Balancující robot

Pochlubte se svým robotem ostatním!
Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1564
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: Balancující robot

Příspěvek od jrt » 10 črc 2015, 14:50

Stejně chci dát na driver chladič uříznutý z můstků ze základní desky PC.
Jsem zvědav, jak připevníš větší chladič na tu A4988, když jsou kolem vyšší součástky (trimr, kondenzátor a piny konektoru).

Informace pro ostatní čtenáře, protože Jura jistě neuvěří a bude vše bude chtít vyzkoušet na vlastní kůži:

Při proudu 300 mA na fázi krokového motoru a napájecím napětí 12 V vypne modul A4988 (originál Pololu) kvůli přehřátí za několik sekund, s nalepeným originálním chladičem pak asi za 5 minut. Při proud fáze 220 mA už jede trvale, ale chladič má odhadem teplotu 80 st.C. Čili, tak jak to ostatně i ve firmě Pololu přiznávají, tenhle modul se hodí jen pro malé motory, případně pro krátkou dobu běhu.
Dva ampéry na fázi - jak hrdě hlásají čínští výrobci - by snesl asi jen při ponoření do tekutého dusíku...
jrt
jederobot.cz, hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

JuraS.
Příspěvky: 304
Registrován: 28 led 2015, 16:06

Re: Balancující robot

Příspěvek od JuraS. » 11 črc 2015, 09:01

Asi jsem to napsal tak, že jsi to nepochopil. Chladič nebude mít větší základnu ale bude vyšší do výšky. Ta je teoreticky nekonečná, nepočítám li že někde za miliony kilometrů se mohu trefit do nějaké planety.
Btw. kde bereš zkušenosti že drivery A4988 se "uvaří" když je na nich postaven celý projekt RepRap a tiskáren Průša a Rebel ? Najdu desítky videí kde arduino mega, reprapshield a 5x A4988 s malými chladiči řídí tiskárnu a tiskne třeba dinosaura. A motory jsou totožné co mám a nebo jen o trochu jiné. a u mě to nebude točit šroubovici a hejbat s pár kily hmoty. Jo a taky najdu videa kde arduino uno a cnc shield s 4mi A4988 a malými chladiči řídí A4 3D CNC frézu. A že by jim to hořelo a nebo se vypínalo ? Z jaké oblasti máš ty zkušenosti s krokovými motory ?

JuraS.
Příspěvky: 304
Registrován: 28 led 2015, 16:06

Re: Balancující robot

Příspěvek od JuraS. » 12 črc 2015, 08:50

Dorazily infra zářiče. Jen se našroubují na obě strany kamery. Musel jsem použít pinzetu, malý prostor pro malé šroubky a matičky. Vydrželo to jen jeden den. Okamžitě po zapojení Rpi do proudu se zářiče "rozzáří". A v tom je problém. Sáhl jsem na kameru a ucukl jsem rukou jak je zezadu na plošném spoji horká. Ten proud co tím prochází aby nakrmil zářiče je strašný. Dokud nemám změřeno co to všechno sežere tak tam zářiče co se nedají nějak vypnout dávat nebudu. Abych jen nezapnul robota a ten sotva naběhne už neměl šťávu na nic dalšího. Včera jsem sestavil patra ale nějak se mi to nelíbí. Zvažuji, že se vykašlu na nařezaná patra a díry v okrajích a nechám si znovu nařezat patra ale tentokrát je spojím bočními stěnami které budou mít skutečný pravý úhel a nebudou se mi furt posouvat. Něco co bude mít konstrukci "pevnou jak beton".

