Nefunkční propojení mikrokontroléru PICAXE-08M2 s redukcí

mirda328
Příspěvky: 22
Registrován: 04 úno 2019, 07:54

Nefunkční propojení mikrokontroléru PICAXE-08M2 s redukcí

Příspěvek od mirda328 » 04 úno 2019, 09:10

Zdravím všechny,

chtěl bych si vyrobit blikátko do modelu vrtulníku, tak mě kamarád nasměroval na tento mikrokontroler a poslal mi odkaz na návod: PICAXE - začínáme ...
Podle návodu jsem si vyrobil programovací kabel a na nepájivém poli jsem pospojoval součástky. Vzhledem k tomu, že na netbooku ani v PC nemám sériový port, zakoupil jsem tuto redukci : https://www.alza.cz/premiumcord-usb-2-0 ... .htm#popis
Součástí produktu je i CD s ovladači, které jsem nainstaloval.

Bohužel jak v PC, kde mám Win7, tak ani v netbooku, kde jsou Win10, se to tváří tak, že zařízení není diagnostikováno.
Zapojení programovacího kabelu jsem kontroloval několikrát a nevidím v něm žádnou chybu, rovněž v zapojení součástek.

Neporadil byste mi prosím někdo, co s tím?
Děkuji za případné odpovědi.

S pozdravem Mirek

DavidO
Příspěvky: 748
Registrován: 01 kvě 2013, 21:27

Re: Nefunkční propojení mikrokontroléru PICAXE-08M2 s redukcí

Příspěvek od DavidO » 04 úno 2019, 09:27

A detekuje ti to ten převodník samotný? Měl by se ti vytvořit nový COM port, s nějakým vyšším číslem (zjistíš např. v Device Manageru (Správce zařízení) nebo z příkazové řádky příkazem mode).
Tenhle převodník vypadá némlich stejně, jako jeden co mám (VID 0403, PID 6001), a ten se mi připojuje spolehlivě kdekoli.

mirda328
Příspěvky: 22
Registrován: 04 úno 2019, 07:54

Re: Nefunkční propojení mikrokontroléru PICAXE-08M2 s redukcí

Příspěvek od mirda328 » 04 úno 2019, 09:38

Ahoj,

jo to jsem nenapsal - detekuje :-)
V zařízení a tiskárnách v PC se převodník zobrazuje a je u něho i ovladač (žádné upozornění, že by bylo něco špatně).
V programu, přes který se mikrokontroler programuje, v záložce "sériový port" je pod COM3 hláška "Ready Use", nebo tak něco.
Takže PC ten převodník vidí, ale zařízení k němu připojené ne.

Mirek

DavidO
Příspěvky: 748
Registrován: 01 kvě 2013, 21:27

Re: Nefunkční propojení mikrokontroléru PICAXE-08M2 s redukcí

Příspěvek od DavidO » 04 úno 2019, 09:48

Tak to pak sem dej schema zapojeni všeho od převodníku dál. Nebo to přines příští týden na Robodoupě.

Uživatelský avatar
fulda
Příspěvky: 816
Registrován: 04 led 2016, 17:18

Re: Nefunkční propojení mikrokontroléru PICAXE-08M2 s redukcí

Příspěvek od fulda » 04 úno 2019, 09:52

Jenom taková drobnost - někdy byla taková aférka, že pokud si ovladač myslel, že je zařízení padělek, tak se sice tvářil normálně, ale místo jakékoli komunikace psal nějaký prudivý text.
Dokážeš si spustit nějaký sériový terminál a podívat se, jestli to není tvůj případ?
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

mirda328
Příspěvky: 22
Registrován: 04 úno 2019, 07:54

Re: Nefunkční propojení mikrokontroléru PICAXE-08M2 s redukcí

Příspěvek od mirda328 » 04 úno 2019, 10:07

ad David:

Jako že mám nakreslit, jak to mám zapojené? Jo to můžu, ale nebude lepší to spíše vyfotit?
A když tak to Robodoupě se koná kde? Jsem tu nováček, takže ještě nic nevím :-)

ad Fulda:

Sériový terminál si spustit nedokážu, jsem pouze prostý uživatel PC :-)
Každopádně žádnou hlášku to na mě nevybaflo :-)

Mirek

jova
Příspěvky: 305
Registrován: 16 pro 2013, 11:40

Re: Nefunkční propojení mikrokontroléru PICAXE-08M2 s redukcí

Příspěvek od jova » 04 úno 2019, 11:16

A co přesně nahlásí programátor když se pokusíš nahrát program?
Zkoušel jsi to připojit i na ostatní porty které to v tom progamátoru ukáže?

mirda328
Příspěvky: 22
Registrován: 04 úno 2019, 07:54

Re: Nefunkční propojení mikrokontroléru PICAXE-08M2 s redukcí

Příspěvek od mirda328 » 04 úno 2019, 11:22

No myslím, že to napíše chyba COM3 a pak to nabídne možnosti, jak tu chybu odstranit.
Ale nejsem doma, takže nemůžu ověřit přesné znění té hlášky, to kdyžtak napíšu až odpoledne.
Jj, zkoušel jsem i jiný port, ale výsledek byl stejný.

jova
Příspěvky: 305
Registrován: 16 pro 2013, 11:40

Re: Nefunkční propojení mikrokontroléru PICAXE-08M2 s redukcí

Příspěvek od jova » 04 úno 2019, 11:37

Mě se tam občas pral ten port s USB harddiskem, myší...
Někdy stačilo převodník odpojit a opět zapojit, někdy se muselo vyzkoušet víc nabízených možností a najít zrovna tu se kterou to fungovalo. Dej vědět hlavně co to hlásí, dá se z toho lecos vydedukovat.

mirda328
Příspěvky: 22
Registrován: 04 úno 2019, 07:54

Re: Nefunkční propojení mikrokontroléru PICAXE-08M2 s redukcí

Příspěvek od mirda328 » 04 úno 2019, 11:43

Odpoledne určitě dám vědět, co mi to hlásí.
Odpojování, připojování jsem dělal nesčíslně krát a bohužel to nepomohlo.
Jen doufám, že jsem nepořídíl nevhodný převodník.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host