proudové zatížení a DC relé

labus
Příspěvky: 19
Registrován: 30 čer 2018, 20:54

proudové zatížení a DC relé

Příspěvek od labus » 25 pro 2018, 22:19

Ahoj, prosím o pomoc.
Jaký proud zmákne výstup na pinu picaxe 08-M2?
Pokud jsem dobře hledal, mělo by dát 50 mA. Pro spínání 230 V, jsem koupil toto relé https://www.gme.cz/releftr-f3aa005e , které (pokud dobře čtu) by mělo chtít 40 mA. Naprázdno vše maká, ale když na relé připojím 40 W žárovku, tak se procesor zasekne.
Tak nevím, zda je vadné relé, nebo je těch 40 mA moc natěsno a pic to prostě proudově nezvládne.

Děkuju za rady.

jova
Příspěvky: 299
Registrován: 16 pro 2013, 11:40

Re: proudové zatížení a DC relé

Příspěvek od jova » 25 pro 2018, 23:50

To relé je třeba připojit pomocí tranzistoru. To indukční napětí z cívky nebude procesoru dělat dobře :?
Nějak takhle a nezapomeň na tu diodu u cívky.
To "zaseknutí" by mohlo dělat rušení. Zkus ten procesor napájet z baterie 4,5V.
r.png
r.png (19.79 KiB) Zobrazeno 407 x
Naposledy upravil(a) jova dne 26 pro 2018, 00:06, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
fulda
Příspěvky: 715
Registrován: 04 led 2016, 17:18

Re: proudové zatížení a DC relé

Příspěvek od fulda » 26 pro 2018, 00:06

Kde jsi vzal 50mA? Podle webu je v něm PIC12F840 a ten má v datasheetu na první stránce: High current sink/source 25mA

A to pochopitelně do idealizované rezistivní zátěže, s indukční ani náhodou. Potřebuješ vnější tranzistor a ochrannou diodu. A pak taky pořádné napájení, to už tu zaznělo.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

jova
Příspěvky: 299
Registrován: 16 pro 2013, 11:40

Re: proudové zatížení a DC relé

Příspěvek od jova » 26 pro 2018, 00:12

S rušením jsem si taky užil viz:
viewtopic.php?f=14&t=598

labus
Příspěvky: 19
Registrován: 30 čer 2018, 20:54

Re: proudové zatížení a DC relé

Příspěvek od labus » 27 pro 2018, 11:44

sakra, koukal jsem na procesor řady X. Tam píšou o 50 mA.
Použiju tedy ten transistor s diodou a uvidím, jestli to bude stále rušené nebo si s tím to čínské napájecí trafo poradí :D
Díky.

labus
Příspěvky: 19
Registrován: 30 čer 2018, 20:54

Re: proudové zatížení a DC relé

Příspěvek od labus » 03 led 2019, 22:25

Tak bych potřeboval další pomoc:)
Dle rad jsem přidal spínací obvod k relátkům a potud vše už funguje.
Obvod je zapojen dle schématu s tím, že k J1 - J3 je připojen bluetooth modul hc-05. Procesor s bluetoothem je napájen tímto trafem:
https://www.aliexpress.com/item/AC-DC-5 ... 4c4dRsXw7I. Fungovat to má tak, že na bluetooth pošlu znak a procesor rozsvítí přes relé žárovku.

Při napájení picaxe z baterie (3x1,5V AA) vše funguje, ale při napájení z trafa (před trafem je ke stejnému 230V připojena žárovka) se stává, že se bluetooth zasekne, ale procesor běží dál. Při pokusech se mi dost hřáli baterie, ale to bych přičítal velkému odběru toho bluetoothu.
Jak bych mohl odrušit to trafo? Nebo lépe, kde bych měl začít hledat (měřit)?
roleta_2_BW_sch.png

Vladimir66
Příspěvky: 291
Registrován: 02 dub 2014, 15:30

Re: proudové zatížení a DC relé

Příspěvek od Vladimir66 » 04 led 2019, 00:23

zasekne se, kdyz rele spina zarovku nebo i pri sepnuti bez zateze ?
zkus spinat rele "tlacitkem" a uvidis, jestli dojde k zaseku "jen ze vzduchu".
pripadne nejake SSR rele

daton
Příspěvky: 507
Registrován: 16 bře 2013, 16:12

Re: proudové zatížení a DC relé

Příspěvek od daton » 04 led 2019, 07:51

No zkoušel jsi měřit ten proud při zapnutí toho bluetooth modulu? Baterie by se hřát neměly, ten proud by tam tak velký být neměl.
Jinak je by mohlo skutečně dojít k zarušení, zkusil bych zdroj oddělit idukčnostmi a za ně dát ještě jednu kapacitu něco jako další LC filtr. Potom už budeš muset hledat jinde než v napájení (a jak ti kolísá napětí z toho modulu?).¨
Na tohle by se chtělo podívat osciloskopem.

Uživatelský avatar
fulda
Příspěvky: 715
Registrován: 04 led 2016, 17:18

Re: proudové zatížení a DC relé

Příspěvek od fulda » 04 led 2019, 09:36

Hele, jestli je to schéma přesné, tak mám pocit, že je na něm nějak málo věcí, které se dají nazvat odrušením.
U kombinace relé+rádio bude to vzájemné odrušení celkem hodně zásadní.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

labus
Příspěvky: 19
Registrován: 30 čer 2018, 20:54

Re: proudové zatížení a DC relé

Příspěvek od labus » 04 led 2019, 10:03

@Vladimir66: Zasekne se jen při spínání zátěže, naprázdno bez problému, ať na baterii nebo na 230V přes trafo. Tlačítko vyzkouším.

@daton: u toho modulu píšou 30-40mA, mě to nepřijde tolik, aby se ohřály. Zkusím kouknout osciloskopem, co se děje na tom modulu.

@fulda: Měl bys nějakou radu nebo zdroj, kde bych našel, kde začít s odrušením?

Díky všem.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host