druhá část, tj. poté, co se spustí programování, tak se nechá Picaxe nastartovat a dál to jede v tom programovacím režimu a ten začne přijímat.
Ke schématu snad jen drobnost, že ten nejpravější sloupec je zem a ne -5V ale to je jistě jen "překlep".

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1516
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: Nefunkční propojení mikrokontroléru PICAXE-08M2 s redukcí

Příspěvek od jrt » 05 úno 2019, 09:53

DavidO píše:
04 úno 2019, 12:20
Já mám osobně nejradši RealTerm, který poskytuje spoustu chytrých funkcí, které se při komunikaci s low-level hardware velice hodí.
Myslím, že by tohle mohl být zajímavý námět na krátkou přednášku na nejbližším Robodoupěti. Už mnohokrát jsem se setkal s tím, že kolegové (a mne nevyjímaje) se sériovými terminály docela zápasí...
jrt
jederobot.cz, hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

mirda328
Příspěvky: 22
Registrován: 04 úno 2019, 07:54

Re: Nefunkční propojení mikrokontroléru PICAXE-08M2 s redukcí

Příspěvek od mirda328 » 05 úno 2019, 11:34

Ahoj,
já vám všem děkuji, ale bohužel popisovaný návod zapojení baterie nevedl ke kýženému výsledku.
Když se objeví okno s nahráváním programu do procesoru, tak asi po jedné vteřině připojím zdroj, ale vyhodí to chybovou hlášku, viz obrázek výše. Postup jsem opakoval několikrát, ale bezvýsledně.
Všiml jsem si, že LED při "nahrávání" programu rychle bliká a jak to vyhodí to okno, tak začne blikat tak ve cca vteřinových intervalech. Pokud odpojím kabel od převodníku, tak se LED rozsvítí nepřetržitě, a to i s větší intenzitou, alespoň se mi zdá.
Nemůže být třeba problém v nastavení hodnot u toho daného portu? Opakuji ale, že tomu vůbec nerozumím, takže pokud by vás někoho napadlo další řešení, tak prosím jak pro neandrtálce :D
Dík všem za reakci
Mirek

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host