JuraS.
Příspěvky: 304
Registrován: 28 led 2015, 16:06

Re: Balancující robot

Příspěvek od JuraS. » 13 črc 2015, 09:31

Včera jsem si nechal uříznout novou kostru robota. 18*20 cm je půdorys, 18*25 cm je bokorys. Původně jsem chtěl nakoupit L úhelníky a těmi to spojit. Jenže 9,-Kč za kousek dělalo dost velkou položku. Tak jsem raději vzal dva hranoly dřeva co nařežu a celé to slepím herkulesem. Takže jen přehodit úchyty pro motory (taky bych to nejraději přilepil než šroubovat.) a vyvrtat, či spíš vyfrézovat, otvory na protažení kabelů. Taky jsem poslal pár dotazů na dfrobot k arduino shieldu. Řešil jsem shitovost kdy po aktualizaci i2cutils v RPi B+ najednou přestal fungovat i2c na RpI. Problém byl u všech na světě tak se rychle našlo řešení. Nicméně i tak nevidím na DS1307 které je zapojené v arduino shieldu. arduino čas vidí. Snad mi na dfrobotu poradí...předpokládal jsem že to co zapojím na arduino shield do i2c uvidí i Rpi. Na tom je to celé postaveno. DS1307 sice není zapojeno na i2c ale snad by ho taky mělo RPi vidět. Když ne tak se napokadím ale Rpi bude mít jiný čas jak adruino a to mě už kadí.
Pár videí.
dokonce bez chladičů, má mrazivý dech.
jak oni to dělají ? v česku to hoří, zadírá se, přehřívá ?
ještě že jsou příklady i odjinud
a pak že to nejde
a konečně se standartními chladiči co se k A4988 dodávají
cnc v praxi

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1564
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: Balancující robot

Příspěvek od jrt » 13 črc 2015, 10:36

Chladič nebude mít větší základnu ale bude vyšší do výšky.
No, tak hodně úspěchů při experimentování. Info pro ty, kteří se chtějí opravdu něco dozvědět je zde.
Z jaké oblasti máš ty zkušenosti s krokovými motory?
Ze všech, kde se krokové motory používají...
A že by jim to hořelo a nebo se vypínalo?
Krokové motory řízené A4988 jim fungují (stejně, jako to funguje mě), protože mají proud fáze nastaven tak, aby se A4988 nepřehříval.
Pro ta malá CNC nebo RepRapy je 200 mA na fázi zcela dostačující, protože v osách X a Y je zatížení nepatrné, v ose Z je zas velký převodový poměr díky pohybovému šroubu.
Ale, jak jsem psal už výše, tohle jsou informace pro lidi, kteří se v problematice alespoň nepatrně orientují, nikoli pro laiky, kteří o žádné informace nestojí.
a u mě to nebude točit šroubovici a hejbat s pár kily hmoty.
Ano, zato se bude snažit udržet v rovnovážném stavu několikakilového robota...
jrt
jederobot.cz, hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

JuraS.
Příspěvky: 304
Registrován: 28 led 2015, 16:06

Re: Balancující robot

Příspěvek od JuraS. » 13 črc 2015, 11:51

Ano, zato se bude snažit udržet v rovnovážném stavu několikakilového robota...
jestli to bude mít kilo dohromady tak sním žížalu z kompostéru...
Ze všech, kde se krokové motory používají...
sem se ptal v jaké tiskárně bych našel krokový motor. A odpověď jsem se nedočkal..a že jsou parádní motory ve starých 5,25 disketovkách jsem si musel zjistit sám...ty dva motory co mi zbyly..doporuč na co se hodí...k čemu bych je mohl použít...točí pomalu 12V a zvládne je i štít na arduino uno...

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1564
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: Balancující robot

Příspěvek od jrt » 13 črc 2015, 13:10

jestli to bude mít kilo dohromady tak sním žížalu z kompostéru...
Jen každý z motorů váží přibližně 200 g. K tomu baterie, tělo robota, kola, drivery, řídící systém, pan/tilt + kamera... Dobrou chuť přeju. :D
sem se ptal v jaké tiskárně bych našel krokový motor. A odpověď jsem se nedočkal..a že jsou parádní motory ve starých 5,25 disketovkách jsem si musel zjistit sám...
Zřejmě tu není žádný znalec tiskáren, málo kdo z přítomných používá šrotové díly a ještě méně si jich pamatuje, odkud pocházejí. Motory ze starých 5,25 mechanik jsou možná vhodné na hraní, ale pro rozumné použití se rozhodně nehodí.
ty dva motory co mi zbyly..doporuč na co se hodí...k čemu bych je mohl použít...točí pomalu 12V a zvládne je i štít na arduino uno...
Nastavování žaluzií, polohování fotovoltaického panelu, pohon kamerového slideru, reklamní točák, malé peristaltické čerpadlo, hračky, demonstrační modely atd. Fantazii se meze nekladou.
jrt
jederobot.cz, hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

