Rotační enkoder a picaxe

Vladimir66
Příspěvky: 153
Registrován: 02 dub 2014, 15:30

Re: Rotační enkoder a picaxe

Příspěvek od Vladimir66 » 13 srp 2017, 00:34

ono je to stejne, jen jsou pouzity namisto bezne pouzivanych pullupů, pulldowny.
nechci spekulovat jestli je to kvuli programu.
zkus to zapojit a uvidis. (treba to bude fungovat i s opacnym zapojenim)

rychlost vystupu encoderu se da resit softem. rychle pootoceni ti nacte vic pulzů nez pomale otoceni.
nebo vyuzij tlacitko. zmacknutim prepnes pricitani +10, a kdyz prestanes otacet, tak se to samo prepne na pricitani +1

jova
Příspěvky: 228
Registrován: 16 pro 2013, 11:40

Re: Rotační enkoder a picaxe

Příspěvek od jova » 13 srp 2017, 09:40

Vladimir66 píše:
10 srp 2017, 18:15
...
to Jova:
kdyz budes mit pinC.1 = 1 a pinC.0 = 1 skocic do rutiny rotace1
kdyz bude pinC.1 = 1 a pinC.0 = 0 skocis do rutiny rotacea a prictes W0+1 skocis zpatky do rutiny rotace aniz by pinc.1 prosel nulou !!
takze kdyz ti bude kmitat pinC.0 tak to bude stale pricitat. -to byl ten muj minuly komentar
...-V66
Ten stav, kdy je požadovaná kontrola pinC.1 = 0 a pinC.0 = 0 se dá lehce ošetřit vložením podmínky na tento stav. Asi jsem ho i v nějaké verzi vývoje testoval, ale pak ho vynechal, protože se ukázal jako zbytečný. Asi mám enkodery bez zákmitů.

Rychlost čtení se v mém případě zřejmě nezmění, protože je hlavně dána odskokem při každém kroku do podprogramu zobrazení stavu na LCD. Jak to bude rychlé u howkyho nemohu posoudit, to si bude muset vyzkoušet sám.

Vladimir66
Příspěvky: 153
Registrován: 02 dub 2014, 15:30

Re: Rotační enkoder a picaxe

Příspěvek od Vladimir66 » 13 srp 2017, 11:28

ta mechanika enkoderů muze byt ruznych kvalit.
jde o to, aby se to pricetlo v okamziku, kdy enkoder cvakne a nikoliv tehdy, kdyz se jenom na knoflik zatlaci a uvolnenim tlaku zustane v puvodni pozici.

existuji nejake cenove dostupne enkodery bez aretace ?
nemyslim ty, co se davaji na osy motorů ale klasicke tocitko s knoflikem (jako potenciometr bez blokovani otaceni)

-V66

Howky
Příspěvky: 44
Registrován: 07 dub 2016, 15:41

Re: Rotační enkoder a picaxe

Příspěvek od Howky » 13 srp 2017, 22:00

Tak jsem si to nakonec udělal takto
Na B.0 a B.1 jsem dal zatím ledky pro indikaci abych věděl zda kanál chodí :)
Pause je zatím jen zkušebně

rotace1:
low B.0
low B.1
if pinC.0=1 and pinC.1=1 then rotace1
if pinC.0=1 and pinC.1=0 then rotacea
if pinC.0=0 and pinC.1=1 then rotaceb
goto rotace1

rotacea:
w0=w0+1
high B.1
Pause 1000
low B.1
goto rotace1

rotaceb:
w0=w0-1
high B.0
Pause 1000
low B.0
goto rotace1

A na co to vlastně potřebuji? na tento trenažer :)

Obrázek

Jeden rotační enkodér je pod dolním brzdičem

Obrázek

Enkodér
Obrázek

a ten druhý brzdič tam
Obrázek

tam je udělaný snímač, tak tam si myslím že pokud to připojím na Picaxe bude to v poho ale to zatím odzkoušeno nemám, to budu ještě testovat
Obrázek

jova
Příspěvky: 228
Registrován: 16 pro 2013, 11:40

Re: Rotační enkoder a picaxe

Příspěvek od jova » 13 srp 2017, 22:41

Aha, tak to jsi měl říci asi rovnou. Na tohle bych zrovna enkoder nepoužil. Jaký je tam ten převod mezi pohybem páky a stisknutím klávesnice? Má ta páka mít nějaké polohy? Proč jsi na ta zapojení nepoužil potenciometr?

Howky
Příspěvky: 44
Registrován: 07 dub 2016, 15:41

Re: Rotační enkoder a picaxe

Příspěvek od Howky » 14 srp 2017, 11:36

No takto, to je pult kámoša, a na tehdejší poměry a tehdejší simulátor MSTS tohle vyhovuje úplně bezvadně chodí to jak má.

Jenže doba pokročila, a chtělo se přejít na druhý simulátor, ale zachovat ovládání, viz ty fotky, a tam už je problém ten že ten simulátor nestíhá brát ty brzdiče , takže to mám v plánu zachovat tak jak to je , ale prohnat to přes picaxe a z picaxe na pokeys :)

jova
Příspěvky: 228
Registrován: 16 pro 2013, 11:40

Re: Rotační enkoder a picaxe

Příspěvek od jova » 14 srp 2017, 13:09

Což tomu já rozumím, mě šlo o to, že ten enkodér produkuje nahodilý sled impulsů, bez zpětné vazby na natočení páky brzdiče.
Když by jsi použil potenciometr, a čtení velikosti napětí na něm tím PICAXEM, tak máš přesně definovaný počátek, úhel natočení a tím pádem jednotlivé stupně (polohy) 0,1,2,... Nebo to není potřeba pro tu funkci?

Howky
Příspěvky: 44
Registrován: 07 dub 2016, 15:41

Re: Rotační enkoder a picaxe

Příspěvek od Howky » 14 srp 2017, 19:34

Ono by šlo použít i ten potenciometr jak říkáš, ale jak už jsem psal ze začátku byl využíván ten rotační enkodér a bez problému, ale je pravda že nad tím potákem už taky přemýšlím :)

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host