Arduino a servo

Odpovědět
Solmyr
Příspěvky: 3
Registrován: 26 kvě 2014, 15:24

Arduino a servo

Příspěvek od Solmyr » 26 kvě 2014, 16:06

Zdravim,
koupil jsem si obyc modelarske servo. Po pripojeni do Arduino Mega pres sensorshield mi s example kodem fungovalo bez problemu. Pote jsem do Arduina nahral vlastni kod. V podstate se lisil jen tim ze jsem nevolal servo.write() po 15ms ale po 1s. Servo se dostalo do krajni polohy, kruplo v nem a zacalo se protacet. Nenapada vas co jsem mohl podelat?

Mimo jine: Jak resite to ze kdyz na Arduino mega nasadite sensorshield tak plech kolem usb konektoru zkratuje kontakty na shieldu? ja tam mam ted kousek papiru. Opet delam neco spatne nebo to je navrzeny blbe (nejspis na nejake starsi verze kdy tam konektor nebyl)?

hubacekp
Příspěvky: 259
Registrován: 24 úno 2013, 13:40

Re: Arduino a servo

Příspěvek od hubacekp » 26 kvě 2014, 17:32

Normálně stačí servo.write() volat pouze při potřebě změnit polohu serva. Nikoliv jinak.
Záleží na tom, jaké hodnoty jste funkcí na servo zapisoval. Serva teoreticky zvládají 0 - 180, ale většina serv zvládne pouze 5-175, nebo 10-170.
Blízko krajním polohám se již tahají s dorazy.
Servo by samo v sobě nic nemělo rozlomit. Prostě by se mělo jen zastavit.
Počítám, že jste měl vadný kus. Jestli má ten váš kód cca 20 řádků, hoďte ho sem а použijte

Solmyr
Příspěvky: 3
Registrován: 26 kvě 2014, 15:24

Re: Arduino a servo

Příspěvek od Solmyr » 26 kvě 2014, 19:12

Kontrola kodu neni potreba. Udelal jsem revizi a par ladicich vystupu. Do write() jsem neposlal nic mimo rozsah (navic jako programator verim ze to tam maji osetrene). Koupil jsem si servo prave na testovani takove co bylo nejlevnejsi (120Kc). Takze bych asi veril tomu ze mez elektroniky je za mezi mechaniky. Ted jsme si koupil jeste jedno a budu testovat uzsi intervaly rozsahu. Moc dik za radu.

Solmyr
Příspěvky: 3
Registrován: 26 kvě 2014, 15:24

Re: Arduino a servo

Příspěvek od Solmyr » 27 kvě 2014, 08:51

Tak druhe servo v rozsahu <20,160> slape naprosto v poradku.
Mel bych jeste dotaz. Kolik serv je schopne arduino utahnout abych ho neodpalil? Stavim lod s 2 servy a 2 regulatory na stejnosmernej proud. Mam sensor shield a premyslim jestli budu potrebovat udelat napajeni primo do inputu na sensorshieldu nebo jestli to utahne samotne arduino.

petr-kubac
Příspěvky: 95
Registrován: 24 úno 2013, 15:43
Bydliště: Frydek - Mistek
Kontaktovat uživatele:

Re: Arduino a servo

Příspěvek od petr-kubac » 29 kvě 2014, 11:02

Stavím své roboty z "holých AVR" bez Arduina kolem - takže nepoužívám ani "Arduino shieldy" , ale kvůli předcházení problémům je dobré dodržovat 3 pravidla.

1. Serva by měla mít svoje napájení a z procesoru (Arduina) brát jen ovládací signál.
2. Deska se servokonektory by měla mít pár kondenzátorů na filtraci napájení.
3. Program by neměl se všem servy hýbat naráz - stačí pár milisekund pauza aby se proudové špičky "rozložily v čase"
"The best computer language is a solder" - "Nejlepší programovací jazyk je pájka" - Bob Pease
http://petr-kubac.blog.cz/

hubacekp
Příspěvky: 259
Registrován: 24 úno 2013, 13:40

Re: Arduino a servo

Příspěvek od hubacekp » 29 kvě 2014, 19:17

Připojuji souhlas k radám Petra Kubáče.
I když arduino utáhne napájení do 40mA na každý digi pin, tedy až 13 serv,
potíž je, že bys musel kontrolovat datasheet serv, než je připojíš.
Mě se stalo, že i kvůli jednomu servu (HXT 10Kg servo) pro zatáčení robo auta, se mi arduino resetovalo, protože jsem chtěl odebrat víc mA. Nenašel jsem k němu holt datasheet...

aladin
Příspěvky: 280
Registrován: 12 kvě 2013, 06:43

Re: Arduino a servo

Příspěvek od aladin » 21 zář 2014, 13:41

kvůli tomu jsem kdysi udělal desku s dvojím napájením
http://www.stavebnice.com/eshop/product ... cts_id=352

pokud by byl zájem, udělám cenu i na samotnou neosazenou desku :-)
fischertip.cz, Stavebnice.com, MerkurRobot.cz, KlubTechniku.cz

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host