JuraS.
Příspěvky: 304
Registrován: 28 led 2015, 16:06

Re: Balancující robot

Příspěvek od JuraS. » 13 črc 2015, 13:38

Zřejmě tu není žádný znalec tiskáren, málo kdo z přítomných používá šrotové díly a ještě méně si jich pamatuje, odkud pocházejí. Motory ze starých 5,25 mechanik jsou možná vhodné na hraní, ale pro rozumné použití se rozhodně nehodí.
hmmmm umíš sestavit něco podobného ?

a žížala , ta je plná výživných látek...potravina budoucnosti...

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1564
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: Balancující robot

Příspěvek od jrt » 13 črc 2015, 14:17

umíš sestavit něco podobného ?
V roce 1985, tedy před 30 lety jsem byl spoluautorem ploteru Alfigraf pro Atari (později vyráběný fimou Merkur Toys pod názvem Alfi), což byla poněkud jiná třída, než hračka z tvého odkazu. Ale musím uznat, že invence autora plotříku z videa je obdivuhodná.
Manipulátory X-Y-Z a jim podobné stavím zcela běžně. Kdybys ses přišel podívat na Robotický den 2015, viděl bys tam CNC řezačku na polystyren a trojosý manipulátor, na kterém byla pověšena hlavice pro 3D tisk a vedle ní držák na fix pro přímé kreslení spojů na měď.
jrt
jederobot.cz, hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

JuraS.
Příspěvky: 304
Registrován: 28 led 2015, 16:06

Re: Balancující robot

Příspěvek od JuraS. » 13 črc 2015, 14:43

kdy ty doby jsou ...? já před 20 lety hacknul chemapol a co mě teď živí ? bezpečnost it...já blbec jsem se měl spíš držet toho černého okraje a mohl jsem být v balíku..nebo pod drnem..ale raději ve 30 ti se upíchat k smrti než v 70 ti vzpomínat na pracovní úspěchy u pásu....já k svýmu spectrum zx + měl dvoujehličkovou tiskárnu, strašně rachotila, děsnej šrot..měl jsem raději pořídit bt100..ale měl jsem i disketovku..když jsem se před pár lety stěhoval do menšího bytu (o dost menšího) tak jsem celou sestavu postavil vedle kontejneru....
OT as pig.....

mě by teď stačila stojanová vrtačka pomocí které bych dokázal vyvrtat do 5mm překližky (spíš frézka) velké díry na protažení kabeláže...
doplním dneska : rozhodl jsem se, že otvory pro protažení kabeláže udělám bohatě, tj. na každé straně abych mohl využít směr kterým se co do čeho zapojuje. A proříznu i otvory pro plochý kabel pro kameru. Nic se nebude šroubovat přímo na desky, budu to lepit oboustranou páskou případne to přilepím na dřevěný soklík (kvůli chlazení) a ten přilepím herkulesem na správné místo. Včera jsem si vzpoměl a vyhledal chladiče co jsem koupil k RPi. Koupil jsem dvě sady a nalepil jen jednu. Zbyla jedna sada ve které byly dva malé chladiče přesně stejné velikosti jako ty co se dodávají k A4988. Tyhle ale měly nelepenou 3M termovodivou pásku. Tak jsem je tam přilepil a chlazení vyřešeno. Respektive se tím dál nebudu zabývat. Pokud tedy někdo nevíte o nějakém ventilátoru, např. k PC co má průměr za max 5cm a co jede na 5v a žere míň než led čelovka petzl tikka..

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host