Chyba v programu

AlesH
Příspěvky: 323
Registrován: 25 úno 2013, 09:18

Re: Chyba v programu

Příspěvek od AlesH » 11 zář 2015, 15:18

Koukal jsem se do toho originálního programu a asi do něho budeš muset sáhnout a trochu ho upravit. Jako první pokus tam najdi řádek s obsahem "int previous_time;" a zkus to přepsat na "unsigned long previous_time;". Ten "int" (max 32767) se totiž snaží ukládat hodnotu "millis()" která se zvětšuje každou milisekundu, takže proměnná "pevious_time" může "přetékat" každých cca 32 sekund, což dost odpovídá době do "zamrznutí". Uvidíme. Kdyby to nepomohlo, tak budeme muset do programu přidat nějaký kontrolní výpis na LCD. Nejdřív ale zkus tu malou úpravu výše.

Pidrman

Re: Chyba v programu

Příspěvek od Pidrman » 11 zář 2015, 21:34

Tak tato změna vyřešila death line 35 s :-) Tak to zabralo :-)

nechám to spuštěný a budu to kontrolovat každou minutu a uvidíme kdy dojde k přetečení.

Zatím díky moc klucííí :-)

Pidrman

Re: Chyba v programu

Příspěvek od Pidrman » 12 zář 2015, 01:00

Tak jsem dodělal zbytek a vše funguje jak má, je to prostě paráda :-)

Díky vám kluci :-)

Jen se ještě zeptám, teď to dělá otáčky po 5 ot/min. jak upravím program aby to točilo 1 ot/minutu.

driver používám A4988.

Ještě jednou díky. Honza

Pidrman

Re: Chyba v programu

Příspěvek od Pidrman » 13 zář 2015, 14:47

Zdravím

Tak jsem is chvilku hrál s programem, a změnil jsem si hodnoty tak aby to fungovalo 1ot/minutu. Ale te´d nevím jak nastavím u A4988 mikrokroky.

V příloze posílám jak to mam zapojené + schéma + program.

Mohl by mi nˇkdo poradit jak zapojit obvody tak aby šlo nastavit 1/16 kroku ?

Předem díky Honza
Přílohy
Untitled.png
zapojeni.zip
(142.07 KiB) Staženo 190 x

jova
Příspěvky: 341
Registrován: 16 pro 2013, 11:40

Re: Chyba v programu

Příspěvek od jova » 13 zář 2015, 20:51

Propojíš mezi sebou vývody MS1, MS2, MS3 a připojíš je na +5V.

Pidrman

Re: Chyba v programu

Příspěvek od Pidrman » 14 zář 2015, 18:01

Zdravím

Mam prosbu.

Můžu do původního systému zapojit takhle i tento driver ? I se stejným programem ? Bude to fungovat stejně ?

Díky moc za reakce.
Přílohy
Untitled2.png

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1789
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: Chyba v programu

Příspěvek od jrt » 15 zář 2015, 12:33

Co je to za driver? Z obrázku to není zřejmé. Ale pokud je řízen signály STEP a DIR, stejně jako A4988, tak určitě ano.
jrt
jederobot.cz, hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

Pidrman

Re: Chyba v programu

Příspěvek od Pidrman » 15 zář 2015, 12:41

Měl by to být driver EASY DRIVER V 4.4

http://www.fut-electronics.com/wp-conte ... iption.jpg

Pidrman

Re: Chyba v programu

Příspěvek od Pidrman » 15 zář 2015, 12:47

Ptám se proto, že jsem zkoušel zaměnit A4988 za teto driver a čekal jsem, že se to bude chovat stejně, ale nechová.

Motor na A4988 funguje supr, na tom druhém to jako by jede 5x pomaleji ( zvuj není monotoní, ale pravidelné střídání s jiným zvujem, jako by jeden krok OK a další ne - blbě e to popisuje :-( ). Nevím jestli má driver jinou konstrukci než A4988, nebo není něco v pořádku.

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1789
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: Chyba v programu

Příspěvek od jrt » 15 zář 2015, 15:21

Těch příčin může být spousta, pokud vyloučíme závadu driveru, tak:
- příliš krátký signál STEP
- řídící signály (MS, SLEEP atd.) nemají správnou logickou úroveň
- špatné propojení zemí driveru a Arduina
atd...
Chtělo by to uživatelský manuál, ale ten teď nemám čas hledat.
jrt
jederobot.cz, hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host