Arduino a RS232

Vesničan

Arduino a RS232

Příspěvek od Vesničan » 11 led 2016, 15:08

Zdravím ARDUINOáře.
Rád bych si ubastlil nějaký klon arduina. Mám na PC nainstalováno Arduino 1.6.5 V šuplíku jsem našel MAX232CPE, mohu ho použít k připojení nějakého čipu ATMEGA? Pakliže ano pak prosím o schéma a postup lak ho nainstalovat mezi ostatní desky.
Za pomoc předem děkuji.

Uživatelský avatar
Dex
Administrátor
Příspěvky: 1291
Registrován: 16 úno 2013, 14:26

Re: Arduino a RS232

Příspěvek od Dex » 11 led 2016, 15:28

Zdravím,

mohu se zdvořile zeptat, co má být cílem? Pak se mnohem lépe radí "kudy tudy do Bavorova" :)
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz | rxd.cz | codetory.cz

Vesničan

Re: Arduino a RS232

Příspěvek od Vesničan » 11 led 2016, 16:27

Dex píše:Zdravím,

mohu se zdvořile zeptat, co má být cílem? Pak se mnohem lépe radí "kudy tudy do Bavorova" :)
Naučit se programovat, Vyrobit si několik čidel a dostat data do staré 486. Nerad kupuji již hotové desky, rád vyrábím plošné spoje a osazuji je. Prostě si rád hraju a chci využít šuplíkových zásob. Jako první patrně bude měření rychlosti větru pomocí fototranzistoru nebo ss motorku jako dynama.

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1789
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: Arduino a RS232

Příspěvek od jrt » 11 led 2016, 16:34

Třeba takto.
jrt
jederobot.cz, hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

Uživatelský avatar
Dex
Administrátor
Příspěvky: 1291
Registrován: 16 úno 2013, 14:26

Re: Arduino a RS232

Příspěvek od Dex » 11 led 2016, 16:40

Tak jen pozor na to, aby ta ATMEGA měla v sobě bootloader Arduina. Jinak to fungovat nebude. Pokud ho nemá, bude potřeba postavit také programátor. Tam bohužel neporadím, kdybych ho neměl, koupím ho hotový (za ty ceny :-)).
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz | rxd.cz | codetory.cz

DavidO
Příspěvky: 996
Registrován: 01 kvě 2013, 21:27

Re: Arduino a RS232

Příspěvek od DavidO » 11 led 2016, 18:32

Když to bude 486, tak nejspíš bude mít paralelní port. Postavit programátor AVR pro paralelní port znamená připájet na konektor čtyři odpory a pár dráty propojit s AVR ;)

Uživatelský avatar
Dex
Administrátor
Příspěvky: 1291
Registrován: 16 úno 2013, 14:26

Re: Arduino a RS232

Příspěvek od Dex » 11 led 2016, 18:45

To je pravda, to by šlo. Jen přesun binárky na 486ku bude dneska poněkud složitější ;)
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz | rxd.cz | codetory.cz

Vesničan

Re: Arduino a RS232

Příspěvek od Vesničan » 11 led 2016, 19:13

Dex píše:To je pravda, to by šlo. Jen přesun binárky na 486ku bude dneska poněkud složitější ;)
mám ho i na tomto PC s Windovs 7 kde mám nainstalované Arduino IDE. Jak vlastně funguje to Vypálit zavaděč v Nástrojích? Děkuji.

DavidO
Příspěvky: 996
Registrován: 01 kvě 2013, 21:27

Re: Arduino a RS232

Příspěvek od DavidO » 11 led 2016, 19:18

Čéče, ty jsi fakt nějakej mladej :-) Buď má síťovku, anebo diskety anebo aspoň sériovej laplink, ne?

Ale zpět k tématu:
MAX232CPE je snad ten nejzákladnější převodník RS232 - TTL seriák, takže zapojit s 5 kondíkama přesně podle datasheetu a tohle vložit mezi počítač (resp. jeho sériovou linku s Canon DB-9 konektorem) na jedné straně a Tx/Rx piny na ATmeze na druhé straně (snad každá ATmega má uart, konkrétní piny viz její datasheet). K tomu ještě nějakej ten blokovací kondík, odpor u resetu a to je tak všechno, co je nejnutněji potřeba.

DavidO
Příspěvky: 996
Registrován: 01 kvě 2013, 21:27

Re: Arduino a RS232

Příspěvek od DavidO » 11 led 2016, 19:25

Vesničan píše:Jak vlastně funguje to Vypálit zavaděč v Nástrojích? Děkuji.
"Vypálit zavaděč" (neplést s vypálit rybník nebo vypálit rozvaděč) je přesně to, co s fungl novou atmegou potřebuješ udělat. To se přes AVR-ISP anebo paralelní programátor připojí nějaká deska s Arduinem (na její ICSP piny) a ten bootloader se do ní tudy nahraje. Pak se to už programuje přes seriák (fyzický nebo USB virtuální) jak je pro Arduina obvyklé (v IDE Ctrl+U nebo taková ta šipka nahoře). Čili jestli si budeš dělat desku sám, tak si tam udělej taky ten 2x3 ICSP header ať to pak máš jednodušší. Je to vlastně přesně totéž, jak jsem psal před chvílí tu zmínku o paralelním programátoru.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host